Mijn Domotica: HomeWizard

Domotica met HomeWizard

 

Installatie van de EnergyLink

Inleiding
Ik heb de EnergyLink aangeschaft samen met de HomeWizard, en die is ook nodig om de EnergyLink te kunnen gebruiken.
De EnergyLink geeft via de HomeWizard app inzicht in het verbruik van stroom, gas en water en de opgewekte stroom van de zonnepanelen op het dak van mijn woning (via de SMA-inverter).
De EnergyLink wordt daarvoor verbonden met de Slimme meter, met een extra geplaatste kWh-opbrengstmeter in de groepenkast en met een pulssensor die op de watermeter wordt ge´nstalleerd.
 
 
Installatie kWh-opbrengstmeter in de groepenkast
Ik wil de opgewekte zonnestroom registreren met een onafhankelijke kWh-meter.
Voor nu alleen de stroom van de zonnepanelen op het dak van mijn woning via de SMA-inverter, dat gaat makkelijk want de 230V-kabel van die inverter is aangesloten op een aardlekautomaat in de groepenkast.
Ik zal wellicht later nog eens een poging doen om de opgewekte stroom van de zonnepanelen op de schuur ook aan te koppelen, maar daarvoor moet een extra 230V-kabel worden aangelegd van de schuur naar de groepenkast. Geen makkelijke klus!
De kWh-meter is een enkelfase meter, type HomeWizard DDS-1Y, met Din-rail aansluiting voor plaatsing in een groepenkast en voorzien van een 7-cijferig LCD-display (LCD 5+2 = 99999.99 kWh), en een puls-uitgang. Pulsconstante: 2000 pulsen per kWh, een rood LEDje geeft uitgifte van een puls aan.
De kWh-meter is ge´nstalleerd in de groepenkast en aangesloten tussen de 230V-kabel vanaf de inverter en de aardlekautomaat waarmee deze netspanningsgroep is beveiligd.
De kWh-meter is als volgt aangesloten:
- Klem 1 "Fase L-in" is verbonden met de bruine FASE draad van de 230V-kabel vanaf de inverter.
- Klem 3 "Fase L-uit" is verbonden via een bruine FASE schakeldraad met de Fase-aansluiting van de aardlekautomaat.
- Klem 4 (of 6) "NUL N" is verbonden via een blauwe NUL schakeldraad met de NUL-aansluiting van de aardlekautomaat, die ook verbonden is met de blauwe (NUL) draad van de 230V-kabel vanaf de inverter. De kWh-meter mag overigens ook niet met een andere NUL-aansluiting in de groepenkast worden verbonden, want dan schakelt de alamat uit!
- Klem 20 "plus" is verbonden met de blauwe draad in een datakabel (2-aderig netsnoer) naar de S1-poort op de EnergyLink.
- Klem 21 "ground" is verbonden met de bruine draad in een datakabel (2-aderig netsnoer) naar de S1-poort op de EnergyLink.
 
Wat is de nauwkeurigheid van de kWh-meter?
Ik heb gedurende enkele dagen de dagelijkse eindstand van de kWh-meter vergeleken met de gemeten dagwaarde van de SMA-inverter.
De kWh-meter registreert altijd een wat hogere opbrengst, en dat varieert van 3% tot 6%.
Bij de specificaties van de kWh-meter staat alleen vermeld: accuracy class 1,0. Geen idee wat dat betekent!
 
De ge´nstalleerde kWh-meter in de nog geopende groepenkast.

 
 
Installatie pulssensor op de watermeter
Ik wil ook het waterverbruik registreren en dat is mogelijk door een pulssensor op de watermeter te plaatsen.
Waterbedrijf Vitens heeft in mijn woning een Sensus 620 watermeter met kunststof behuizing ge´nstalleerd en hierop kan eenvoudig een Sensus MS8100 HRI PulseUnit type A4 worden geplaatst: de gaten aan de onderzijde van de pulsgever moeten worden gepositioneerd op de 2 kunststof schroefaansluitingen op de bovenzijde van de watermeter, daarna kan deze worden vastgezet middels de 2 meegeleverde schroefjes.
De Sensus HRI pulsgever bevat een Lithium batterij die lang meegaat (> 10 jaar) en niet kan worden vervangen.
- De witte draad "plus" van de kabel aan de pulsgever is aangesloten op de blauwe draad in een verlengkabel (2-aderig netsnoer) en zo aangesloten op de S2-poort op de EnergyLink.
- De bruine draad "ground" van de kabel aan de pulsgever is aangesloten op de bruine draad in een verlengkabel (2-aderig netsnoer) en zo aangesloten op de S2-poort op de EnergyLink.
 
Wat is de nauwkeurigheid van de pulsgever?
Ik heb gedurende enkele dagen de dagelijkse eindstand van de watermeter vergeleken met de gemeten dagwaarde door HomeWizard.
De waardes zijn normaal identiek, de afwijking bedraagt hoogstens ÚÚn liter, en dat kan een afleesfout zijn van de teller op de watermeter (wellicht veroorzaakt doordat de tellerstand bijna ÚÚn liter wil verspringen).
 
