Mijn Domotica: KlikAanKlikUit
 
 

Toepassing van KlikAanKlikUit modules

Inleiding

Trust levert onder merknaam KlikAanKlikUit (of Trust Smart Home) modules waarmee bijvoorbeeld verlichting of rolluiken kunnen worden geschakeld met behulp van een afstandsbediening. Wanneer ook de ICS-2000 Internet Control Station wordt aangeschaft, ontstaat een domotica-systeem dat automatisch schakelacties kan uitvoeren, maar dat ook bestuurd kan worden middels een app op een smartphone of tablet.
Met KlikAanKlikUit modules is het onder andere mogelijk om: bestaande verlichting te schakelen en dimmen, het huis te beveiligen, zonwering of rolluiken te bedienen, draadloze of draagbare deurbellen te plaatsen en elektrische apparaten aan- of uit te schakelen. KlikAanKlikUit producten kunnen worden gekocht bij een bouwmarkt (Gamma, Praxis) maar ook bij online winkels (bol.com).
Het assortiment van beschikbare modules bestaat uit zenders (in de vorm van een afstandsbediening of een schakelaar die aan de wand kan worden gemonteerd, ontvangers (schakelaars of dimmers in de vorm van een stekkerdoos of voor inbouw), en besturing van rolluiken. En verder: IP-camera, componenten om een bewakingssysteem op te zetten en RGB LED-lampen waarvan de kleur en intensiteit naar believen ingesteld kunnen worden.
 
Ik heb de Trust Smart Home centrale ICS-2000 reeds enkele jaren in gebruik voor het schakelen van lampen en rolluiken.
Overigens heb ik ook de HomeWizard actief, maar deze wordt meer gebruikt voor het bijhouden van energie verbruik en opwekking (via de EnergyLink) en van de gegevens van een weerstation.
 
 
 
 

Mijn opmerkingen over het KlikAanKlikUit systeem

 • Met KlikAanKlikUit componenten liggen domotica toepassingen binnen handbereik en kunnen eenvoudig worden toegepast. De kosten zijn te overzien en het systeem werkt betrouwbaar.
 • Het ontvangstbereik van zenders in de Octopus en handbediening ATMT-502 in mijn gehele woning en schuur is betrouwbaar. Schakelmodules moeten niet naast elkaar worden gemonteerd maar op een onderlinge afstand van minstens een halve meter om interferentie te voorkomen. Een schakelmodule moet ook niet in de nabijheid van een WIFI-modem worden geplaatst.
 • Producten van KlikAanKlikUit worden geleverd met helder opgestelde en goed leesbare documentatie. Dat begint al bij de verpakking: daarop staat uitgebreide informatie over het product. Overigens ziet ook de KlikAanKlikUit uitstalling in bouwmarkten, met name Gamma, er aantrekkelijk en informatief uit. Ook kopers zonder veel technische achtergrond kunnen makkelijk met deze producten aan de slag.
 • De app toont niet welke schakelacties door de Octopus werden uitgevoerd, dus bijvoorbeeld welke lampen werden aan- of uitgeschakeld, dat zou handig zijn, maar zou alleen zekerheid geven wanneer alle schakelcommando's via de Octopus lopen. Een terugkoppeling vanaf KlikAanKlikUit componenten met éénweg communicatie (433 MHz) is technisch niet mogelijk.
 • Het account in de app wordt op een externe webserver aangemaakt, hier komt ook alle informatie te staan over de thuis-toepassingen van KlikAanKlikUit die je zelf hebt ingevoerd in de app. Handig, want wanneer je zoals ik de app op meerdere apparaten wilt kunnen gebruiken dan zijn ingevoerde gegevens overal beschikbaar.
  Het is echter onduidelijk welk bedrijf de webserver beheert en of dat voldoende afgeschermd is. Wanneer deze webserver makkelijk toegankelijk is voor onbevoegden, kunnen buitenstaanders toegang krijgen tot alle gegevens! Inmiddels is mij gebleken dat voor toegang alleen het MAC-adres van de ICS-2000 nodig is, daarmee kan KlikAanKlikUit klantenservice namelijk op afstand toegang krijgen tot de ICS-2000.
 • Ik heb enkele malen problemen ondervonden met producten van KlikAanKlikUit.
  - Zo is een schakelmodule defect geraakt en letterlijk uitgefikt: ik was aanwezig toen dat gebeurde en kon snel in actie komen.
  - Een schakelmodule is defect geraakt na een half jaar slechts weinig gebruikt te zijn.
  - Eén rolluikschakelaar was ook een erg kort leven beschoren.
  - Gruwelijk veel ellende heb ik gehad met de Zigbee RGB-lampen: die zijn ronduit zeer onbetrouwbaar!
  Een eerste set van 2 lampen raakte na 3 maanden gebruik defect. Na aanmelding bij KlikAanKlikUit klantenservice werden ze vervangen door nieuwe. Eén van die lampen raakte na cira 3 maanden gebruik opnieuw defect, de andere hield het wat langer uit maar kan eveneens niet meer worden gebruikt. Ik heb voor deze nieuwe problemen met de lampen geen actie meer genomen richting klantenservice, die wil ik echt niet meer gebruiken.
  Ik gebruik nu als alternatief Philips Hue RGB-lampen. In aanschaf wellicht wat duurder dan andere RGB-lampen, maar ze zijn makkelijk en snel te koppelen, en houden een betrouwbare verbinding met de ICS-2000 ook op grotere afstand. Het is nu zelfs mogelijk om een Philips Hue lamp die op zolder staat (tweede verdieping) te schakelen vanaf de ICS-2000 (die in de meterkast op de begane grond is geïnstalleerd).  
  Meer over de problemen met de RGB-lampen: Klik hier.

