Mijn Domotica: Homey Pro

Inleiding

Begin 2021 heb ik de Homey Pro aangeschaft als beoogd opvolger van de ICS-2000 van KlikAanKlikUit.
De Homey Pro heeft aanmerkelijk meer mogelijkheden dan de ICS-2000 en kan door middel van verschillende protocollen alle slimme apparaten in de woning met elkaar verbinden.
De Homey Pro kan via Wifi worden gekoppeld met het thuis netwerk en kan omgaan met Bluetooth, Z-Wave, Zigbee, Infrarood, 433 MHz en 868 MHz.
Homey verbindt meer dan 50000 apparaten van ruim 1000 merken.
Daarvoor moeten specifieke apps in de Homey geïnstalleerd worden.
 
Hiernaast staat een foto van de Homey: het is een ronde bol met een doorsnede van zo'n 15 cm op 3 pootjes.
Het apparaat bevat een connector voor de voedingsplug (netadaptor wordt meegeleverd) en een connector voor een koptelefoon.
 
 
 
 

Installatie van de Homey

De Homey app heb ik geïnstalleerd op mijn iPhone (en later ook iPad) en die geeft aanwijzingen voor de verdere installatie. Er moet een account worden aangemaakt bij Homey. Ik heb mijn Homey op een tafeltje in mijn woonkamer geplaatst en met de meegeleverde adaptor verbonden met het lichtnet.
Via de app op de iPhone wordt de Homey gekoppeld met het thuis netwerk via Wi-Fi.
Geleidelijk aan heb ik alles wat werd geschakeld via de ICS-2000 ook geïnstalleerd op de Homey.
De Philips Hue lampen heb ik ontkoppeld van de ICS-2000, die kunnen maar met één bridge verbonden zijn en dat is nu de Philips Hue bridge en via deze bridge kan Homey ook de Philips Hue lampen schakelen.
Alle regels op de ICS-2000 heb ik omgezet in Flows op de Homey.
Op 19 juni 2021 heb ik de ICS-2000 uitgeschakeld en heeft Homey alles overgenomen.
 
 
Op deze foto is mijn Homey Pro zichtbaar: op een tafeltje in de woonkamer.
De ronddraaiende veel kleurige LED-ring is leuk, maar zorgt, ook indien ingesteld op de laagste instelbare intensiteit, voor heel veel licht in een donkere woonkamer!
Er kunnen overigens andere minder kleurrijke ringen ingesteld worden.
De "Weer" ring is best aardig want de ring geeft dan een indicatie van het actuele weer in de eigen woonplaats. Bij somber weer kleurt de ring echt grauw en grijs, bij mooi weer juist fel blauw met geel. En bij onweer zijn periodieke felle lichtflitsen zichtbaar!

 
 
 
 

Mijn toepassingen met de Homey

 
Vor elke specifieke toepassing moeten apps worden geïnstalleerd in de Homey.
 
App Draadloze weersensoren
Na installatie van deze app kunnen in de configuratie te testen protocollen worden aangevinkt die gebruikt worden door draadloze weersensoren op 433 MHz. Dat levert dan hopelijk na enige tijd een lijst op van beschikbare aanwezige weersensoren met het gebruikte protocol.
Als de lijst compleet is kunnen de niet benodigde protocollen worden uitgeschakeld.
Homey kan de gegevens van één van mijn buitentemperatuur/luchtvochtigheid sensoren ophalen, en die heb ik als apparaat gekoppeld.
De gegevens kunnen worden opgevraagd in grafieken.
 
 
App Fibaro
Na installatie van deze app kunnen Fibaro modules worden aangestuurd via Z-wave.
Het rolluik voor mijn keuken wordt bediend via een Roller Shutter 3 module en die vervangt een KlikAanKlikUit ASUN module.
Het handige van de Fibaro module is onder andere dat er twee hoog/laag-druktoetsen kunnen worden aangesloten voor handmatige bediening van het aangesloten rolluik. Het is voldoende om 1x op een knop te drukken, dan opent of sluit het rolluik volledig, daar zorgt de Fibaro module voor. Om het rolluik tussentijds te stoppen moet de andere drukknop even worden ingedrukt.
De Fibaro module heeft ook een ingebouwde calibratie modus om de tijd te meten die nodig is voor openen en sluiten. Na activering worden de rolluiken 3x op en neer bewogen. Vervolgens kan het rolluik met vrij grote precisie op en bepaalde stand ingesteld worden met de Homey Pro.
 
