Mijn Domotica: Philips Hue
 
 
 
 

Kleur in de woonkamer met Philips Hue lampen

Inleiding

Philips levert connected LED-lampen onder de merknaam Philips Hue.
Die lampen zijn voorzien van een ingebouwde Zigbee interface en kunnen op afstand aangestuurd worden en zijn in de regel permanent zonder aan/uit-schakelaar met netspanning verbonden.
De lampen kunnen op afstand worden aan/uitgeschakeld, gedimd en bij de White and Color ambiance lampen kan ook de kleur ingesteld worden.
 
Een Zigbee bridge is nodig om de lampen te kunnen gebruiken. Dat kan de Philips Hue bridge zijn, maar bijvoorbeeld ook de ICS-2000 (de domotica centrale van Trust Smart Home) of de Homey Pro. Bij de ICS-2000 en de Homey is het aantal direct koppelbare Philips Hue lampen overigens beperkt tot 7 stuks. Met de Philips Hue bridge kunnen aanzienlijk meer lampen worden gekoppeld.
In de regel kan een Zigbee lamp met slechts één Zigbee bridge worden gekoppeld.
De bridge wordt verbonden met het thuisnetwerk en kan via een app op een smart device worden bediend. Via die app kunnen Philips Hue lampen worden gekoppeld en bediend.
 
Philips Hue lampen kunnen overigens ook met Bluetooth gekoppeld worden zonder bridge. Bij oudere types Hue lampen is dat volgens mij niet mogelijk. Ik maar geen gebruik van aansturing via Bluetooth.
 
Domoticasysteem Homey Pro kan een Philips Hue bridge koppelen zodat via de bridge ook alle met de bridge verbonden lampen bestuurd kunnen worden via de Homey app.

 
 
 

Mijn gebruik van Philips Hue producten

Ik heb in 2018 een Philips Hue set aangeschaft die bestaat uit 3 connected RGB Hue lampen met E27 fitting, een Philips Hue Bridge met voedingsadaptor en een schakelmodule om de lampen te kunnen bedienen.
De Google Home mini werd ook in het pakket meegeleverd maar die heb ik zelf nooit gebruikt, maar heb ik uitgeleend voor test aan een kennis bij wie ik al lang niet meer ben geweest vanwege de corona perikelen.

 
 

Eerste gebruik: gekoppeld met de ICS-2000 van Trust Smart Home

Ik heb de drie Philips Hue lampen destijds direct gekoppeld gehad met mijn ICS-2000 van Trust Smart Home. Dat had toen als voordeel dat ik de Philips Hue bridge niet hoefde te gebruiken want ik wilde alles kunnen schakelen met de ICS-2000. En de ICS-2000 is niet in staat om de Philips Hue bridge te koppelen, wat wel mogelijk is met de Homey.

 
 

Philips Hue lampen loskoppelen van een bridge

Voor de koppeling met de ICS-2000 moesten de lampen wel eerst ontkoppeld worden van de Philips Hue bridge.
Want een Zigbee connected lamp kan slechts met één Zigbee bridge worden gekoppeld.
Dat lukt alleen met de in de startset meegeleverde Hue dimmer module: de Philips Hue lamp wordt aangeschakeld vanuit de uit-toestand en op de schakelmodule worden vervolgens direct en op korte afstand van de lamp gedurende 10 seconden de "1" en de "0" toets ingedrukt gehouden. Na succesvolle ontkoppeling knippert de lamp enkele malen.

 
 

Nieuwe situatie: gebruik met de Homey Pro en de Philips Hue bridge

In juni 2021 heb ik de Homey Pro in gebruik genomen en deze vervangt de ICS-2000 volledig.
Ik heb verder besloten om meer Philips Hue lampen te gaan gebruiken.
De Homey kan Philips Hue lampen direct koppelen, maar dat zijn er maximaal 7. En ik beschik inmiddels over meer dan 10 Philips Hue lampen.
Daarom heb ik de Philips Hue bridge in gebruik genomen en die fungeert als Zigbee bridge. De Homey kan de Phlips Hue bridge koppelen en via de bridge kunnen alle aan de Philips Hue bridge gekoppelde lampen ook aangestuurd worden door de Homey.