 
 
 
 

Door mij gebruikte KlikAanKlikUit producten

Type moduleOmschrijving
ICS-2000Internet Control Station, Octopus: de centrale.
Deze centrale gebruik ik op dit moment niet meer, de functies van de Octopus zijn overgenomen door de HomeWizard.
ABST-604Draadloze schemerschakelaar
APA3-1500RStartset met 3 stekkerdoos schakelaars en een afstandsbediening
ACD2-200RStartset met 2 stekkerdoos dimmers en een afstandsbediening
ASUN-650Zonwering schakelaar
ATMT-502Afstandsbediening met timer
AWST-8802Dubbele draadloze wandschakelaar met zender
IPCAM-2000Wifi IP-camera met nachtzicht
ACDB-7000BCDeurbel met belknop-zender
ALED-2709Draadloos dimbare LEDlamp
ZLED-RGB9Smart RGB tunable LED bulb
App Trust Smart HomeMijn toepassingen met de app Trust Smart Home
App: notificatiesWeergave van notificaties vanuit de app Trust Smart Home
 
 
 
 

ICS-2000 Internet Control Station: Octopus

Ik heb in september 2016 de Octopus Internet Control Station (ICS-2000) aangeschaft. Een klein zwart doosje (HxBxD = 12.6 x 12.7 x 3.3 cm) dat alleen enkele aansluitingen heeft en een drukknop omringd door fel groene LED's. Er is een aansluiting voor de 5V-netvoeding en een netwerk-aansluiting waarmee de Octopus middels een UTP-kabel verbonden kan worden met het modem van het thuisnetwerk.
De Octopus bevat verder nog een P1-poort (voor aansluiting op een slimme meter) en twee USB-poorten.
De USB-poorten kunnen nog niet worden gebruikt (en er is nauwelijks of geen informatie over te vinden op de website van KlikAanKlikUit).
Een adaptervoeding alsmede een korte (1 m) UTP-kabel en P1-kabel worden meegeleverd.
 
Aangezien De Octopus alleen kan functioneren met een vaste netwerk-aansluiting moet deze worden geïnstalleerd in de nabijheid van het modem of een ander UTP-aansluitpunt gekoppeld aan het thuisnetwerk. Wanneer de Octopus ook verbonden moet worden met de slimme meter, dan ligt installatie in de meterkast voor de hand.
Ik heb de Octopus geïnstalleerd in de meterkast, zodat deze ook makkelijk gekoppeld kan worden met de slimme meter.
Een UTP-aansluiting was hier niet beschikbaar, en dat heb ik eenvoudig opgelost door het plaatsen van een TP-link Wifi Range Extender type RE210. Deze is voorzien van één vaste UTP-aansluiting en zorgt ook nog eens voor een beter dekkend Wifi signaal in mijn woning.
 
