Mijn Domotica: Homey Pro

Inleiding

Begin 2021 heb ik de Homey Pro aangeschaft als opvolger van de ICS-2000 van KlikAanKlikUit.
Ik was toe aan een nieuwe uitdaging op het gebied van domotica en de Homey Pro heeft aanmerkelijk meer mogelijkheden dan de ICS-2000 en kan door middel van verschillende protocollen alle slimme apparaten in de woning met elkaar verbinden.
De Homey Pro kan via Wifi worden gekoppeld met het thuis netwerk en kan omgaan met Bluetooth, Z-Wave, Zigbee, Infrarood, 433 MHz en 868 MHz.
Homey verbindt meer dan 50000 apparaten van ruim 1000 merken.
Daarvoor moeten specifieke apps in de Homey geïnstalleerd worden.
 
Hiernaast staat een foto van de Homey: het is een ronde bol met een doorsnede van zo'n 15 cm op 3 pootjes.
Het apparaat bevat een connector voor de voedingsplug (netadaptor wordt meegeleverd) en een connector voor een koptelefoon.

 
 
 
 

Homey 2023

In 2023 wordt een vernieuwde Homey uitgebracht. Ik heb die al besteld.
 
De nieuwe Homey heeft verbeterde connectiviteit, prestaties en draadloos bereik: Wifi 5 GHz/2,4 GHz b/g/n/ac; Bluetooth Low Energy 5.0; 433 MHz; Matter; Z-Wave plus (700 series); Zigbee 3.0; Infrarood; Thread.
 
Met een apart verkrijgbare Ethernet adaptor kan de Homey met het vaste thuisnetwerk worden verbonden.
Het wordt mogelijk om zelf back-ups te maken en terug te zetten.

 
 
 
 

Installatie van de Homey

De Homey app heb ik geïnstalleerd op mijn iPhone (en later ook iPad) en die geeft aanwijzingen voor de verdere installatie. Er moet een account worden aangemaakt bij Homey. Ik heb mijn Homey op een tafeltje in mijn woonkamer geplaatst en met de meegeleverde adaptor verbonden met het lichtnet.
Via de app op de iPhone wordt de Homey gekoppeld met het thuis netwerk via Wi-Fi.
Geleidelijk aan heb ik alles wat werd geschakeld via de ICS-2000 ook geïnstalleerd op de Homey.
De Philips Hue lampen heb ik ontkoppeld van de ICS-2000, die kunnen maar met één bridge verbonden zijn en dat is nu de Philips Hue bridge en via deze bridge kan Homey ook de Philips Hue lampen schakelen.
Alle regels op de ICS-2000 heb ik omgezet in Flows op de Homey.
Op 19 juni 2021 heb ik de ICS-2000 uitgeschakeld en heeft Homey alles overgenomen.
 
 
Op deze foto is mijn Homey Pro zichtbaar: op een tafeltje in de woonkamer naast de fraaie Orchidee van Lego.
De lichtring "screensaver" rondom de Homey heb ik ingesteld op "Weer" ring: de ring geeft dan een indicatie van het actuele weer in de eigen woonplaats. Bij somber weer kleurt de ring echt grauw en grijs, bij mooi weer juist fel blauw met geel. En bij onweer zijn periodieke felle lichtflitsen zichtbaar!

 
 
 
 

Mijn toepassingen met de Homey

 
Vor elke specifieke toepassing moeten apps worden geïnstalleerd in de Homey.
 
App Draadloze weersensoren
Na installatie van deze app kunnen in de configuratie te testen protocollen worden aangevinkt die gebruikt worden door draadloze weersensoren op 433 MHz. Dat levert dan hopelijk na enige tijd een lijst op van beschikbare aanwezige weersensoren met het gebruikte protocol.
Als de lijst compleet is kunnen de niet benodigde protocollen worden uitgeschakeld.
Homey kan de gegevens van één van mijn buitentemperatuur/luchtvochtigheid sensoren ophalen, en die heb ik als apparaat gekoppeld.
De gegevens kunnen worden opgevraagd in grafieken.
 
 
App Fibaro
Na installatie van deze app kunnen Fibaro modules worden aangestuurd via Z-wave.
Het rolluik voor mijn keuken wordt bediend via een Roller Shutter 3 module en die vervangt een KlikAanKlikUit ASUN module.
Het handige van de Fibaro module is onder andere dat er twee hoog/laag-druktoetsen kunnen worden aangesloten voor handmatige bediening van het aangesloten rolluik. Het is voldoende om 1x op een knop te drukken, dan opent of sluit het rolluik volledig, daar zorgt de Fibaro module voor. Om het rolluik tussentijds te stoppen moet de andere drukknop even worden ingedrukt.
De Fibaro module heeft ook een ingebouwde calibratie modus om de tijd te meten die nodig is voor openen en sluiten. Na activering worden de rolluiken 3x op en neer bewogen. Vervolgens kan het rolluik met vrij grote precisie op en bepaalde stand ingesteld worden met de Homey Pro.
 
