Mijn Domotica: Nefit Easy
 

Nefit Easy: een slimme kamerthermostaat met internet aansluiting

Inleiding

Nefit (een merk van Bosch) produceert al vele jaren goede CV-ketels.
Mijn eerste Nefit HR combi CV-ketel liet ik in 1993 installeren en dat apparaat heeft ruim 20 jaren prima en storingsvrij gefunctioneerd.
In december 2014 vond ik toch dat de tijd was aangebroken om de ketel te vervangen door weer een Nefit combiketel: een ProLine HRC30/CW5.
Aangezien de nieuwe ketel modulerend aangestuurd kan worden, werd het ook tijd voor een thermostaat met modulerende werking. Dat is dus de Nefit Easy thermostaat geworden, een slimme thermostaat met een internet verbinding via het Wifi thuisnetwerk, die er bovendien ook nog mooi uitziet.
 
Het aansluiten van de thermostaat stelde niet zo veel voor: gewoon op de reeds aanwezige 2-draads verbinding van de woonkamer naar de CV-ketel op zolder. Bij de ketel moest ik de 2 draden op een andere aansluiting vastzetten, bedoeld voor een modulerende thermostaat.
De installatie op het thuisnetwerk was ook zo gedaan: een kwestie van de specifieke gegevens van de sterkste Wifi-verbinding in mijn thuisnetwerk invoeren. Dat invoerwerk moet op de thermostaat worden uitgevoerd, en betekende wel even gepruts omdat het display erg klein is en cijfers n letters via een telefoon toetsenbord (met meer tekens achter n toets) moeten worden ingevoerd.
Tenslotte nog de Nefit Easy app ophalen en installeren op mijn iPhone en diverse codes invoeren. En wow: op de app was hetzelfde beeld zichtbaar als op de fysieke thermostaat.  
 
Op de fysieke thermostaat kan de actuele en ingesteld temperatuur worden afgelezen. Er zijn knoppen om de ingestelde temperatuur te wijzigen en om te schakelen van handmatige besturing naar programmabesturing. En that's it.
Alle overige instellingen moeten via de app worden uitgevoerd. Via de app is ook veel extra informatie beschikbaar.
 
Een mooi detail: om op stroom te besparen is het display van de Nefit Easy normaal uitgeschakeld, er is dan niets zichtbaar. Pas wanneer je vr de thermostaat gaat staan gaat het display aan.
En met een groen Eco-blaadje wordt op het display aangegeven dat je goed bezig bent, wanneer je zuiniger verwarmt dan normaal!
 
 
Overzicht van alle symbolen en hun betekenis

 
 
 