De Octopus geïnstalleerd in de meterkast.
 
Overzicht van de meterkast met onder andere de Octopus en de TP-link Wifi Range Extender die de Octopus verbindt met het lokale netwerk.
 
Close up van de Octopus.
De USB-poorten hebben geen functie, de P1-poort is voor aansluiting van de slimme meter: op deze foto is het P1-kabeltje nog niet aangesloten.
De LED's rondom de centrale drukknop die de werking van de Octopus aangeven (groen, blauw, rood) zijn hier uitgeschakeld, dat voorkomt een fel groen verlichte meterkast en bespaart op een beetje stroom.
 
De toegepaste TP-link Wifi Range Extender RE210 zorgt voor de vereiste UTP-aansluiting voor de Octopus in de meterkast.
 
Ik ben altijd geïnteresseerd in het stroomverbruik van apparaten, zeker van apparaten die altijd aan staan.
Het verbruik van de Octopus is laag: 1,5 W met uitgeschakelde Status LED's en 1,7 W met aangeschakelde Status LED's. De Status LED's (groen = standby/OK, rood = probleem met netwerktoegang, blauw = succesvolle netwerktoegang en schakelacties) stralen veel licht uit wat in de avond hinderlijk kan zijn. Ik schakel de LED's daarom uit bij goede werking van de Octopus.
 
Aan de Octopus zelf kan niets worden ingesteld. De grote drukknop tussen de Status LED's dient er alleen voor om de Octopus handmatig te koppelen met een app op een smartphone of tablet, ingeval de app de Octopus niet zelf kan detecteren via het thuisnetwerk.
Alle instellingen verlopen via de KlikAanKlikUit-app met naam "Trust Smart Home" die beschikbaar is voor smartphones en tablets met zowel Android als iOS. Ik heb de app geïnstalleerd op mijn iPad en iPhone.
Tijdens de koppelprocedure van de app met de Octopus moet een account worden aangemaakt: gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord.
De app kan daarna direct worden gebruikt om apparaten, scenes en dergelijke in te voeren.
 
 
 
Hier enkele voorbeelden van screenshots van de Android app (mogelijk verouderde versie) die worden getoond wanneer je app "Trust Smart Home" zoekt op Google Play. Deze screenshots geven een goed beeld van de gebruiksmogelijkheden.
Verderop in dit artikel iPhone screenshots van mijn toepassingen met de Octopus en de app.

 
 
 
 
 

ABST-604, een draadloze schemerschakelaar.

De schemerschakelaar wordt geleverd in een klein doosje (87x59x27 mm) en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De schakelaar wordt gevoed door 2 AAA-batterijen.
De schemerschakelaar geeft een signaal af zodra het ingestelde schemerniveau is bereikt (instellen is mogelijk door op een knopje achterop de schakelaar te drukken zodra het schemerniveau is bereikt) en wanneer het weer lichter wordt.
De schakelaar kan zelf KlikAanKlikUit-modules aan en uitschakelen. Uitschakelen kan op basis van het weer voldoende licht worden of na een instelbare tijd (van 2 tot 8 uren) nadat een module was aangeschakeld.
 
Ik heb de schakelaar aan de zijmuur van de schuur gehangen en gekoppeld met HomeWizard. De schemerschakelaar schakelt niet zelf apparaten, maar geeft alleen signaleringen door aan de HomeWizard. De HomeWizard kan op basis van de signaleringen geprogrammeerde taken uitvoeren.
 
De ABST-604 schemerschakelaar

 
 
 
 

APA3-1500R, een startset met 3 stekkerdoos schakelaars en een afstandsbediening.

