Mijn Domotica: Philips Hue
 
 

Toepassing van Philips Hue producten

Inleiding

Philips levert connected LED-lampen onder de merknaam Philips Hue.
Die lampen zijn voorzien van een ingebouwde Zigbee interface en kunnen op afstand aangestuurd worden. Ze kunnen worden aan/uitgeschakeld, gedimd en bij RGB lampen kan ook de kleur ingesteld worden.
Een Zigbee compatibele Bridge is nodig om de lampen te kunnen gebruiken.
Dat kan de Philips Hue Bridge zijn, maar bijvoorbeeld ook de ICS-2000, de domotica centrale van Trust Smart Home.
In de regel kan een Zigbee lamp met slechts één Bridge gekoppeld worden.
De Bridge wordt verbonden met het thuisnetwerk en kan met een app op een smart device worden bediend. Via die app kunnen Philips Hue lampen worden gekoppeld en bediend.
 
 
 
 
 

Mijn gebruik van Philips Hue producten

Ik heb een Philips Hue set aangeschaft die bestaat uit 3 connected RGB Hue lampen, een Philips Hue Bridge met voedingsadaptor en een schakelmodule om de lampen te kunnen bedienen. De Google Home mini werd ook in het pakket meegeleverd.
Het was aanvankelijk mijn plan om de Philips Hue bridge te gaan gebruiken, inclusief de bijbehorende app voor iOS of Android.
Daarvoor heb ik de Bridge geïnstalleerd: de adaptorvoeding aansluiten en in een wandcontactdoos steken en een UTP-kabel aansluiten die met het thuisnetwerk is verbonden, want de Bridge kan helaas niet via WIFI worden gebruikt.
Na installatie van de app op mij iPhone en het aanmaken van een gebruikersaccount voor Philips Hue kon de app worden gebruikt.
De Bridge en de 3 lampen, die ik allemaal in armaturen had gedraaid, werden direct herkend en de lampen konden ook worden bediend.
 
Stroomverbruik interesseert mij altijd, dus gemeten:
De Bridge verbruikt 1,6 tot 2 Watt. De blauwe LED's kunnen niet worden uitgeschakeld om het stroomverbruik te reduceren (en om overbodige verlichting van de ruimte waar de Bridge wordt geïnstalleerd te voorkomen).
De lamp (Philips Hue white and color 806 lumen 9,5W 65 mA) verbruikt max. ongeveer 9 W, afhankelijk van de ingestelde kleur en intensiteit. Het standby verbruik (bij uitgeschakelde lamp) bedraagt 0,3W.
 
Heel verrassend was dat de afstand, waarbij de lamp nog betrouwbaar kan worden gedetecteerd en geschakeld, tussen de Bridge en de lamp veel groter kan zijn dan bij andere Zigbee lampen (van bijv. Trust of Smartwares). Ik had de Bridge in de boekenkast in mijn woonkamer geïnstalleerd en ik kon een lamp op zolder (tweede verdieping) schakelen!
 
 
Toen kwam de vraag: kan ik de lampen ook schakelen met mijn HomeWizard of Trust ICS-2000?
De HomeWizard kan één Philips Hue bridge aankoppelen en zo de lampen die met de Hue bridge zijn verbonden schakelen.
De ICS-2000 kan dat niet, het is mij althans niet gelukt.
 
 
Een volgende vraag was: heb ik de Philips Hue Bridge wel nodig of kan ik de Philips Hue lampen ook direct schakelen met de ICS-2000 of de HomeWizard?
Aangezien ik de ICS-2000 met name gebruik voor het schakelen van lampen en rolluiken, heb ik daarmee een poging ondernomen en het is gelukt om de Philips Hue lampen te koppelen en te besturen.
Daarvoor moet wel de verbinding tussen de lampen en de Philips Bridge worden verbroken, immers: een Zigbee connected lamp kan maar met één Bridge worden verbonden.
Een heel gedoe, dat resetten, en bij elk merk Zigbee lamp gaat dat weer op een andere manier, als het überhaupt al mogelijk is!
Gevonden ergens op internet: de Philips Hue lamp kan als volgt worden ontkoppeld of gereset:
In een armatuur draaien en aanschakelen, vervolgens op de meegeleverde Philips schakelmodule de "1" en de "0" knop gelijktijdig 10 seconden ingedrukt houden nabij de lamp. De lamp knippert even ter bevestiging van de ontkoppeling.
 
Vervolgens met de Trust Smart Home app gestart met het koppelen van een nieuwe lamp: keuze "Andere merken" en vervolgens "Zigbee lamp RGB (kleuren)": en jawel, de lamp werd direct gevonden en kon vervolgens worden geschakeld.
De Philips Hue Bridge heb ik dus (voorlopig?) niet nodig en is weer buiten gebruik gesteld, dat scheelt weer 2W stroomverbruik!
 
 
 
 

Philips Hue lampen: goede keuze!

De Philips Hue lampen werken ondertussen perfect via de ICS-2000 en de Trust Smart Home app.
Gezien het grote bereik en de snelle koppeling met de ICS-2000 geef ik de voorkeur aan Philips Hue Zigbee-lampen boven andere merken lampen.
 
 
Vanwege de ingebouwde Zigbee-interface is het met deze lampen niet nodig om ze extra te schakelen via een schakelmodule van KlikAanKlikUit. Wanneer echter meerdere Philips Hue lampen altijd samen worden aangeschakeld, dan zou dat toch kunnen worden overwogen omdat in uitgeschakelde toestand slechts 0,3 W standby stroom van de schakelmodule wordt verbruikt (en niet 0,3 W maal het aantal lampen).
Een nadeel van deze methode is dat Zigbee lampen wanneer ze met netspanning worden verbonden fel wit gaan branden. Ze moeten dus vervolgens allemaal op de gewenste kleur en intensiteit worden ingesteld.
Overigens is dat met de ICS-2000 "een fluitje van een cent" door gebruik van een scene: de schakelmodule kan worden aangeschakeld en elke daarmee geschakelde lamp kan vervolgens (al dan niet voorafgegaan door een korte pauze) op de gewenste kleur en intensiteit worden ingesteld.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 11-11-2018.