Mijn Domotica: Logitech Harmony
 

Toepassing van Logitech programmeerbare afstandsbedieningen

Inleiding

Het gemak dient de mens en daar hoort geen verzameling afstandsbedieningen bij om alle apparaten op afstand te kunnen bedienen. Logitech levert daarvoor al langere tijd een mooie oplossing: programmeerbare afstandsbedieningen.
Mijn eerste Logitech afstandsbediening was de Harmony One, en die is inmiddels vervangen door de Harmony Companion.
 
Grote vraag: kan ik hier echt alles mee bedienen in mijn woonkamer?
Dat bleek aanvankelijk niet te lukken met de Ziggo Mediabox XL, want dat apparaat werkt deels met RF-signalen en die kan de Harmony Companion niet genereren.
Pas nadat de mediabox begin april 2019 werd vervangen door de Ziggo Next (op basis van de ARRIS DCX960) lukt het om alle apparaten te bedienen met de Harmony Companion.
 
De Harmony app en alle daaraan gekoppelde apparaten kunnen ook bediend worden vanuit mijn Homey Pro domoticasysteem. Daarvoor moet alleen de app Harmony Hub ge´nstalleerd worden in de Homey Pro.
Zo kun je een avondje film kijken geheel automatiseren, inclusief het instellen van de verlichting op een spannende kleurenscene met Philips Hue.
 
 
 
 

Logitech Harmony Companion

Logitech heeft een nieuwe generatie afstandsbedieningen die mede via het thuisnetwerk kunnen functioneren. In de centrale Hub zit de slimme elektronica die nodig is voor Wifi, infrarood en bluetooth. Na installatie van een app, en het configureren van die app, kan de eigen smartphone (iOS en Android) worden gebruikt als afstandsbediening met unieke mogelijkheden. Maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een Logitech bluetooth afstandsbediening om apparaten via de Hub aan te sturen.
 
Ik heb de Logitech Harmony Companion aangeschaft. Die wordt geleverd met Hub en een eenvoudige maar goed bruikbare afstandsbediening. Verder kan natuurlijk de eigen smartphone worden gebruikt als afstandsbediening en daar houd ik van: ik wil mijn iPhone zo veel als mogelijk zinvol gebruiken voor allerhande leuke toepassingen!
 
INSTALLATIE
De installatie was snel uitgevoerd: de Logitech app "Harmony Control" installeren op de iPhone, de Hub inschakelen, en dan kan de app de Hub vinden. Even nog wat instellingen zodat de Hub optimaal het thuisnetwerk kan benutten.
De volgende stap, namelijk het toevoegen van apparaten en activiteiten, kon ik snel afhandelen: alle instellingen van mijn Harmony One konden worden ge´mporteerd, zodat ik in no time alle apparaten die ik kan bedienen op mijn Harmony One ook via de nieuwe Harmony-set kan gebruiken.
Aanvullend was het ook nog mogelijk om mijn favoriete TV-zenders waar ik naar kijk via de Ziggo Horizon Mediabox aan sneltoetsen te koppelen. Er kan worden gekozen uit een lijst van nagenoeg alle aanbieders van (digitale) TV in Nederland, waarbij ook rekening wordt gehouden met regionale verschillen: je hoeft alleen nog aan te geven welke zenders je niet wilt toevoegen.
 
De Hub wordt gevoed door een stekkervoeding. Het stroomverbruik daarvan in standby (wanneer de Hub geen commando's hoeft uit te sturen) kan ik niet meten: dat is dus extreem laag. Daar kan ik alleen maar blij van worden! In actieve toestand verbruikt de Hub zo'n 1,5 W.
De bluetooth afstandsbediening wordt gevoed door een 3V Lithium knoopcel type CR-2032, dat is een veel gebruikt type. De batterij blijkt minimaal ÚÚn jaar mee te gaan.
 