Ik heb 2 stuks van deze startsets gekocht, ze zijn leuk geprijsd en vormen een goede basis om kennis te maken met het systeem.
De meegeleverde handzender is prima bruikbaar, maar het zendvermogen zal mogelijk wat beperkt zijn doordat de voeding bestaat uit slechts één knoopcel type CR2032 (die ongeveer 2 jaar meegaat). Overigens heb ik testen uitgevoerd en alle zenders (in de hier bedoelde afstandsbediening, in afstandsbediening ATMT-502 en in de Octopus) kunnen alle uithoeken in mijn woning tot aan de schuur achter in mijn tuin probleemloos bereiken.
De stekkerdoos schakelaars kunnen maximaal 1500 W schakelen. Het schakelen gebeurt betrouwbaar via een relais-contact (dus geen elektronische schakelaar). Het standby verbruik van deze schakelaars bedraagt 0,6 W bij uitgeschakeld schakelcontact en 0,4 W bij ingeschakeld schakelcontact (merkwaardig waarom dit afhangt van de toestand van het schakelcontact).
De stekkerdoos schakelaars uit de startset hebben één nadeel: wanneer ze in het stopcontact worden gestoken (maar dus ook wanneer na stroomuitval de spanning weer opkomt!) starten ze een detectiecyclus om een kanaalnummer te programmeren (te zien aan de knipperende rode LED op de schakelaar). Wanneer binnen deze periode een schakelopdracht wordt gegeven met een handzender of door de Octopus, dan wordt het verzonden kanaalnummer geprogrammeerd in alle schakelmodules van dit type, en dat kan een ongewenste actie zijn!
 
De startset APA3-1500R bestaat uit een 3 kanaals handzender en 3 stuks schakelmodules. De schakelmodules zijn niet voorzien van een drukknop waarmee een detectiecyclus voor het (de)programmeren van een kanaalnummer kan worden gestart. In plaats daarvan start de detectiecyclus zodra de schakelmodule in het stopcontact wordt gestoken.

 
 
 
 

ACD2-200R, een startset met 2 stekkerdoos dimmers en een afstandsbediening.

Deze set bestaat uit 2 stuks stekkerdoos dimmer type ACD-200 en een afstandsbediening type AYCT-102.
Met de dimmers kan de intensiteit van diverse typen lampen worden ingesteld van 0 tot 100%, waaronder gloeilampen en halogeenlampen tot 200W. Maar ook dimbare LED-lampen van 3-24 W.
De meegeleverde handzender heeft 16 kanalen en werkt op één knoopcel type CR2032 (die ongeveer 2 jaar meegaat). Het stand-by verbruik van de stekkerdoos dimmer bedraagt ca. 0,3 W.
 
Ik heb de meegeleverde afstandsbediening gebruikt om een kanaal toe te kennen, dat is altijd handig wanneer er een probleem is met de ICS-2000 centrale. Verbindingsprocedure: even met een dunne stift het knopje indrukken nabij de LED, en dan staat de dimmer gedurende 15 seconden in verbindingsmode en vangt het eerste kanaalnummer van de afstandsbediening op dat binnenkomt. Bij het toevoegen van de dimmer aan de app kan het kanaalnummer worden gekloond.
Verder kan ook de minimale en maximale dimfactor ingesteld worden.
 
Ik heb één stekkerdoos dimmer ingezet om van 3 identieke LED-lampen met GU10 aansluiting (ondergebracht in een armatuur waarin oorspronkelijk 3 halogeenlampen van elk 50 Watt zaten) de intensiteit en de aan/uit-toestand in te kunnen stellen. Dat werkt prima met de gekozen lampen (Philips Warm white Dimmable LED 4 W 250 lumen GU10, nummer 3222 638 48363).
 
De startset ACD2-200R bestaat uit een 16 kanaals handzender en 2 stuks dimmermodules. De schakelmodules zijn voorzien van een drukknop waarmee de module in verbindingsmode kan worden gezet.

 
 
 
 

ASUN-650, een zonwering schakelaar.

Deze module is bedoeld voor het in/uit-schakelen van zonwering of rolluiken en is uitgerust met 2 potentiaal vrije relaiscontacten die afzonderlijk aan en uit gezet kunnen worden. Na het activeren (sluiten, "aan") van één van de relaiscontacten zal dat relaiscontact na 2 minuten automatisch weer verbreken ("uit").
Bij bediening met een zender zal na de eerste keer activeren het schakelcontact sluiten ("aan"), bij de volgende keer activeren wordt het contact verbroken ("uit").
 
