Spelen met steentjes

CaDA Bricks Radiografisch bestuurbare tractor met ploeg

Inleiding

De Chinese firma CaDA Bricks fabriceert Lego compatible bouwpakketten: de onderdelen zien er identiek uit en voelen ook volledig als Lego, het bouwen verloopt op dezelfde wijze en de meegeleverde handleidingen zijn van dezelfde hoge kwaliteit als die van Lego.
 
CaDA Bricks maakt deel uit van de Double Eagle Group.
 
Veel bouwpakketten zijn af fabriek voorzien van motoren en een RadioControl afstandsbediening, of kunnen daar later mee worden uitgerust.
 
Waaronder de tractor met ploeg, artikel nummer C61052W, onderwerp van dit artikel.
Ontworpen door Eric Trax. Een model op schaal 1:17.
De tractor kan op afstand worden bestuurd met een RadioControl afstandsbediening en kan vooruit/achteruit rijden en draaien en de ploeg kan worden gebruikt, maar kan ook worden afgekoppeld.
Het bouwpakket van de tractor bevat 1675 onderdelen.
 
 
 

Foto's van CaDA Bricks

Onderstaande mooie promotionele foto's zijn afkomstig van de website van diverse firma's die dit model willen verkopen.
En dit Youtube filmpje zal zeker ook enthousiasme opwekken om dit model aan te schaffen!

 
 
 

Foto's van mijn model

Tijdens de bouw.

Hier zijn alle motoren en de elektronische stuurmodule ingebouwd maar de kabels zijn nog niet aangesloten.

Hier zullen de kleine voorwielen van de tractor worden gemonteerd, de tandheugel van de stuurinrichting is zichtbaar.

Even de motoren testen met tijdelijk gemonteerde wielen. Test volledig geslaagd!

Het wegwerken van de kabels was wel even gepruts.

De cabine en de kap erboven zijn gemonteerd.

 
 

Het model is compleet gemonteerd.

 
 
 

Even napraten

De tractor met ploeg ziet er prima uit en rijdt ook goed, al zou ik het niet aanraden om door ruig terrein te gaan rijden.
Het was verrassend om te constateren dat de gebruikte onderdelen hetzelfde zijn als Lego toepast. Het past en klikt ook goed in elkaar.
En ook CaDA Bricks is in staat is om werkelijk alle onderdelen mee te leveren, er ontbrak niets! Er bleven enkele onderdelen over die kennelijk extra in het pakket waren gestopt.
 
Met de afstandsbediening kan de snelheid van de motor overigens niet worden geregeld. Het is rijden met vaste snelheid of stil staan. Ook bij het draaien van de wielen is het alles of niets, je kunt dus niet een heel flauwe bocht maken.
 
 
Wat betreft de kwaliteit van sommige onderdelen kreeg ik de indruk dat twee veel toegepaste bouwelementen (op onderstaande foto paars omkaderd) een minder stevige verbinding vormen: het laat makkelijk los. Bij de eerder gebouwde lego Landrover worden dergelijke verbindingen ook veel gebruikt en daar heb ik geen problemen ervaren.

 
 
In de aandrijving trad onverwacht een probleem op.
De hier getoonde ronde zwarte elementen hebben een zeer belangrijke rol bij de aandrijving van de tractor via de motor. Maar de tractor blijft stil op zijn plaats staan met razende motor als het uiteinde van één of beide zwarte elementen losraakt uit de zichtbare gele tandwielen. Niet voor niets staat in de tekening nadrukkelijk aangegeven dat het zwarte element volledig in het tandwiel gedrukt moet worden, en daar had ik dus ook zorgvuldig voor gezorgd tijdens de bouw.
En toch is mij het bovenstaande overkomen, terwijl ik eigenlijk nauwelijks rondjes had gereden met de tractor. Hoe kon dit gebeuren? Losgetrild tijdens het rijden?
Het was relatief makkelijk op te lossen door de achterwielen even te verwijderen en de zwarte elementen weer stevig in de tandwielen te drukken.
Ik heb nog geen ervaring met bestuurbare gemotoriseerde Lego modellen ter vergelijking. Ik heb nog een Lego bouwpakket van een door motoren aangedreven Mercedes truck staan maar die moet nog gebouwd worden.
 