 
App KlikAanKlikUit
Natuurlijk kan Homey omgaan met al mijn KlikAanKlikUit modules, daarvoor is de app KlikAanKlikUit geïnstalleerd in de Homey.
  • Mijn witte LED-lampen (in de woonkamer en buiten) via KAKU schakelmodules
  • Mijn dubbele drukknop modules: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows, met name voor het schakelen van lampen en Philips Hue lichtscenes
  • Diverse afstandsbedieningen: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows, met name voor het schakelen van lampen en Philips Hue lichtscenes
  • De deurbel knop en deurbel: die kunnen worden gekoppeld aan Homey flows
 
 
App Harmony Hub
Na installatie van deze app kan mijn Logitech Harmony hub worden aangestuurd.
Alle in de hub geprogrammeerde audio/video apparaten en activiteiten worden dan automatisch toegevoegd aan de Homey. En ze kunnen dus ook worden bediend met de Homey en worden aangestuurd met flows.
 
 
App Nefit Easy
Na installatie van de Nefit Easy app in de Homey kan de Homey mijn Nefit Easy kamerthermostaat koppelen en kan de ingestelde kamertemperatuur ook via Homey worden beïnvloed.
Bovendien haalt de Homey voortdurend gegevens op van de Nefit Easy van de ingestelde temperatuur, de actuele kamertemperatuur en de buitentemperatuur (die de Nefit Easy van internet afhaalt, want er is geen buitentemperatuursensor gekoppeld aan mijn Nefit CV-ketel).
Deze gegevens kunnen worden opgevraagd in grafieken.
 
 
App Philips Hue
Na installatie van de Philips Hue app in de Homey kan de Homey de Philips Hue bridge detecteren en kan vervolgens alle met de bridge gekoppelde Philips Hue lampen aansturen.
Heel handig is natuurlijk de mogelijkheid om ook de voorgeprogrammeerde kleurscenes in de Philips Hue bridge te kunnen activeren.
 
 
App Remotec Technologies
Na installatie van deze app in de Homey kan de Homey Z-wave devices van Remotec technologies gebruiken.
Ik heb een schakelmodule Remotec Scene Master aangeschaft.
Die bevat 8 drukknoppen waarmee middels flows in de Homey allerlei acties uitgevoerd kunnen worden. Elke knop kan meerdere acties uitvoeren, afhankelijk van de wijze waarop deze wordt ingedrukt: 1x ingedrukt, 2x ingedrukt, lang ingedrukt of juist losgelaten.
Ik gebruik de Scene Master om favoriete kleurscenes van Philips Hue in te stellen.
 
 
App Robb Smart
Na installatie van deze app in de Homey kan de Homey Z-wave devices van ROBBshop gebruiken.
Ik heb een 8-knops schakelmodule van ROBBshop aangeschaft.
Die bevat 8 drukknoppen waarmee middels flows in de Homey allerlei acties uitgevoerd kunnen worden. Elke knop kan meerdere acties uitvoeren, afhankelijk van de wijze waarop deze wordt ingedrukt: 1x ingedrukt, 2x ingedrukt, lang ingedrukt of juist losgelaten.
Ik gebruik deze schakelaar nabij de woonkamerdeur om diverse lampen en apparaten te schakelen.
 
 
App Sensibo
Na installatie van deze app in de Homey kan de Homey de Sensibo Sky smart airco controller aansturen.
Ik heb twee van dergelijke controllers in gebruik om mijn beide Mitsubishi airco binnenunits op afstand te besturen.
De controllers zijn op zichtafstand onder de airco units opgehangen en bedienen deze via infrarood signalen op dezelfde wijze als de meegeleverde afstandsbediening van Mitsusbishi.
De airco's kunnen zo ook bediend worden middels slimme flows door de Homey.
Na installatie van de Sensibo app in de Homey moet deze geactiveerd worden door een API-key in te voeren: die kan worden opgevraagd bij Sensibo door op de website van Sensibo aan te melden met je account, dan kun je de API-key direct laten aanmaken. Er is maar één API-key nodig ook als je meerdere Sensibo Sky controllers gebruikt.
 
 
App Smart Gateways
Na installatie van deze app kan de Homey mijn Wifi gateway voor Slimme meter van SmartGateways aankoppelen.
Zo kan ik met de Homey op elk moment het actuele stroomverbruik (som van totaal verbruik en levering) bekijken alsmede alle gegevens die de Slimme meter elke seconde uitstuurt.
Bij de instellingen van de app moet het IP-adres van de Wifi gateway worden ingevoerd.
Helaas zie je met de Homey nu alleen de kale getallen, geen mooie interface met historische waarden.
 