Ik heb 2 van deze schakelaars toegepast voor de besturing van mijn rolluiken die tot voor kort alleen met een handschakelaar konden worden bediend. Ik heb de beide modules ingebouwd in een kunststof kastje, en bovendien nog 2 handmatig te bedienen schakelaars ingebouwd (voor noodgevallen, wanneer KlikAanKlikUit het onverhoopt even laat afweten...).
Helaas liep ik tegen een onverwachte "uitdaging" aan: één van beide modules bleek namelijk zeer lastig met een zender geactiveerd te kunnen worden. Het leek erop dat deze module last had van interferentie van de andere module, wat natuurlijk goed mogelijk was want ik had ze strak tegen elkaar in de kunststof kast gemonteerd. In de handleiding van KlikAanKlikUit las ik natuurlijk te laat (!) dat wordt aanbevolen om KlikAanKlikUit modules op een minimale onderlinge afstand van 50 cm te installeren. Ik heb nog even geprobeerd of het 180 graden verdraaien van de probleemmodule in de behuizing nog enig soelaas zou bieden, maar helaas.
Ik heb één van de modules uit de kunststof kast verwijderd en ondergebracht in een ander klein kastje op minstens een halve meter afstand van de andere module. Dat bleek afdoende, de modules reageren nu beide betrouwbaar op schakelcommando's.
 
Ook weer een opgave van het stroomverbruik: het standby verbruik van 2 stuks van deze zonwering modules bedraagt 1 W.
 
Goed om te weten: de zonwering schakelmodule is uitgerust met een verwisselbare glaszekering van 250 V/5A Traag. Deze zekering beschermt niet de elektronica van de module, maar beperkt de schakelstroom via de potentiaalvrije relaiscontacten. Dat staat niet duidelijk in de handleiding!
 
 
Op de linker foto de grote kunststof kast waarin aanvankelijk beide zonwering schakelaars waren ondergebracht, wat helaas problemen opleverde bij één van de modules. Bovenop de kast de schakelaars waarmee de rolluiken nog steeds handmatig geopend en gesloten kunnen worden (veiligheidsvoorziening, ingeval de KlikAanKlikUit componenten niet functioneren).
Op de foto in het midden is de kunststof stuurkast gesloten (één van de zonweringmodules is verwijderd) en is de bedrading in kabelgoten weggewerkt.
Op de rechter foto is het kleine kastje zichtbaar waarin de verwijderde zonwering schakelmodule is geplaatst, op minstens 50 cm afstand van de andere zonweringmodule.
 
De zonwering schakelmodule ASUN-650
   
 
 
 

ATMT-502, afstandsbediening met timer.

Ik heb voor mijn eigen gemak een extra afstandsbediening gekocht, die 16 verschillende kanalen kan schakelen en ook geprogrammeerd kan worden om zelfstandig timeracties uit te voeren.
Deze afstandsbediening is voorzien van een display en bevat voor de voeding een knoopcel CR2032 (voor de besturingselektronica) èn een 12 V alkaline batterij (type 23A) voor de RF-zender. Daardoor kan verwacht worden dat de zender in deze afstandsbediening gegarandeerd een groter bereik zal hebben dan de zender in de afstandsbediening van een KlikAanKlikUit startset.
 
ATMT-502, afstandsbediening met timer

 
 
 
 

AWST-8802, dubbele draadloze wandschakelaar met zender.

Alle verlichting in mijn woonkamer wordt met KlikAanKlikUit schakelaars bediend. Bij het binnenkomen in een donkere kamer wil je toch snel en makkelijk het licht kunnen aanschakelen zonder naar een KlikAanKlikUit handzender te moeten zoeken.
Daarom heb ik nabij de buitendeur in de keuken en nabij de kamerdeur draadloze wandschakelaars gemonteerd: de AWST-8802.
Met deze dubbele schakelaar kunnen 4 verschillende schakelcommando's worden gegeven: 2 Aan en 2 Uit schakelcommando's.
Daarmee kan een Aan (op de onderzijde van de knop drukken) of Uit (op de bovenzijde van de knop drukken) schakelcommando worden gegeven dat direct een schakelactie bewerkstelligt in een schakelmodule of dat alleen een signaal doorgeeft aan de Octopus, die vervolgens schakelacties uitvoert die via een regel geprogrammeerd kunnen worden.
De voeding wordt verzorgd door een knoopcel type CR2032 (levensduur 2 jaar).
 