 
 

Installatie van de Philips Hue bridge en de lampen

De installatie van de Philips Hue bridge is eenvoudig.
De adaptorvoeding wordt aangesloten en verbonden met het lichtnet en een UTP-kabel wordt aangesloten voor de koppeling van de bridge met het thuisnetwerk, want de Philips Hue bridge kan helaas niet via Wifi worden gebruikt.
Na installatie van de Philips Hue app op mij iPhone (en later ook iPad) en de aanmaak van een gebruikersaccount voor Philips Hue kan de app worden gebruikt.
 
Nieuwe lampen kunnen makkelijk worden verbonden met de bridge via de Philips Hue app.
In de connect-mode wordt een nieuwe lamp aangeschakeld en wordt dan direct herkend en gekoppeld door de app. Als dat onverhoopt toch niet lukt kan ook het unieke serienummer dat op elke Philips Hue lamp staat vermeld worden ingevoerd in de app. Dan moet de koppeling zeker lukken.
Mijn Philips Hue lampen die eerder met een andere bridge waren gekoppeld moest ik eerst ontkoppelen met de Philips schakelmodule, zoals hierboven beschreven.
Daarna konden ze met de bridge worden verbonden.
 
 

Ik heb de Philips Hue bridge opgehangen nabij alle overige domotica bridges en de Homey Pro in de meterkast ruimte, dat is in mijn woning de ruimte onder de trap van de begane grond naar de eerste verdieping (mijn "cupboard under the stairs").
De bridge is met een UTP-kabel aangesloten op een alhier geplaatste netwerk switch.
De meegeleverde USB voedingsadaptor is aangesloten op een wandcontactdoos.

 
 
 

Stroomverbruik en andere specificaties

Het stroomverbruik van apparaten interesseert mij altijd, en dat heb ik gemeten:
De Bridge verbruikt 1,6 tot 2 Watt. De blauwe LED's kunnen niet worden uitgeschakeld om het stroomverbruik te reduceren (en om overbodige verlichting van de ruimte waar de Bridge wordt geïnstalleerd te voorkomen).
 
Een in 2018 gekochte Philips Hue white and color lamp met E27 fitting verbruikt maximaal ongeveer 9 W, afhankelijk van de ingestelde kleur en intensiteit. Het standby verbruik (bij uitgeschakelde lamp) bedraagt 0,3W. Lichtopbrengst: 806 lumen bij 4000K.
 
Een Philips Hue white and color lamp met GU10-fitting verbruikt afhankelijk van de ingestelde kleur en intensiteit tot 6 Watt. Het stroomverbruik in uitgeschakelde toestand bedraagt 0,3 W. Lichtopbrengst: 350 lumen bij 4000K.
 
Een Philips Hue white and color lamp "peertje" met E14 fitting verbuikt afhankelijk van de ingestelde kleur en intensiteit tot 6 Watt. Het stroomverbruik in uitgeschakelde toestand bedraagt 0,3 W. Lichtopbrengst: 470 lumen bij 4000K.
 
Een Philips Hue white and color LED-strip van 2 meter verbuikt afhankelijk van de ingestelde kleur en intensiteit tot 20 Watt. Het stroomverbruik in uitgeschakelde toestand was dermate laag dat deze niet kon worden gemeten. Lichtopbrengst: 1600 lumen bij 4000K.
 
De kleurtemperatuur van Philips Hue lampen kan worden ingesteld tussen 2200K en 6500K.
De lampen zijn dimbaar van 0 tot 100 procent.

 
 

Grotere afstand tussen de bridge en de lamp is geen probleem

Zigbee bouwt een Mesh netwerk op tussen alle aangesloten componenten waardoor schakelopdrachten snel kunnen worden doorgegeven vanaf de Zigbee bridge.