 
App Somfy TaHoma
Na installatie van de Somfy app in de Homey kan de Homey mijn Somfy IO gestuurde rolluiken in de woonkamer en op de eerste verdieping van mijn woning bedienen via de Somfy TaHoma switch.
Dat geeft weer extra bedienings- èn natuurlijk automatiserings mogelijkheden, naast de handbediening met de Somfy afstandsbediening Situo 5 io en via de Somfy TaHoma app op mijn iPhone en iPad.
 
Het rolluik voor de keuken is nog voorzien van een RTS-motor. De besturingsmodule van dit rolluik zal nog worden omgezet naar een Somfy io module (Somfy Izymo shutter receiver io). Dit rolluik zal dan ook bediend kunnen worden via de TaHoma switch.
 
 
 
 

Hoe beheer je de Homey?

Natuurlijk met een mobiel device, zoals in mijn geval een Apple iPhone en een iPad.
Met de iPad werkt alles vooralsnog prima.
Helaas is dat niet het geval met de iPhone.
Het bedienen van gekoppelde apparaten lukt nog wel. Maar het toevoegen of wijzigen van flows gaat niet goed: bij het afsluiten van een flow crasht de app, het is dan niet mogelijk om het startscherm van de app in beeld te krijgen. Dat gebeurt ook nadat specifieke instellingen in de app zijn aangepast. De oplossing is om de app af te sluiten, uit de Apple werkruimte te verwijderen, en opnieuw te starten.
 
Widgets op de iPhone en iPad voor de homey app zijn handig. Je kunt daarmee de als favoriet ingestelde flows starten.
Dat kan ook op de Apple watch.
Notificaties vanuit een flow worden natuurlijk ook zichtbaar volgens de instellingen bij Berichtgeving op de iPhone.
Ze worden ook zichtbaar gemaakt op de Apple watch.
 
Veel makkelijker verloopt het instellen vanaf een PC door online via een browser aan te melden op Homey.
Je hebt dan een volwaardig toetsenbord en de muis ter beschikking, dan verloopt alles veel sneller.
Het aanmaken of wijzigen van flows verloopt natuurlijk ook makkelijker via de PC.
Evenals het opvragen en bekijken van grafieken met door Homey verzamelde gegevens.
 
Wanneer je vanaf een iPad de online verbinding opstart, wordt automatisch aangemeld. Maar dan mis je natuurlijk wel het toetsenbord.
 
De Homey kan ook overweg met spraak commando's.
Dat kan via Amazon Alexa. Of Google Home/Google Assistant.
Via Apple Siri zouden flows gestart kunnen worden.
Ik moet hiermee nog gaan experimenteren.
 
 
 
 

Homey geeft het energiegebruik aan

In de Homey app kan het energiegebruik worden opgevraagd.
Homey geeft dat dan weer van alle bij Homey bekende apparaten die zijn aangeschakeld.
Daarvoor is het echter wel nodig dat bij de eigenschappen van elk apparaat wordt ingevoerd wat het stroomverbruik is in uitgeschakelde toestand en in aangeschakelde toestand.
Best een aardige feature, maar ik moet nog aan de slag om eerst zelf van elk apparaat te meten wat het verbruik is.
 
 
 
 

Screenshots van de Homey app

Screenshot van het apparaten scherm vanaf een iPad.

Screenshot vanaf de iPad met een lijst van flows.

 
 
 
 

Opmerkingen over de Homey

Flows (de)activeren gaat niet zo handig
Het activeren en deactiveren van flows verloopt wat omslachtig en kost wel erg veel klik acties in de app.
Bij de ICS-2000 kan een flow (regel) direct in het overzicht worden ge(de)activeerd.
 
 
De app werkt niet goed met een Apple iPhone
Mijn iPhone Xs kan zeker gebruikt worden voor de bediening van functies.
Maar liever maar niet voor het aanmaken of wijzigen van flows of het wijzigen van instellingen.
Dan lukt opslag niet en zal de app crashen: het startscherm en de lijst met apparaten kan niet meer worden opgeroepen en dat kan alleen worden opgelost door de app uit de werkruimte van de iPhone te verwijderen en opnieuw te starten.
Tamelijk slordig!
De app werkt gelukkig wel feilloos op een iPad Pro!
 
 
Diverse problemen met de Homey
Ik heb in het eerste gebruiksjaar diverse problemen ondervonden met de Homey, waarbij ik soms Athom Support moest inschakelen.
De problemen zijn steeds verholpen, alhoewel Support daar meestal niet veel aan kon bijdragen.
Ik heb inmiddels al enige tijd de gewoonte om de Homey Pro één keer per week een half uurtje uit te schakelen door de voeding los te koppelen. Sindsdien heb ik eigenlijk geen problemen meer ondervonden, maar ik weet zo natuurlijk niet of de problemen anders nog wel waren opgetreden 😀.
 
 

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 18-12-2022.