Ik heb regels geprogrammeerd in de Octopus die na een Aan-klik op de schakelaar de basisverlichting inschakelt en na een Uit-klik op de schakelaar alle verlichting uitschakelt. Het is wel even wennen dat de schakelacties met enige vertraging worden uitgevoerd door de Octopus: de reactietijd bedraagt ongeveer 1 seconde en tussen elke schakelopdracht zit een tijd van 0,5 tot 1 seconde.
 
Ik heb regels toegevoegd waarmee alle lampen in de woonkamer kunnen worden uitgeschakeld, en waarmee respectievelijk de lampen van groep 1, groep 1 en 2, en alle groepen kunnen worden aangeschakeld.
 
 
Rechts de AWST-8802 dubbele draadloze wandschakelaar (de enkelvoudige schakelaar links is defect geraakt en vervangen door een dubbele wandschakelaar).
Deze schakelaar heeft een dikte van slechts 17 mm en kan op een willekeurige locatie worden gemonteerd middels 2 plakstripjes of met schroefjes.

 
 
 
 

IPCAM-2000, Wifi IP-camera met nachtzicht.

Kenmerken van de IP-camera:
- Afbeeldingskwaliteit in hoge definitie (720p HD) met nachtzicht
- Met de smartphone/tablet camerabeelden bekijken en video's opnemen
- Kan overal in huis geplaatst worden, verbinding met het Wifi thuisnetwerk
- Groothoeklens voor optimaal beeld
- Gemakkelijke installatie via de app
- Video's kunnen worden opgeslagen op een micro SD-kaart (opmerking: bijvoorbeeld bij gedetecteerde beweging, filmpjes kunnen via de app worden bekeken, maar niet opgeslagen: daarvoor moet de micro SD-kaart uit de camera worden genomen en worden gekoppeld met een card-reader aan een PC).
- Notificatie op smartphone/tablet als de camera beweging detecteert (opmerking: maar het is mij nog niet gelukt om een notificatie bij gedetecteerde beweging in te stellen!).
- Ingebouwde luidspreker en microfoon
- Houder met montagegaten voor gemakkelijke plaatsing op een oppervlak of montage aan een muur
 
 
Makkelijke installatie: na aanzetten kan Wifi van de smartphone ingesteld worden op de Wifi die de camera uitzendt. Dan kunnen basale instellingen worden uitgevoerd, waaronder de koppeling van het Wifi kanaal dat de camera kan gebruiken voor het streamen van de video. Daarna kan de camera verder worden ingesteld en bediend via de KlikAanKlikUit app.
De installatie kan desgewenst opnieuw worden uitgevoerd door de IP camera te resetten: een speld in het kleine gaatje aan de achterzijde van de camera prikken en zo een schakelaartje enkele seconden ingedrukt houden tot een geluidssignaal klinkt.
 
 
IPCAM-2000, WIFI IP-camera met nachtzicht
En een foto genomen via de ap.

 
 
 
 

ACDB-7000BC, deurbel met belknop-zender.

Een deurbel, die overal in huis in een wandcontactdoos kan worden gestoken plus een zender die gekoppeld kan worden aan de reeds aanwezige drukknop bij de voordeur.
Er kan uit 5 melodieën worden gekozen, en uit 4 volumeniveaus. Meerdere zenders (van drukknoppen) kunnen worden gekoppeld met de deurbel, bij elke zender kan een andere melodie en volume worden ingesteld.
Wanneer de deurbel afgaat, knippert een LED op de deurbel-module gedurende enkele seconden.
 
De belknop-zender kan worden verbonden met de standaard aanwezige belknop en deurbel, maar daarbij vervalt de deurbel.
Ik wilde de originele deurbel echter blijven gebruiken (ik heb een mooie bigben deurbel) en heb de belknop-zender aangesloten op een relaiscontact, dat actief wordt zodra op de belknop bij de voordeur wordt gedrukt. Het relais wordt bekrachtigd via een simpele elektronische schakeling en schakelt met een ander beschikbaar relaiscontact spanning van de beltrafo naar de bigben-deurbel in de hal.
 