Dit kan de Nefit Easy

 • De ketel kan modulerend aangestuurd worden waardoor nooit meer vermogen wordt gebruikt dan nodig is. Zo brandt de ketel gemiddeld op een lagere gasstand, wat resulteert in een lager gasverbruik. Een afwijking van de ingestelde temperatuur wordt direct gecorrigeerd en de kamertemperatuur blijft daarmee altijd op het gewenste niveau.
 • Wat ook opvalt wanneer je gewend was aan het gedrag van een aan/uit-thermostaat: de temperatuur van het water in het CV-systeem zal zelden echt hoog worden. Dat heeft overigens ook een nadeel: het duurt erg lang om een ruimte op te warmen wanneer de radiatoren in die ruimte normaal uit of op een heel laag pitje staan.
 • De thermostaat is zelflerend en zal steeds optimaler de temperatuur op het gewenste niveau inregelen.
 • Er kunnen 2 verschillende weekprogramma's ingevoerd worden.
 • De thermostaat kan handmatig ingesteld worden of automatisch op basis van een klokprogramma, waarbij rekening kan worden gehouden met de aanwezige bewoners.
 • De thermostaat kan de temperatuur automatisch verlagen wanneer alle bewoners buitenshuis zijn door detectie van de mobiele telefoons en de temperatuur weer verhogen zodra een bewoner thuis komt, waarbij de thermostaat zelfs rekening kan houden met de specifieke ingestelde warmte-voorkeur van individuele bewoners. Deze voorziening werkt alleen wanneer op de smartphones een 3G of 4G dataverbinding is ingeschakeld en werkt op basis van geofencing. Het detectiebereik voor iPhones is maximaal 100 meter, voor Android smartphones maximaal 50 meter.
 • Via de app kan het gasverbruik voor verwarming en warm water per jaar en maand worden bekeken, en dat werkt redelijk nauwkeurig.
 • De Easy communiceert veilig: alle informatie wordt bewaard in de Easy thermostaat zelf en op de gebruikte smart devices. Er wordt dus geen data opgeslagen op internet. En de onderlinge communicatie is versleuteld. Nefit noemt dat terecht "Smart & safe"!
 • Er is een app voor Android en iOS, ook smart watches kunnen aangestuurd worden. Ik gebruik de app op mijn iPhone (en iPad) n Apple Watch. Er is geen specifieke app voor de iPad: de iPhone app moet dus gebruikt worden en dat betekent dat het scherm gekanteld moet worden.
 • Dankzij Nefit eService kan makkelijk gecommuniceerd worden met de installateur via de Nefit Easy of de smartphone ingeval van problemen met de CV-ketel. De installateur kan op verzoek op afstand storingen uitlezen, instellingen aanpassen en meer. Je hoeft er dus niet eens voor thuis te blijven!
 •  
   
   

  Easy living met de Nefit Easy

  Easy living met de Nefit Easy voor wie dat op prijs stelt.
  Ik vind het zelf niet zo nodig om op te staan in een lekker warm huis voordat ik een klein half uur later de deur uitstap om naar mijn werk te gaan.
   
   
   

  Mijn Nefit Easy

  De Nefit Easy is gemonteerd op de muur in mijn woonkamer.
  Het display is normaal uitgeschakeld om op stroom te besparen en wordt pas aangeschakeld wanneer je vr de thermostaat gaat staan (op ongeveer een halve meter afstand).

   
   
   

  Mijn Easy app op de iPhone

   
  Links en midden: scherm na opstarten van de app. Links is de Nefit Easy op handmatige bediening ingesteld, daarnaast is een klokprogramma actief.
  Rechts: scherm met de status van de CV-ketel. De ketel staat in standby (zomerstop) en de waterdruk bedraagt 1,5 bar. De buitentemperatuur wordt overigens niet gemeten middels een temperatuursensor vanuit de CV-ketel, maar is afkomstig van internet weersite WorldWeatherOnline.com.
   
  Links: de waterdruk van het CV-systeem kan ook worden weergegeven op een traditioneel metertje.
  Midden: de bedieningsinstelling van de Nefit Easy.
  Rechts: gegevens over het onderhoud en de installateur/onderhoudsfirma.
   
  Links: door mij ingesteld weekprogramma 1.
  Midden: detail van de donderdag in weekprogramma 1. De instellingen voor een dag kunnen worden gekopieerd naar andere dagen voor snelle invoer.
  Rechts: door mij ingesteld weekprogramma 2.
   
  Links: aanvullende instellingen, bovenste schermdeel.
  Midden: aanvullende instellingen, onderste schermdeel.
  Ik maak nog geen gebruik van aanwezigheidsdetectie of weersafhankelijke regeling.
  De douchetimer is een ludieke extra voorziening. Langdouchers kunnen zo worden afgestraft met een koude douche!
   
  De app biedt uitgebreide help, hier 2 van de vele helpschermen.
   
  Het door de CV-ketel geregistreerde gasverbruik.
  Links en midden het maandelijke gasverbruik over 2016, 2017. Rechts het jaarverbruik over 2016 en 2017: het lijkt erop dat mijn gasverbruik in 2017 hoger uitkomt dan in 2016.

   
   


  Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 1-8-2021.