Spelen met steentjes

CaDA Bricks Radiografisch bestuurbare Russische T-90 Battle Tank

Inleiding

CaDA Bricks levert onder artikelnummer C61003W een model van een Russische T-90 Battle tank.
 
Het pakket wordt standaard geleverd zonder motoren en afstandsbediening maar ik heb het pakket besteld bij Bestbricks (via bol.com) inclusief de motoren en de besturing.
Enigszins verwarrend bij aflevering: de motoren en de afstandsbediening waren extra aan de doos toegevoegd alhoewel aan de buitenzijde van de doos staat vermeld dat dit niet het geval is.
 
De doos is wat eenvoudiger uitgevoerd dan die van de andere aangeschafte pakketten van CaDA Bricks.
De beide montagehandleidingen zien er prima uit.
 
Schaal 1:20, lengte: 46 cm (excl. kanon loop), bestaat uit 1722 onderdelen.
 
 
 

Informatie van CaDA Bricks

CaDA Bricks T-90 Tank, Item number: C61003W.
Pieces: 1722.
Scale: 1:20.
Features:
Realistic exterior details - crosswind sensor, anti aircraft gun with manually moving barrel, front lights, smoke grenade launcher, interference emitter, explosive reactive equipment, fuel storage tanks.
Detailed interior - cockpit, ammunition rack, engine, rotating turret, manually adjustable gun barrel angle and detachable modular structure.
Compatible with Cada Power System Pack.
 
 
 

Foto's van CaDA Bricks

Onderstaande mooie promotionele foto's zijn afkomstig van de website van diverse firma's die dit model willen verkopen.
En bekijk ook dit YouTube filmpje.  

 
 
 

Foto's van mijn model tijdens de bouw

FASE A
Het model wordt in 4 fases opgebouwd, fase A is hier afgerond.
Het chassis met de rupsband aandrijving is gereed.
Het model kan na de bouw worden gemotoriseerd en de beide motoren die de rupsband links en rechts aandrijven worden dan geklikt op de paars omcirkelde onderdelen.
De beide rupsbanden moet je zelf samenstellen en bestaan elk uit 93 plastic schakeltjes die in elkaar geklikt moeten worden.
Aan de achterzjde loopt elke rupsband over 3 tandwielen, aan de voorzijde over één tandwiel en aan de onderzijde over de 6 dubbele rubber wielen.

 
 

FASE B
De opbouw boven de rupsbanden.

 
 

FASE C
De verdere opbouw van de tank, inclusief de cabine, de dieselmotor, en de aandrijving van de draaikoepel.
Als de draaikoepel is geplaatst zie je niets meer van de cabine, de dieselmtor en de aandrijving van de draaikoepel en het moet allemaal worden gedemonteerd wanneer de elektrische motoren en de RadioControl module worden ingebouwd.

 
 

FASE D
De draaikoepel is volledig opgebouwd. De stickers moeten nog worden bevestigd.
Diverse onderdelen van de draaikoepel heb ik extra gefixeerd met een drupje Bisonkit omdat sommige verbindingen wel heel makkelijk loslaten.

 
 

FASE E
Extra: inbouw van motoren en RadioControl besturingsmodule.
De cabine, de dieselmotor en de aandrijving van de draaikoepel zijn weer uitgebouwd.
Ze hebben plaats gemaakt voor de 3 elektrische motoren en de RadioControl stuurmodule.
Motor1 en Motor2 drijven de beide rupsbanden aan.
Motor3 zorgt voor de rotatie van de draaikoepel.

 
 
 

Staatsiefoto's

De meegeleverde stickers zijn aangebracht en zorgen ervoor dat het model veel aantrekkelijker en minder saai oogt.
Klik op een foto voor een grotere versie.

 
 
 

Even napraten

Dit is een leuk technisch pakket om te bouwen.
Het geeft ook enig inzicht in de opbouw van een echte tank.
 
De handleiding ziet er prima uit. Het is af en toe wel verwarrend dat een opgebouwd deel waar nog andere onderdelen aan moeten worden toegevoegd volledig in grijs wordt weergegeven. Je moet dan bedenken dat je niet per abuis grijs gekleurde onderdelen hebt gemonteerd, en dat zijn er best veel.
 