Ik heb een regel ingesteld waardoor een notificatie naar mijn iPhone wordt gestuurd zodra wordt aangebeld bij de voordeur.
De deurbel is nu direct met de belknop-zender gekoppeld. Pogingen om de deurbel ook aan te sturen via een actie in een regel zijn tot heden mislukt, dat zou ook mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld als alarmering.
 
 
ACDB-7000BC, deurbel met belknop-zender

 
 
 
 

ALED-2709, draadloos dimbare LEDlamp.

Een LED-lamp met E27 fitting en ingebouwde Klik Aan Klik Uit ontvanger.
Specificatie: Warm wit 2700k, 9W, 806 lumen, E27 fitting.
De lamp komt in verbindingsmode door spanning op de lamp te zetten wanneer deze nog niet eerder is gekoppeld met een kanaal, of door de spanning op de lamp 3x in- en uit te schakelen of door met een zender de lamp 5x aan- en uit te schakelen.
Bij gebruik van de app via de ICS-2000 kan de lamp worden aan- en uitgeschakeld, maar ook het dim-niveau kan worden ingesteld.
 
 
 
 
 

ZLED-RGB9, Smart RGB tunable LED bulb.

Een product uit de Trust SMART Home ZIGBEE-LINE: een LED lamp met E27 fitting, die via de Octopus kan worden aan/uitgeschakeld, maar waarvan ook de kleur en de intensiteit kan worden ingesteld.
Ik heb 2 van deze lampen gekocht en uitvoerig getest.
Resultaten van de test: de lampen zijn lastig te koppelen, de afstand tussen lamp en ICS-2000 mag niet te groot zijn want dan valt de verbinding weg, en na enkele maanden zijn de lampen plotseling niet meer bruikbaar.
Om kort te gaan: ik heb alleen maar ellende ondervonden met deze lampen: wat mij betreft dus een grote afrader!
 
Ik gebruik nu als alternatieve RGB-LED-lamp Philips Hue lampen. Die voldoen prima: ze laten zich makkelijk en snel koppelen en houden betrouwbaar verbinding met de ICS-2000 ook op grotere afstand.
 
 
 
 
 
 

Mijn toepassingen via de app Trust Smart Home

- Het schakelen van de LED-verlichting in de woonkamer en de keuken
- Het schakelen van de LED-buitenverlichting op mijn woning en schuur
- De bediening van de rolluiken op de begane grond van mijn woning
- De toepassing van extra deurbellen van KlikAanKlikUit via een koppeling met het standaard deurbelsysteem
- De toepassing van een draadloze beveiligingscamera IP-camera van KlikAanKlikUit
- Het uitlezen van de slimme meter: de actuele en historische waardes van de meterstanden en het actuele verbruik en de levering van stroom en de meterstanden gas
 
 
 