 
De Vitens watermeter type Sensus 620. Het originele deksel dat de bovenzijde volledig afsluit is op deze foto al vervangen door het meegeleverde vervangende dekseltje.
Op de paars gemarkeerde plastic steuntjes wordt de pulsgever vastgezet met 2 schroefjes.
Op het wieltje dat 1 liter water aftelt zit een kunststof deel (rood) en een metalen deel (paarse pijl). Het metalen deel wordt gedetecteerd door de Sensus HRI pulsgever.
 

 
De Sensus HRI pulsgever is geplaatst op de Vitens watermeter type Sensus 620.
De pulsgever is hier nog niet vastgezet met de 2 meegeleverde schroefjes.
 
 
Installatie EnergyLink
De EnergyLink heb ik ge´nstalleerd in de meterkast naast de groepenkast.
Op de onderzijde van de EnergyLink zijn de volgende kabels aangesloten:
- De 5V-voedingsaansluiting (via de mini-USB connector) wordt niet gebruikt, want de voeding voor de EnergyLink komt uit de Slimme meter.
De Slimme meter moet hiervoor overigens wel voldoen aan de DSMR4 specificaties.
- De P1-aansluiting wordt verbonden met de P1-poort op de Slimme meter.
De kabel werd meegeleverd met de EnergyLink en is een 6-aderig kabel met aan beide zijden een 6-polige RJ-11 connector (dat is de ook voor telefonie gebruikte modulaire connector). Alleen met een 6-aderige kabel zal ook 5V voedingsspanning vanuit de Slimme meter beschikbaar zijn voor de apparatuur die wordt gekoppeld met de P1-poort.
- De S1-aansluiting wordt verbonden met de ge´nstalleerde kWh-opbrengstmeter in de groepenkast.
De datakabel vanaf de kWh-opbrengstmeter kan via de meegeleverde groene kroonsteenplug worden aangesloten. Wanneer je van onderaf tegen de plug aankijkt moet de plus-aansluiting links zitten (de blauwe draad in de door mij gebruikte kabel).
- De S2-aansluiting wordt verbonden met de ge´nstalleerde Sensus HRI sensor op de watermeter.
De datakabel vanaf de pulssensor kan via de meegeleverde groene kroonsteenplug worden aangesloten. Wanneer je van onderaf tegen de plug aankijkt moet de plus-aansluiting links zitten (de blauwe draad in de door mij gebruikte kabel).
 
Dan resteert het koppelen ("pairen") van de EnergyLink met de HomeWizard, die vervolgens de gegevens van de Slimme meter registreert.
Aansluitend moet worden ingevoerd of ook gebruik wordt gemaakt van de S1 en S2 aansluitingen, en zoja, wat daarop is aangesloten. Daarbij moet ook de pulsconstante van de meter of pulsgever worden opgegeven. Voor de kWh-opbrengstmeter is die 2000, voor de pulssensor op de watermeter is die 1 (wanneer het "liter"-wieltje op de watermeter 1x is rondgedraaid heeft de pulssensor 1 puls geregistreerd).
 
De ge´nstalleerde EnergyLink.
De P1-aansluiting op mijn Slimme meter (een ISKRA AM550-ED1 GPRS).
Deze Slimme meter voldoet aan DSMR4 specificaties en levert ook 5V-voedingsspanning voor op de P1-poort aangesloten apparatuur.
Mijn vinger was even nodig om het eigenwijze klepje dat normaal de P1-poort afsluit opzij te duwen.
Het complete plaatje: de EnergyLink is naast de groepenkast ge´nstalleerd.
De Slimme meter is hier niet zichtbaar want is lager ge´nstalleerd.
 
 
 
 

Meer apparaten aansluiten op de P1-poort van de Slimme meter

Volgens de DSMR4 specificaties kunnen maximaal 5 apparaten worden aangesloten op de P1-poort, mits deze zich houden aan de maximale toegestane stroomafname van de 5V-voeding uit de Slimme meter en aan de specificaties van de stuur- en datalijn.
Het gebruik van een simpele RJ-11 splitter om meerdere kabels aan te sluiten op de P1-poort moet sterk worden afgeraden. De kans is zeer groot dat ÚÚn van de aangesloten apparaten dan niet zal functioneren of zelfs defect raakt. De Slimme meter zelf zal overigens "aanvallen van buiten af" via de P1-poort goed kunnen overleven want de P1-poort is zeer robuust opgezet en het is nagenoeg onmogelijk om de werking van de Slimme meter te verstoren door onjuist gebruik van de P1-poort.
Zelfbouw van een splitter kan zeker wel, maar is voorbehouden aan techneuten die snappen hoe de signalen op de P1-poort functioneren en die de specificaties van de P1-poort correct kunnen interpreteren.
 
