Mijn Modelspoorbaan: besturingssoftware

Programma Koploper

Ik gebruik programma Koploper van Paul Haagsma al heel lang voor de besturing van mijn modelbaan, en wel vanaf het moment dat het programma geschikt gemaakt werd voor gebruik met Lenz Digital plus en ik ben vanaf het begin ook één van de testers van het programma geweest met mijn Lenz systeem.
Koploper is een zeer veelzijdig programma en het is bovendien geheel gratis. Het programma kan voor diverse meertreinensystemen ingezet worden, waaronder Lenz, Märklin, Intellibox en ECoS.
Koploper biedt veel mogelijkheden voor automatisering van de modelspoorbaan.
Het programma kan treinen geheel automatisch of via vooraf opgezette routes laten rijden, maar ook handbediening van treinen is mogelijk waarbij het programma de treinenloop bewaakt.
Het programma regelt en bewaakt de snelheid van treinen en kan ook alle geluids- en andere functies van treinen aansturen, op simpele maar ook op zeer geavanceerde wijze. Natuurlijk kunnen treinen ook in multi-tractie rijden. Wissels en seinen worden aangestuurd, maar ook bijvoorbeeld overwegbeveiliging, een draaischijf en een digitaal bestuurbare kraan.
Er zijn verder mogelijkheden om allerlei complexe acties te laten uitvoeren op basis van gebeurtenissen op de spoorbaan, zoals de aansturing van de camera van een treinspotter wanneer een goederentrein voorbij rijdt of het bedienen van de hoorn van treinen die elkaar passeren. Kortom: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.
De keerzijde is evenwel dat het programma voor beginners niet altijd eenvoudig is te doorgronden, maar het programma biedt daarin overigens een helpende hand door moeilijke en geavanceerde functies niet direct zichtbaar te maken. Er moeten bij het opzetten van een modelbaan ongelooflijk veel gegevens ingevoerd worden, en veel gegevens moeten helaas ook meer dan één keer worden ingevoerd en dat is af en toe tamelijk frusterend. Maar wanneer het vele werk uiteindelijk is verzet kan vervolgens volop worden genoten van een ongestoorde treinenloop.
 
 
Paul Haagsma is in maart 2019 overleden maar zijn programma kan nog steeds worden gedownload van zijn website.
 
 
 
 
 
Deze afbeelding laat zien op welke wijze het programma zich kan presenteren.

Klik op de afbeelding voor een weergave op ware grootte.

 
 

Dit is het schematische sporenplan van mijn modelbaan, zoals ik dat heb opgetekend in het baanontwerp in Koploper.
Ik heb het schema voorzien van alle adressen van wissels (groen), seinen (rood) en bezetmelders (zwart).
Klik hier voor het werkelijke sporenplan.
Klik op de afbeelding voor een weergave op ware grootte.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 7-4-2021.