Op het startscherm van de iOS app (iPhone en iPad) staan de kamers binnen en buiten mijn woning die ik heb aangemaakt omdat hier KlikAanKlikUit modules worden toegepast.
Hier staat van elke ruimte in detail welke modules aanwezig zijn.
Kamer "Algemeen" is geen fysieke ruimte, maar is bedoeld als vergaarbak voor algemene modules die niet gebonden zijn aan een specifieke ruimte zoals afstandsbedieningen of modules die normaal nooit bediend worden vanuit de app zoals wandschakelaars. Hier staat ook een voor de zoveelste keer defect geraakte Zigbee RGB lamp!
Kamer "Buiten" bevat de deurbelknop, de buitenverlichting en de rolluiken.
Kamer "Woonkamer" bevat alle lampen in de woonkamer. Die worden geschakeld met schakelmodules, dimmers, of kunnen rechtsstreeks geschakeld worden omdat ze een ingebouwde ontvanger hebben.
Het getal in de naam van de schakelmodules heb ik voor mijn gemak toegevoegd en is het kanaalnummer waarmee ik een module ook kan schakelen met de ATMT-502 afstandsbediening: handig ingeval de Octopus problemen heeft.
Geprogrammeerde scenes. Dit kunnen willekeurige combinaties van uit te voeren schakelacties zijn.
Met aanvullend ter illustratie de geprogrammeerde acties achter scene "L Alles UIT" (alle lampen uitschakelen) en "RGB AAN" (beide RGB-lampen aanschakelen met een bepaalde kleur en intensiteit).
Geprogrammeerde Timer/Regels. Schakelacties op basis van bepaalde voorwaarden of gebeurtenissen.
Met aanvullend ter illustratie de geprogrammeerde acties achter Timer "Buitenlamp Aan" en Regel "Wandschak WK0".
Opmerking bij Timer "L BUITEN AAN" (alle verlichting buiten aanschakelen): de Octopus heeft via het thuisnetwerk verbinding met internet en kan de actuele tijd èn op elke dag de voor mijn locatie Nijmegen geldende tijden van zonsopkomst en zonsondergang bepalen, die tijden worden hier gebruikt voor het schakelen van de buitenverlichting.
Een "Push notificatie" kan altijd als actie worden toegevoegd en zorgt voor een notificatie (met de ingevoerde tekst) op de iPhone, die ook zichtbaar wordt op de Apple Watch. Voor deze regel waarmee de buitenlampen elke dag aangeschakeld worden is een notificatie geen echt spannende actie...
Opmerking bij Regel "WS KLIK RB" (op de dubbele wandschakelaar RechtsBoven klikken): wanneer op de wandschakelaar wordt gedrukt, wordt alleen een signaal aan de Octopus gegeven. De Octopus voert de geprogrammeerde schakelacties uit. Het is even wennen dat de schakelacties met enige vertraging worden uitgevoerd door de Octopus.

De IP-camera.
Het startscherm in de app, het scherm met de videostream van de camera (met onderaan het scherm knoppen om omgevingsgeluid te horen, om zelf te spreken, en om een foto te maken) en het bijbehorende instellingenscherm.

Het beeld van de camera met de iPhone 90 graden gedraaid: schermvullend.
En een foto genomen vanaf het scherm met de videostream.
Het Instellingen scherm in de app.
Hier staan mijn gegevens en mijn locatie en hier kunnen de Status LED's op de Octopus worden aan- of uitgezet. Die LED's geven namelijk wel erg fel licht af en dat is niet altijd prettig.
Het MAC-adres heb ik onzichtbaar gemaakt met de blauwe balk, want hiermee kan kennelijk relatief makkelijk externe toegang tot mijn ICS-2000 worden verkregen!

 
 
 

Notificaties van Trust Smart Home

In de app kan bij het instellen van regels bij elke actie (ook) een notificatie worden ingevoerd. Dat is een extra actieregel met een specifieke tekst die moet worden weergegeven.
De notificatie wordt zichtbaar op mijn iPhone (en Android smartphone), maar ook op mijn Apple Watch.
Een ontvangen notificatie (ook wanneer dat meerdere notificaties zijn) wordt ook als cijfer "1" aangeduid bij het app-symbool. Zodra de app wordt geopend, verdwijnt het cijfer en in de app kan vervolgens geen informatie meer worden teruggevonden over recente of oudere notificaties. Dat zou nog een mooie uitbreiding van de app kunnen zijn!
 
 
Voorbeeld van een notificatie die wordt gegenereerd wanneer bij mij thuis bij de voordeur wordt aangebeld.
Er wordt ook een tijdsindicatie aangegeven, met name van belang ingeval ik niet direct naar de notificatie kan kijken (bijvoorbeeld wanneer een notificatie 's nachts wordt afgegeven).
Links: notificatie op de iPhone.
Rechts: notificatie op de Apple Watch 2: hier worden 3 schermen getoond. Eerst verschijnt een scherm met alleen het logo van Trust Smart Home, na doorklikken komt het scherm met de notificaties (indien meer dan één) en het beeld van één notificatie.

Uitgestuurde notificaties zijn ook zichtbaar bij het app symbool, altijd met cijfer 1 ongeacht het aantal nieuwe notificaties.
Je verwacht bij openen van de app een overzicht aan te treffen van nieuw notificaties, maar dat is niet het geval. Ruimte voor verbetering!

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 24-5-2020.