DE MEEGELEVERDE BLUETOOTH AFSTANDSBEDIENING
De bluetooth afstandsbediening weegt bijzonder weinig, is dun, en ligt daardoor veel beter in de hand dan de Harmony One. Bovenden is deze afstandsbediening niet in glad pianolak uitgevoerd zoals de Harmony One, maar is rondom bekleed met een soort antislip materiaal. Deze afstandsbediening zal ik niet zo makkelijk uit mijn handen laten vallen, wat mij met de Harmony One wel vaak is overkomen.
Wat verder opvalt is dat commando's ongelooflijk snel worden uitgevoerd. Je hoeft bovendien niet te richten, want de afstandsbediening onderhoudt een bluetooth verbinding met de Hub. En dat werkt ook vanuit een andere kamer in huis; zelfs vanaf mijn zolder kan ik commando's geven die in de woonkamer via de Hub worden uitgevoerd!
Er kunnen maximaal 6 activiteiten rondom multimedia apparaten worden gestart. Dat kan worden uitgevoerd met de 3 toetsen op de bovenste rij onder de Power-toets. Onder elke toets zitten 2 activiteiten, de keuze wordt gemaakt door een toets kort of lang in te drukken. Welke activiteit onder welke toets zit kan worden geconfigureerd. Je moet dat wel onthouden.
Evenzo kunnen per activiteit niet toegekende toetsen een andere functie krijgen of eigenlijk 2, want ook hier is er onderscheid tussen kort en lang indrukken van een toets.
Ik heb dat nog maar beperkt gebruikt: de opname-toets in de activiteit met de Sony BD-speler wordt niet gebruikt en stuurt nu het Audio-commando uit, zodat ik bij afspelen van een muziek-DVD/BD de Audio-configuratie kan instellen. Die kan ik namelijk niet bij elke muziekschijf bij start afspelen via het menu instellen.
 
 
De afstandsbediening die met de Harmony Companion set wordt meegeleverd.
Is compact, ligt heel goed in hand en werkt via een bluetooth-verbinding met de centrale Hub.
Richten is niet nodig, en werkt ook vanuit een andere ruimte tot een afstand van minstens 10 meter.
 
 
DE IPHONE ALS AFSTANDSBEDIENING
Het gebruik van app Harmony Control als afstandsbediening op de iPhone werkt goed. Opdrachten worden soms wat traag uitgevoerd. De app laat steeds zien welke activiteit is geactiveerd. En ook welke apparaten zijn aangeschakeld en welke zijn uitgeschakeld, ook wanneer apparaten vanaf de bluetooth afstandsbediening werden bediend.
Het is nog wel even zoeken op alle instelschermen waar welke toets staat en wat de betekenis is om aan activiteit of apparaat te bedienen.
Ook swipen vergt enige oefening. De mogelijke bewegingen om acties uit te lokken zijn voor mij zeker niet in alle gevallen voor de hand liggend.
 
 
OVERZICHT VAN SCHERMEN IN DE APP HARMONY CONTROL
De 2 hoofdschermen van de app en het menu-scherm.
Links: het hoofdscherm met de geprogrammeerde activiteiten.
Midden: het hoofdscherm met de geprogrammeerde apparaten.
Rechts: het menu-scherm.
 
Apparaat "Samsung TV" heeft 6 instelschermen.
Dit zijn de eerste 3 schermen.
(Dit apparaat wordt inmiddels niet meer gebruikt in de woonkamer.)
 
Apparaat "Samsung TV" heeft 6 instelschermen.
Dit zijn de laatste 3 schermen.
(Dit apparaat wordt inmiddels niet meer gebruikt in de woonkamer.)
 
De bedieningsschermen bij activiteit Sony CD: een CD afspelen, waarbij de Sony DVD/BD-speler en de Onkyo AVR zijn ingeschakeld.
 
Links: Het laatste bedieningsschermen bij activiteit Sony CD.
Midden: Het scherm: "Help, bij deze activiteit werkt niet alles correct, hoe los ik dat op?".
Rechts: Bij activiteit Ziggo Horizon (digitale TV kijken via de Ziggo Horizon Mediabox) staat een extra favorieten knop aan de onderzijde. Dat levert dit scherm op: zo kan de gewenste zender wel heel makkelijk ingesteld worden.
 
Swipen bij een ingeschakelde activiteit: middels specifieke bewegingen met 1 of 2 vingers acties laten uitvoeren.
Links het swipe scherm, midden en rechts uitleg over de mogelijkheden. En nu proberen om dat allemaal te onthouden, want ik zeker niet bij alle bewegingen hebben geraden welke actie wordt uitgevoerd.
 
 
HARMONY WIDGET OP DE IPHONE
Op de iPhone kan na installatie van de Harmony app een Harmony widget worden ingesteld.
Die laat voor de actueel ingestelde activiteit zinvolle bedieningstoetsen zien.
Zoals op onderstaande afbeelding, paars omkaderd: er wordt een CD afgespeeld en die kan worden gepauzeerd/hervat en het volume kan worden ingesteld.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 29-6-2022.