 
App KlikAanKlikUit
Natuurlijk kan Homey omgaan met al mijn KlikAanKlikUit modules, daarvoor is de app KlikAanKlikUit geïnstalleerd in de Homey.
  • Mijn witte LED-lampen (in de woonkamer en buiten) via schakelmodules
  • Mijn dubbele drukknop modules: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows, met name voor het schakelen van lampen en Philips Hue lichtscenes
  • Diverse afstandsbedieningen: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows, met name voor het schakelen van lampen en Philips Hue lichtscenes
  • De deurbel knop en deurbel: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows
 
 
App Harmony Hub
Na installatie van deze app kan mijn Logitech Harmony hub worden aangestuurd.
Alle in de hub geprogrammeerde apparaten en activiteiten worden dan automatisch toegevoegd aan de Homey. En ze kunnen dus ook worden bediend met de Homey en worden aangestuurd met flows.
 
 
App Nefit Easy
Na installatie van de Nefit Easy app in de Homey kan de Homey mijn Nefit Easy kamerthermostaat koppelen en kan de ingestelde kamertemperatuur ook via Homey worden beïnvloed.
Bovendien haalt de Homey voortdurend gegevens op van de Nefit Easy van de ingestelde temperatuur, de actuele kamertemperatuur en de buitentemperatuur (die de Nefit Easy van internet afhaalt, want er is geen buitentemperatuursensor gekoppeld aan mijn Nefit CV-ketel).
Deze gegevens kunnen worden opgevraagd in grafieken.
 
 
App Philips Hue
Mijn Philips Hue lampen had ik voorheen rechtstreeks gekoppeld met de ICS-2000, die fungeerde dus als Zigbee bridge. Ze kunnen direct worden gekoppeld met de Homey maar dat is maar beperkt tot maximaal 7 lampen en het wordt daarom niet aangeraden: Homey beveelt aan om daarvoor een andere Zigbee bridge te gebruiken.
Een goede keuze is natuurlijk de Philips Hue bridge, die deel uitmaakte van het Philips Hue starterspack. De bridge is weer geïnstalleerd en gekoppeld met mijn Philips Hue lampen in de woonkamer, dat zijn er inmiddels meer dan 10.
Door de herinstallatie van de Philips Hue bridge kan ik ook weer de Philips Hue app gebruiken met de fantastisch mooie kleurscenes. Bij de ICS-2000 was dat maar een vervelend prutswerk om scenes te maken met meerdere lampen, kleuren en intensiteiten.
Na installatie van de Philips Hue app in de Homey kan de Homey de Philips Hue bridge detecteren en kan vervolgens alle met de bridge gekoppelde lampen aansturen.
 
Toegepaste Hue lampen type White and Color ambiance: 3 stuks LED-strip 2 meter (met één uitbreiding van 1 meter), 3 stuks lampen met fitting E27, 4 stuks lampen met fitting E14, 3 stuks lampen met fitting GU10.
 
 
App Remotec Technologies
Na installatie van deze app in de Homey kan de Homey Z-wave devices van Remotec technologies aansturen.
Ik heb een schakelmodule Remotec Scene Master aangeschaft.
Die bevat 8 drukknoppen waarmee middels flows in de Homey allerlei acties uitgevoerd kunnen worden. Elke knop kan meerdere acties uitvoeren, afhankelijk van de wijze waarop deze wordt ingedrukt: 1x ingedrukt, 2x ingedrukt, lang ingedrukt of juist losgelaten.
Ik gebruik de Scene Master om favoriete kleurscenes van Philips Hue in te stellen.
 
 
App Somfy TaHoma
Na installatie van de Somfy app in de Homey kan de Homey mijn Somfy IO gestuurde rolluiken in de woonkamer en op de eerste verdieping van mijn woning bedienen via de Somfy TaHoma switch.
Dat geeft weer extra bedienings- èn natuurlijk automatiserings mogelijkheden, naast de handbediening met de Somfy afstandsbediening Situo 5 io en via de Somfy TaHoma app op mijn iPhone en iPad.
 
Het rolluik in de keuken is nog voorzien van een RTS-motor. De besturingsmodule zal nog worden omgezet naar een Somfy io module (Somfy Izymo shutter receiver io). Dit rolluik zal dan ook bediend kunnen worden via de TaHoma switch.
 