 
 
 

Wat doet een Philips Hue lamp na spanningsuitval?

Ik had mijn eerste drie Philips Hue lampen gekoppeld met de ICS-2000 en de lampen kunnen dan aangestuurd worden, maar specifieke eigenschappen van de lamp kunnen niet ingesteld worden.
En ik ergerde mij eraan dat de lampen na spanningsuitval met maximale intensiteit en witte kleur werden aangeschakeld.
Nu ik de Philips Hue bridge en app in gebruik heb genomen blijkt het gedrag van Philips Hue lampen na spanningsherstel een via de app configureerbare eigenschap van Philips Hue lampen te zijn.
Bij elke lamp kan dus ingesteld worden wat de lamp moet doen nadat de spanning weer is hersteld na spanningsuitval.
De standaard instelling af fabriek is aanschakelen met kleur wit en maximale intensiteit. Maar er kan ook een spcifieke kleur en intensiteit worden ingesteld.
Ik heb er echter voor gekozen om de toestand van vóór de spanningsuitval te herstellen. Was de lamp uit vóór de spanningsuitval, dan zal deze dus niet meer aanschakelen na herstel van de netspanning.

 
 

Gebruik van de Hue dimmer module van Philips

De dimmer module die destijds werd meegeleverd met het Philips Hue starterspack kan prima worden gebruikt om de kleur en intensiteit in te stellen van alle Philips Hue lampen of van de lampen in een specifieke groep.
Dat kan in de Philips Hue app worden ingesteld.
Knop "1" wordt gebruikt om een ingestelde scene te activeren (of om de laatst gekozen scene weer in te stellen na uitschakelen) en na elke volgende druk op knop "1" wordt de volgende scene ingesteld, tot en met 5. Daarna wordt de eerste scene weer ingesteld.
De intensiteit van de lampen kan vervolgens met beide intensiteitsknoppen (omhoog en omlaag) worden ingesteld.
En na indrukken van knop "0" worden alle lampen uitgeschakeld.
Heel handig om even snel voorgeprogrammeerde scenes in te stellen!

 
 

Koppeling met de Homey Pro

De Homey Pro kan de Philips Hue Zigbee bridge aankoppelen en via de bridge ook alle daarmee verbonden Philips Hue lampen en LED-strips. Elke lamp kan zo aangestuurd worden via de Homey.
 
Ik heb een Robbshop 8-knops Z-wave schakelmodule geplaatst nabij de kamerdeur en deze is gekoppeld met de Homey Pro. Aan alle knoppen (zowel na enkelklik en als een knop langer wordt ingedrukt) zijn flows gekoppeld in de Homey om lampen en andere zaken te schakelen.
Daarmee kan ik onder andere scenes starten die ik in de Philips Hue Zigbee bridge als favoriet heb ingesteld.

 
 
Het instellen van een kleurscene vanuit de luie stoel gaat heel handig met de Remotec Scene master.
Deze afstandsbediening werkt volgens het Z-wave protocol en is gekoppeld met mijn Homey Pro.
Ik heb in de Homey flows gekoppeld met alle drukknoppen van de Scene Master, zowel met enkel klik als dubbel klik. Ik kan zo dus 16 scenes kiezen.
Deze Scene Master werkt heel handig en zeer betrouwbaar.

 
 

Handige apps

Er zijn veel apps beschikbaar voor de bediening van Philips Hue lampen. Veel apps vereisen het gebruik van de Philips Hue Zigbee bridge.
 
