Mijn Domotica: HomeWizard

Domotica met HomeWizard

 

Eigen weerstation of weerapp?

Waarom zou je nog zelf weergegevens in je eigen tuin willen bepalen wanneer er allerlei apps beschikbaar zijn die alles wat je over het weer wilt weten kunnen tonen?
Gewoon omdat het leuk is en omdat ik zo veel als mogelijk uit de HomeWizard wil halen!
 
Natuurlijk gebruik ik daarnaast ook apps op mijn iPhone en iPad, en mijn favoriete weerapp is "Live Weer: Lokale Voorspelling" van Apalon Apps. Ik heb de premium (betaalde) versie, inclusief de app "NOAA RadarPro", een alternatief voor Buienradar.
Onderaan deze pagina staan screenshots van deze apps.

 
 

Smartwares 868MHz weerstation

De HomeWizard kan gekoppeld worden met weersensoren van diverse merken.
En alhoewel gegevens over lokale weersomstandigheden tegenwoordig met allerlei appjes beschikbaar zijn, heb ik het toch altijd leuk gevonden om dat zelf met eigen sensoren te kunnen bepalen.
 
Ik heb bij de HomeWizard webshop een Smartwares 868MHz weerstation aangeschaft. Dat bestaat uit een basisstation met groot LCDisplay, een thermometer/hygrometer, een regenmeter en een windmeter.
Ik heb bovendien een extra thermometer/hygrometer gekocht om ook meetgegevens in de woonkamer op de HomeWizard app beschikbaar te hebben.
 
Het Smartwares 868MHz weerstation is standalone te gebruiken met het meegeleverde display, deze geeft een verscheidenheid aan zinvolle informatie. Het weerstation kan echter ook worden gekoppeld met de HomeWizard om real-time gegevens te zien via de HomeWizard app.
Dan kan ook gebruik worden gemaakt van grafieken en "HomeWizard Shared Weather", waarbij de gegevens van het eigen weerstation met anderen in Nederland wordt gedeeld.
 
De 868 MHz frequentie zorgt voor 2-richtingscommunicatie en een wat groter bereik. Ook gaan de sensoren effectief om met batterijgebruik, doordat het zendvermogen verlaagd kan worden als bepaalde sensors dichtbij staan.
 
Er kunnen in totaal 10 individuele sensoren (het totaal van alle thermometers, windmeters, regenmeters en het display) toegevoegd worden aan de HomeWizard.
 
Het display van het weerstation werkt daarbij effect als 'versterker'. Dit betekent dat hij signalen van de individuele sensors kan doorsturen. Staat je HomeWizard bijvoorbeeld op de begane grond en de windmeter op het dak? Dan zou je het display op de middelste verdieping kunnen zetten, deze werkt dan als 'brug' tussen de windmeter en de HomeWizard.

 
 
 

Installatie en gebruik

De installatie van het basisstation verliep makkelijk en snel. De batterijen plaatsen in de unit en deze via de meegeleverde adaptorvoeding aansluiten op een wandcontactdoos.
De batterijen dienen als back-up ingeval van stroomuitval, het stroomverbruik van de adaptorvoeding is onmeetbaar laag.
 
De meegeleverde meetunits kunnen snel worden verbonden met het basisstation.
Eerst op de link-knop aan de zijkant van het basisstation klikken en dan de batterijen plaatsen (die zijn al aanwezig, er moet een plastic strookje worden verwijderd). De meetunit is dan direct gekoppeld met het basisstation. Dat verloopt aanzienlijk sneller en betrouwbaarder dan van eerdere door mij ge´nstalleerde weerstations.
Bij de windmeter helpt een kleine zonnecel bij de voeding, het stekertje moet worden vastgeklikt in het batterijvak. Verder moet na montage van de windmeter de stand van de windvaan worden geijkt: exact op het noorden richten en dan op het SET-knopje in het batterijvak klikken.
 