 
Het hier paars omkaderde tandwiel dat is bevestigd aan de ploeg is ook een keer losgetrild. Als dit tandwiel contact heeft gemaakt met het tandwiel van de aandrijving aan de achterzijde van de tractor kan de ploeg geroteerd worden met behulp van knoppen op de afstandsbediening. Maar als de tandwielen wat al te stevig op elkaar gedrukt worden dan kan het dus mis gaan en de exacte positionering van de tandwielen is lastig te "doseren" met de knoppen op de afstandsbediening.
 
 
In het Youtube filmpje dat eerder in dit artikel wordt genoemd zie je de tractor zonder gekoppelde ploeg vrolijk door een grasrijk landschap dartelen. Ik zou dat niet durven want ik verwacht dat de tractor dan spoedig tot stilstand zal komen. En het mag dan zeker ook niet verbazen wanneer diverse onderdelen blijken te ontbreken. Als de tractor tijdens die escapades zou omvallen dan zal de kap boven de cabine zeker in veel delen uiteen vallen, want dat zit ook echt niet muurvast. Het schoot mij tijdens de bouw diverse malen door het hoofd om stiekem wat lijm te gebruiken om elementen beter te fixeren...
Had de kap steviger uitgevoerd kunnen worden? Vermoedelijk niet want dan zouden de stijlen breder uitgevoerd moeten worden en dat oogt weer minder fraai.
 
 
Wat ik nog niet heb genoemd is hoe het opladen van de accu in de elektronische aandrijfmodule moet worden uitgevoerd.
Dan moet je de tractor bijkans weer voor de helft ontmantelen om het laadkabeltje in de aansluiting te kunnen steken. Op onderstaande afbeelding is dat te zien. Had dit niet beter opgelost kunnen worden?
En waarom is geen USB-C aansluiting toegepast op de elektronische module maar een lastige USB-micro waardoor de kabel er gericht in gestoken moet worden? Ik zal daar zelf nog eens mee aan de slag gaan. Wat experimenteren met een kort verloop kabeltje dat altijd in de oplaadmodule kan blijven zitten.
 
Overigens: op zich geen verkeerde keuze van CaDA Bricks om een oplaadbare accu toe te passen. Ik heb nog een Lego bouwpakket van een Mercedes truck staan die wordt gevoed vanuit een batterijbox bedoeld voor AA-type alkaline batterijen. En er kunnen kennelijk geen oplaadbare batterijen gebruikt worden. Dus een minder goede keuze van Lego uit milieuoogpunt.
Die batterijbox staat overigens achterop de laadbak van de truck en kan wel heel makkelijk afgenomen worden.
 
 
 
Maar genoeg geklaagd!
Het bovenstaande moet zeker niet worden opgevat als een dekwalificatie van CaDA Bricks ten faveure van Lego.
Want ik heb ondanks de kritische noten veel plezier beleefd aan de bouw van dit model.
En ik ben helemaal niet van plan om regelmatig rondjes te gaan rijden met deze tractor, dus dat opladen zal zelden nodig zijn.
En als er al rondjes worden gereden dan zal dat gebeuren op de vlakke woonkamervloer, dan kan er weinig misgaan.
 
Maar de tractor zal veelal op een mooi plekje als statisch object worden neergezet om van te genieten want de tractor vormt met de aangekoppelde ploeg absoluut een indrukwekkende verschijning!

 
 
 

De tractor van CaDA Bricks staat hier op 29 april 2022 zonder gekoppelde ploeg in de tuin.
Precies 4 weken eerder op 1 april 2022 stond op dezelfde locatie de Lego Landrover Defender in de sneeuw.
Klik op de foto voor een grote versie.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 12-6-2022.