Philips Hue app
De app van Philips (Signify) voor iPhone en iPad.
Vereist toepassing van een Philips Hue bridge.
Het instellen van een specifieke kleur en intensiteit van mijn Philips Hue lampen toen ze waren verbonden met de ICS-2000 was een tamelijk vervelende klus. Het kostte veel klikjes in de Tust Smart Home app en het was bijzonder lastig om indien gewenst bij meerdere lampen exact dezelfde kleur in te stellen.
Maar wat een verademing is het om kleur en intensiteit van meerdere lampen in één keer in te stellen met de Philips Hue app.
Feitelijk hoeft dat ook niet wanneer je de aanwezige scenes (kleur en intensiteit schema's) gebruikt. Dat kan voor alle lampen maar ook per groep lampen als je ze tenminste hebt gegroepeerd in de app.
En in de app zijn fantastisch mooie kleurschema's beschikbaar!
 
Kleurschema's kunnen ook zelf worden toegevoegd op basis van een geselecteerde foto: de app haalt hier de primaire kleuren uit en plaatst die in het kleurschema.
 
Enkele screenshots van de app op mijn iPhone

 
 
App hueDynamic
Een app van Darrell Rose voor iPhone, iPad en Apple Watch.
Ik heb de PRO versie.
Uitgebreide app met veel mogelijkheden en effecten.
Er zijn via Ambiances veel mooie kleurscenes beschikbaar.
En erg mooi zijn ook Experiences waarmee de kleuren voortdurend wisselen en passend geluid wordt afgespeeld op het mobiele device.
 
 
App Hue Essentials
Een app van Thomas Vos voor iPhone en iPad.
Ik heb een PRO versie. Er kunnen meer kleurscenes worden gekocht.
Biedt veel mogelijkheden en effecten.

 
 
 

Mijn Philips Hue lampen en armaturen

Overzicht van de door mij in de woonkamer en keuken toegepaste Philips Hue lampen.
Dat zijn er in totaal 16 stuks.

  • 3 stuks connected RGB Hue lampen met E27 fitting, oude versie uit 2018
  • 6 stuks Philips Hue White and Color ambiance lampen "peervorm" met E14 fitting
  • 3 stuks Philips Hue White and Color ambiance lampen met GU10 fitting
  • 4 stuks Philips Hue White and Color ambiance lampen Light strip 2 meter, plus 1 extension hiervoor van 1 meter

 
 

Links: een metalen armatuur, destijds gekocht bij Praxis met 3 GU10 halogeenspots, bevat nu 3 Philips Hue lampen met GU10 fitting.
Rechts: kunststof plafondlamp "PS 2014" wit/zilver van Ikea met E27 fitting.

Links: donker goudkleurige metalen plafondlamp "Aisha" van Gamma met E27 fitting.
Rechts: een "zwevend opgehangen" zilver kleurige metalen tafellamp "Aisha" van Gamma met E14 fitting in de zelfde stijl als de plafondlamp.

Links: staande lamp met 2 metalen kappen met E14 fitting, destijds vermoedelijk bij Praxis gekocht.
Rechts: bovenop de vitrinekast: metalen armatuur van Gamma met E14 fitting.

Achter de TV: metalen armatuur van Gamma zonder kap met E27 fitting.

Op de eettafel achter de planten: een metalen armatuur type Wrington 1 van het merk EGLO gekocht bij Gamma met 2 stuks E14 fitting.

Bovenop de boekenkast: een LED-strip 2 meter, simpel bevestigd met duct tape.

Op het plafond, aan de achterzijde (muurzijde) van de rail voor de lamellen: een LED-strip 2 meter, bevestigd met de plakstrip op de LED-strip. Deze LED-strip is verlengd met een strip van 1 meter,

Bovenop beide CD-kasten in een gootje: één LED-strip 2 meter. Van deze LED-strip zijn 2 stukken van 70 cm losgeknipt en met 6 montagedraden weer aan elkaar bevestigd (soldering) om de "oversteek" te kunnen maken: de kastgroepen van elk 4 CD-kasten (Ikea Robin) staan 70 cm van elkaar af.

In de keuken: in een gootje aan de bovenzijde van de scheidingsmuur met de woonkamer: één LED-strip 2 meter zodat de keuken ook kleurrijk verlicht is in de avond.

 
 

Mijn woonkamer in kleur

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 08-10-2023.