Het koppelen met de HomeWizard verloopt ook snel.
Via Beheer apparaten een apparaat toevoegen, kies weer en dan weerstation.
De thermo/hygrometer moet handmatig worden toegevoegd, de andere meetunits worden vervolgens automatisch gekoppeld.
 
 
Gebruik
Het display bevat veel informatie en is goed afleesbaar.
De bijgeleverde documentatie is wel erg minimaal opgezet, via de website van HomeWizard kan nauwelijks meer informatie worden gevonden.
Er wordt bijvoorbeeld totaal niets vermeld over de nauwkeurigheid van de meetunits.
Ik heb een extra thermo/hygrometer besteld en de gemeten temperatuurwaarde blijkt minstens een halve graad af te wijken van die van de andere thermometer.
Mijn oordeel over de documentatie: belazerd slecht!
 
In de HomeWizard app is informatie beschikbaar van alle meetunits die buiten zijn opgesteld, maar niets over metingen die het basisstation zelf intern uitvoert (bijv. binnentemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk).
De actuele informatie en met name ook de grafieken zien er prima uit!
 
 
 
Informatie via de app HomeWizard
 
Links het startscherm van de app met aan de bovenzijde 3 knoppen met actuele informatie van de thermometer, de regenmeter en de windmeter. Na klik op een knop komt een nieuw scherm op met meer gedetailleerde informatie en een knop om grafieken te tonen.
In het midden extra informatie over het verloop van de temperatuur en luchtvochtigheid.
Rechts informatie over de windsnelheid en windrichting.


 
Grafiek met het verloop van de temperatuur en de luchtvochtigheid op donderdag en vrijdag 19/20 juli 2018.
Gemeten met de Smartwares thermo/hygrometer die aan de schutting in mijn tuin hangt.
 
Het verloop van de temperatuur begin augustus 2018 in mijn tuin.
Na de zeer warme periode werd het eindelijk wat koeler.
 
Het verloop van de temperatuur in week 2018-33 (de derde week in augustus 2018) in mijn tuin.
 
 
Grote droogte in juli en begin augustus 2018.
Eindelijk viel er vanaf woensdag 8 augustus 2018 af en toe wat regen!

 
 
 

Foto's van mijn weerstation

Het basisstation.
Dat wordt gevoed door een netadaptor waarvan het stroomverbruik niet door mijn energiemeter kon worden gemeten: verwaarloosbaar laag dus. De unit bevat 4 AA-batterijen als back-up om bij stroomuitval verlies van gegevens te voorkomen.

 
 
De thermo/hygrometer hangt aan de tuinschutting.
Op deze locatie valt er nooit direct zonlicht op de meter.


De watermeter.


De windmeter: meet windsneheid en windrichting.
Voorlopig maar op de tuinschutting geschroefd, dat was de snelste montagewijze, maar het is zeker niet de meest ideale locatie voor betrouwbare metingen. Aangezien mijn rijtjeswoning midden tussen een woningblok ligt, en er bovendien andere woningblokken nabij staan (U-vorm), zal de windvaan nergens in mijn tuin optimaal gebruikt kunnen worden vanwege de veelvuldig optredende draaiwinden.

 
 
 

Mijn favoriete weerapp: Live weer

Mijn weerstation verschaft mij gegevens over weersomstandigheden rondom mijn woning.
Natuurlijk gebruik ik daarnaast ook Weer en Radar apps op mijn iPhone en iPad.
Daar hoort natuurlijk de welbekende Buienradar app bij. Ik heb de betaalde versie want ik houd niet van reclameboodschappen.
 
Mijn favoriete weerapp op de iPhone/iPad is echter "Live Weer: Lokale Voorspelling" van Apalon Apps. Deze app verschaft veel informatie over het weer en heeft een mooie opmaak. Ik heb de premium (betaalde) versie, inclusief de app "NOAA RadarPro", een alternatief voor Buienradar.
 
 
De apps Live weer en RadarPro (onderste plaatje) op de iPad

 
 

De apps Live weer en RadarPro (onderste plaatje) op de iPhone

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 26-8-2018.