 
 
 

Hoe beheer je de Homey?

Natuurlijk met een mobiel device, zoals in mijn geval een Apple iPhone en een iPad.
Met de iPad werkt alles vooralsnog prima.
Helaas is dat niet het geval met de iPhone.
Het bedienen van gekoppelde apparaten lukt nog wel. Maar het toevoegen of wijzigen van flows gaat niet goed: bij het afsluiten van een flow crasht de app, het is dan niet mogelijk om het startscherm van de app in beeld te krijgen. Dat gebeurt ook nadat specifieke instellingen in de app zijn aangepast. De oplossing is om de app af te sluiten, uit de Apple werkruimte te verwijderen, en opnieuw te starten.
 
Widgets op de iPhone en iPad voor de homey app zijn handig. Je kunt daarmee de als favoriet ingestelde flows starten.
Dat kan ook op de Apple watch.
Notificaties vanuit een flow worden natuurlijk ook zichtbaar volgens de instellingen bij Berichtgeving op de iPhone.
Ze worden ook zichtbaar gemaakt op de Apple watch.
 
Veel makkelijker verloopt het instellen vanaf een PC door online via een browser aan te melden op Homey.
Je hebt dan een volwaardig toetsenbord en de muis ter beschikking, dan verloopt alles veel sneller.
Het aanmaken of wijzigen van flows verloopt natuurlijk ook makkelijker via de PC.
Evenals het opvragen en bekijken van grafieken met door Homey verzamelde gegevens.
 
Wanneer je vanaf een iPad de online verbinding opstart, wordt automatisch aangemeld. Maar dan mis je natuurlijk wel het toetsenbord.
 
De Homey kan ook overweg met spraak commando's.
Dat kan via Amazon Alexa. Of Google Home/Google Assistant.
Via Apple Siri zouden flows gestart kunnen worden.
Ik moet hiermee nog gaan experimenteren.
 
 
 
 

Homey geeft het energiegebruik aan

In de Homey app kan het energiegebruik worden opgevraagd.
Homey geeft dat dan weer van alle bij Homey bekende apparaten die zijn aangeschakeld.
Daarvoor is het echter wel nodig dat bij de eigenschappen van elk apparaat wordt ingevoerd wat het stroomverbruik is in uitgeschakelde toestand en in aangeschakelde toestand.
Best een aardige feature, maar ik moet nog aan de slag om eerst zelf van elk apparaat te meten wat het verbruik is.
 
 
 
 

Screenshots van de Homey app

Screenshot vanuit een browser op de PC met de lijst van alle geïnstalleerde apparaten.

Screenshot vanaf de iPad met een lijst van flows.

 
 
 
 

Opmerkingen over de Homey

Flows (de)activeren gaat niet zo handig
Het activeren en deactiveren van flows verloopt wat omslachtig en kost wel erg veel klik acties in de app.
Bij de ICS-2000 kan een flow (regel) direct in het overzicht worden ge(de)activeerd.
 
 
De app werkt niet goed met een Apple iPhone
Mijn iPhone Xs kan zeker gebruikt worden voor de bediening van functies.
Maar liever maar niet voor het aanmaken of wijzigen van flows of het wijzigen van instellingen.
Dan lukt opslag niet en zal de app crashen: het startscherm en de lijst met apparaten kan niet meer worden opgeroepen en dat kan alleen worden opgelost door de app uit de werkruimte van de iPhone te verwijderen en opnieuw te starten.
Tamelijk slordig!
De app werkt gelukkig wel feilloos op een iPad Pro!
 
 
Functies van de Homey vallen spontaan uit?
Onlangs constateerde ik dat er geen meetgegevens meer beschikbaar waren van een aan de Homey gekoppelde 433 MHz temperatuur/vochtigheidssensor die buiten hangt.
Dat komt vaker voor, en dat zag ik voorheen altijd op het weerstation. Alleen bleek het weerstation de informatie van de sensor in dit geval nog steeds goed weer te geven.
 
Niet veel later merkte ik dat mijn beide KlikAanKlikUit dubbele schakelunits type AWST-8802 niet meer functioneerden.
Ik gebruik die schakelaars nabij de toegang tot de woonkamer en keuken om verlichting te schakelen en met name ook om alle lampen met één klik uit te schakelen.
En dat deed zo maar opeens niets meer.
 