Ik wil zelf nog verder aan de slag gaan met de informatie op de P1-poort: ik wil die kunnen uitlezen via een seriŰle poort op mijn PC vanuit mijn app OnyxSolar, het rapportageprogramma dat alle informatie van zonnepanelen verzamelt en vervolgens alle informatie op mijn website actualiseert. De Slimme meter moet ik nu nog steeds handmatig uitlezen.
Ik had echter geen zin om zelf een P1-splitter te bouwen, dus heb een Iungo P1 poort splitter besteld bij ROBBshop.
 
De splitter wordt geleverd in een klein doosje met 3 modulaire RJ-11 aansluitingen en een 6-aderig kabeltje van circa 50 cm met aan beide zijden een RJ-11 connector. Dit kabeltje moet worden gebruikt om de P1 input van de splitter aan te sluiten op de P1-poort van de Slimme meter. Het is overigens altijd aan te raden om voor het aansluiten van een apparaat het P1-kabeltje dat werd meegeleverd te gebruiken. De kabeltjes zijn normaal 1-op-1 uitgevoerd (waarmee ik bedoel dat pen 1 van de ene RJ-11 connector is verbonden met pen 1 van de andere RJ-11 connector, enz.). Bij de KlikAanKlikUit ICS-2000 (Octopus) werd echter een kruiskabeltje meegeleverd, en dat kan niet worden gebruikt bij de EnergyLink!
 
De Master P1 output moet altijd worden aangesloten omdat de Slimme meter anders geen datapakketten zal uitsturen.
De RTS-lijn van de Slave P1 output moet overigens evenwel worden aangestuurd, anders worden geen P1 datapakketten naar de Slave gestuurd!
De EnergyLink is verbonden met de Master P1 output. Op de Slave P1 output heeft even nog de Octopus gezeten, maar inmiddels is hierop een kabel naar mijn PC aangesloten: bij de PC wordt een enigszins aangepaste serial naar USB omzetter gebruikt om de P1 datapakketten te kunnen lezen vanuit mijn zonnepanelen rapportage app OnyxSolar.
 
 
Het doosje met de P1 poort splitter.
Het doosje kon makkelijk worden open geschroefd en dat heb ik maar gedaan om het inwendige te kunnen inspecteren. Ik moest voor dit doosje tenslotte EUR 25 plus verzendkosten betalen, dan wil ik wel controleren of ik waar voor mijn geld heb gekregen!
Het inwendige ziet er netjes uit, en bevat actieve elektronica. Dat had ik niet zo (snel) in elkaar kunnen knutselen.

 
 
Aangezien het doosje toch open was heb ik 2 gaatjes geboord in het dekseltje en dat heb ik met 2 schroefjes vastgezet onder de EnergyLink.
Daarna kon de splitter-print en de onderzijde van het doosje weer gemonteerd worden.
Links de kabel van de Slimme meter, rechts de kabels naar de EnergyLink (op P1 output Master ) en de PC (op P1 output Slave).

 
 
 
 
 
 

Gegevens van de EnergyLink in de HomeWizard app op de iPhone

Twee schermen met meer informatie over verbruik en opbrengst.
Midden op het scherm knoppen (waarbij voor meer knoppen naar een volgende pagina moet worden doorgeschoven) met van links naar rechts voor de huidige dag: het nettoverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen, het stroomverbruik, het waterverbruik, het gasverbruik, een indicatie van de genormeerde opbrengst en de standen van de Slimme meter.
Meer detail door op ÚÚn van deze knoppen te klikken.
 
Links meer gegevens van de dagopbrengst van de zonnepanelen.
Rechts de actuele standen van de Slimme meter: verbruikte stroom, teruggeleverde stroom en verbruikt gas.
De E-standen worden apart volgens Hoog- en Laag-tarief bijgehouden, alhoewel ik een enkeltarief-ansluiting heb.

 
De grafiek met de dagopbrengst van de zonnepanelen op het dak van mijn woning.
 
De grafiek met de dagopbrengst van het waterverbruik.
Om 17:00 uur heb ik onder de douche gestaan: 30 l water.
 
Het waterverbuik per week dat vanaf week 2018-29 wordt geregistreerd middels een pulssensor op de Vitens watermeter.
 
De grafiek met het netto stroomverbruik.
De enorme piek om circa 7:00 uur komt van de waterkoker voor een vroeg kopje thee.
 
Daggrafiek met opbrengst en verbruik.
De verbruikspieken in de nacht komen van de airco. Latere verbruikspieken komen van de waterkoker of de koffiemachine.
 
Weekgrafiek met opbrengst en verbruik.

 
 
 

Gegevens van de EnergyLink in de HomeWizard app op de iPad

Hier worden enkele screenshots getoond van de app op mijn iPad Air 2.
Vanwege het aanzienlijk grotere schermformaat kan de HomeWizard app de informatie op een iPad overzichtelijker tonen dan mogelijk is op een iPhone.
 
Het startscherm van app HomeWizard.
Dezelfde informatie als op de iPhone is beschikbaar, maar kan overzichtelijker worden weergegeven.

 
De opbrengst van de zonnepanelen.
 
De actuele standen van de slimme meter.
 
Een rapport van het stroomverbruik en de stroomopbrengst gedurende 24 uur op 5 augustus 2018.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 18-8-2018.