Met name de opbouw van de draaikoepel was uitdagend want daarvoor moesten geregeld constructies worden gebouwd waarbij je je steeds afvroeg wat dat ging worden. Je merkt het dan ook niet direct als je ergens de fout in gaat.
 
Sommige constructies op de draaikoepel zijn tamelijk fragiel opgebouwd met onderdelen, of eigenlijk verbindingen tussen onderdelen, die wel heel makkelijk loslaten. Je hoeft er bij wijze van spreken maar naar te wijzen en het laat los. Vermoedelijk zo geconstrueerd vanuit de wens om met standaard beschikbare onderdelen een zo realistisch als mogelijk geheel te krijgen.
Maar het is aan te raden om maar van de diverse draaibaar opgestelde wapensystemen op de draaikoepel af te blijven. Want met name die systemen laten makkelijk los. En als je probeert het weer vast te zetten valt er alleen maar meer af. En je moet dan soms de handleiding raadplegen om te zien hoe het weer gemonteerd moet worden.
 
De verleiding is dan groot om de boel maar met lijm te fixeren en waarom ook niet als het op veel ergernis bespaart? Ik heb dat dus gedaan voor sommige onderdelen op de draaikoepel.
Na meerdere steentjes pakketten gebouwd te hebben lijkt het er zo langzamerhand op dat het gebruik van lijm een must is voor alle andere merken dan Lego, want bij Lego pakketten heb ik tot heden nog nooit de behoefte gevoeld om lijm te gebruiken.
 
Door de toepassing van stickers gaat het model er veel aantrekkelijker en minder saai uitzien.
Het plakken is wel even een secuur klusje. Soms zit de sticker in één keer goed. Maar als de sticker de eerste keer een beetje scheef zit dan lijkt die na nieuwe pogingen om het beter te doen steeds in dezelfde scheve hoek geplaatst te willen worden...
 
Het draaisysteem van de koepel werkt heel goed, het draaien gaat moeiteloos.
Zonder motoren moet je de tank zelf voortduwen. Op een gladde vloer hebben de rupsbanden echter te weinig grip en zullen glijden.
 
Ik heb het pakket gekocht met motoren en RadioControl afstandsbediening en dat heb ik ook maar direct ingebouwd.
Het staat allemaal duidelijk beschreven in de handleiding.
 
En hoe rijdt het?
De rupsbanden rijden prima op tapijt maar ook redelijk op een harde vloer. Op een harde vloer hoor je de rupsbanden goed. Verder maken de motoren veel herrie.
De bediening is even wennen: om rechtdoor vooruit of achteruit te rijden moeten beide motoren (1 en 2) bediend worden. Wil je draaien dan bedien je maar één van de motoren.
 
De draaikoepel wordt aangestuurd door Motor 3 maar draait wel heel erg snel, dat had minstens een factor 2 langzamer gemogen. Dat is niet makkelijk oplosbaar. Er is een extra vertragingskast nodig (andere tandwielen?) tussen de motor en het tandwiel dat de koepel aandrijft. En voor een elektronische oplossing moet je de specificaties kennen van de toegepaste motor en de aansturing vanuit de RadioControl module, en die gegevens zijn niet bekend. Wellicht kan de micromotor van CaDA Bricks hier toegepast worden?
Na het monteren van de motor kun je de draaikoepel overigens niet meer met de hand ronddraaien.
 
Als je wilt gaan rijden moet de RadioControl besturingsmodule middels de drukknop worden aangeschakeld en later weer worden uitgezet. Daarvoor moet je wel eerst de draaikoepel losnemen en later weer terugpplaatsen. Dat moet ook gebeuren als je de RadioControl besturingsmodule wilt opladen.
 
Voor het opladen wordt geen kabeltje meegeleverd. Je moet dus een eigen kabeltje gebruiken en wel voorzien van het onhandige type USB-micro. Waarom past CaDA Bricks geen USB-C toe?
 
Ik zal vermoedelijk niet vaak gebruik maken van de afstandsbediening om te rijden met dit model. Maar dit is absoluut een leuk model om ergens neer te zetten.
Laat de Russen nu maar komen, dan krijgen ze van mij een koekje van eigen deeg 😀
 
 
 

De T-90 battle tank van CaDA Bricks in mijn tuin

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-10-2022.