Je begint dan met het vervangen van de knoopcel in de schakelunits. Dat bleek niet te helpen.
De volgende stap was het verwijderen van de schakelunit in de Homey (want het opnieuw verbinden kan kennelijk niet in de Homey ... !).
Vervolgens heb ik een nieuwe schakelaar gekoppeld aan de Homey. Helaas kon de schakelaar niet verbonden worden, er gebeurde niets ook na vele malen indrukken van een willekeurige knop op de schakelunit.
 
Toen kwam ik op het lumineuze idee om de Homey maar eens opnieuw op te starten.
En jawel, dat loste de problemen op, alles werkte weer!
 
Dat wil zeggen: ik moest direct 4 flows bewerken, want de eerder daaraan gekoppelde schakelaar als trigger had ik verwijderd...
 
Het klinkt toch niet echt betrouwbaar dat bepaalde ingestelde functies in de Homey zo maar opeens ermee kunnen stoppen zonder waarschuwing.
Mijn rolluiken moeten absoluut betrouwbaar kunnen schakelen.
Kan ik de Homey niet vertrouwen wat dat betreft?
Moet ik dus maar weer een schaduwsysteem achter de hand houden die in actie komt als de Homey het laat afweten?
 
Of is het heilzaam voor een Homey om periodiek (bijvoorbeeld dagelijks) opnieuw opgestart te worden?
 
 
Homey vergist zich in de tijd?
Vanaf medio september 2021 merkte ik dat alle tijd gestuurde schakelopdrachten van KlikAanKlikUit modules of Fibaro modules vertraagd worden uitgevoerd. Dat gebeurt nu exact 1 minuut na de tijd die in flows is ingesteld!
Herstart van de Homey en het even onderbreken van de voeding lost dit probleem niet op.
De systeemtijd van de Homey kan niet handmatig ingesteld worden, maar blijkt overigens gelijk te zijn aan de werkelijke tijd.
Dus waar komt deze gekkigheid nu weer vandaan?
Moet ik de ingestelde tijd in alle tijd gestuurde flows met 1 minuut terug zetten?
 
Ik heb op vrijdag 24 september 2021 een bericht gestuurd naar Athom support over dit probleem.
Dat leverde op dat uit het diagnostisch rapport van mijn Homey kon worden afgeleid dat er een probleem zou zijn met de 5V voedingsadaptor. En het verzoek om die voor test maar even te vervangen door een andere voeding.
Ik heb dat uitgevoerd (ik had nog een IKEA triple USB-lader liggen die per aansluiting max 2,4 A kan leveren) en inderdaad: het probleem dat flows met een vertraging starten is opgelost.
Een "rotte" voedingsadaptor dus, kan gebeuren.
 
 
Twee dagen later (zondagmiddag 26 september) is het probleem weer terug, met de nieuwe voeding.
Alles schakelt weer met een vertraging van één minuut.
Is mijn Homey bezig met het vernietigen van USB-voedingen?
 
Opnieuw contact met Athom support leverde op dat er een netwerk probleem zou zijn. Dat zou hopelijk opgelost kunnen worden door mijn router te resetten.
Ik had het bericht echter niet goed gelezen en heb mijn Homey opnieuw gestart (voeding even losgehaald). Dat loste het probleem met fout schakelen op.
In een nieuw aangemaakt diagnostisch rapport zou geen sprake meer zijn van netwerk problemen: "het resetten van de router heeft echt wel gewerkt!" kreeg ik te horen.
 
Hmmmm, ik wacht het af.
 
De oude voeding heb ik ondertussen weer in gebruik genomen, nadat ik had geconstateerd dat mijn iPad daarmee probleemloos en snel kon worden opgeladen.
 
 
Opnieuw problemen rond 24 november: de Homey schakelt alles weer één minut later dan ingesteld.
Was niet oplosbaar met de inmiddels bekende trucjes.
Opnieuw contact gehad met Support. Mij werd aangeraden om notificaties toe te voegen aan flows met tijdgestuurde schakelacties, die worden dan zichtbaar op de tijdlijn.
Dat heb ik gedaan.
Wel heel typisch dat de problemen opeens weer weg waren. Dat kwam natuurlijk niet door die toegevoegde notifcaties.
Support zou niets op afstand hebben uitgevoerd in mijn Homey.
???
Ik heb ondertussen nog wel steeds een vervangende USB-voeding in gebruik met de Homey. Zou dat helpen?
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 15-1-2022.