Mijn Domotica: Sensibo Sky

Inleiding

In september 2022 is een Mitsubishi airco systeem geïnstalleerd in mijn woning door firma DV montage in Wychen. Primair bedoeld om ingezet te worden als aanvullende warmtebron met het doel om op gas te besparen.
 
Het systeem bestaat uit een Mitsubishi SCM 40ZS-W Multi-split buitenunit (4 kW), een Mitsubishi SRK 35ZS-W Wandmodel binnenunit (3,5 kW) voor de woonkamer/keuken en een Mitsubishi SRK 25ZS-W Wandmodel binnenunit (2,5 kW) door de werkkamer.
 
Voor bediening op afstand via een app op een model device èn via mijn Homey Pro heb ik 2 stuks Sensibo Sky universele WiFi bediening aangeschaft.
Een afstandsbediening wordt geplaatst onder de binnenunit met een zichtverbinding zodat infrarood bediening van de binnenunit vanuit de Sensibo Sky mogelijk is, op dezelfde wijze zoals dat gebeurt met de originele Mitsubishi infrarood afstandsbediening.
 
 
 
De buitenunit van het Mitsubishi airco systeem is in de tuin op de grond geplaatst links van de keukendeur tegen de uitbouw van de buren.

 
 
 
 

Installatie van de Sensibo Sky onder de airco

De Sensibo Sky afstandsbediening wordt opgehangen onder een airco binnenunit met een vrije zichtverbinding, zodat de Sensibo met infrarood signalen de airco kan bedienen.
 
 
De Sensibo Sky op mijn werkkamer is opgehangen aan de zijkant van de boekenkast die onder de airco binnenunit staat en heeft een zichtverbinding met de binnenunit.

 
 

In de woonkamer is de Sensibo Sky net boven de plint aan de muur opgehangen, niet zichtbaar achter de subwoofer, maar kan de airco unit die erboven hangt goed bereiken.

 
 
 
 

Installatie van de Sensibo app

De Sensibo Sky wordt bediend middels een app op een mobiel device. Ik heb de Sensibo app geïnstalleerd op mijn Apple iPhone en iPad.
Na installatie van de app op een mobiel device moet eenmalig een online account worden aangemaakt bij Sensibo via weblink https://home.sensibo.com/. Daarmee kan voortaan op de app worden aangemeld.
 
Nadat de Sensibo Sky is geïnstalleerd kan de airco ook worden bediend vanaf de website.
Via de website kan ook een API-key worden aangevraagd. Die is nodig om de Sensibo Sky te kunnen koppelen met de Homey Pro. Ik hoefde voor mijn beide Sensibo Sky units slechts één API-key aan te vragen.
 
Voor het koppelen van een Sensibo Sky unit aan de Sensibo app: volg de aanwijzingen in de app en de handleiding (klik hier).
 
Nog een aanwijzing ingeval je de Wifi van je thuisnetwerk opnieuw wilt/moet koppelen:
Klik daarvoor in de app op de knop Help. Er wordt dan gevraagd om de Sensibo in een instelmodus te plaatsen. Daarvoor zit aan de linkerzijde van de Sensibo unit een piepklein knopje die je bijvoorbeeld met de punt van een contailprikker kunt indrukken. Volg verder de aanwijzingen in de app.
 
 
 
 
Screenshots van mijn iPhone scherm van de Sensibo app waarmee de beide airco binnenunits kunnen worden bediend.

 
 
 
 

De Sensibo koppelen aan de Homey Pro

Na installatie van de Sensibo app in de Homey kan de Homey eveneens de airco binnenunits bedienen via de Sensibo Sky.
Tijdens de installatie moet een API-key worden ingevoerd die aangevraagd kan worden op de website van Sensibo. Alleen met die API-key kan de Homey contact maken met de Sensibo units.
 
 
Screenshots van mijn iPhone scherm van de Homey app waarmee een airco binnenunit kan worden bediend.

 
 
 
 

Fibaro tussenstekker voor de stroomkabel van de airco

De stroomvoorziening van beide airco binnenunits is gekoppeld met de buitenunit. De stroomkabel van de buitenunit was aanvankelijk aangesloten op een wandcontactdoos op de buitenmuur van de keuken.
Onhandig, want ik wil het verbruik van de airco monitoren en er zijn geen tussenstekkers met meetfunctie voor gebruik buiten.
Ook niet prettig omdat de wandcontactdoos buiten is aangesloten op de elektragroep waarop ook de woonkamer en de keuken zijn aangesloten, en daar kan soms veel stroom nodig zijn waardoor overbelasting kan optreden bij vol ingeschakelde airco.
 
Daarom heb ik op de buitenunit een nieuwe stroomkabel aangesloten die is gelegd in de toch al aanwezige goot voor alle leidingen van/naar de binnenunit op de werkkamer op de eerste verdieping van mijn woning. In die goot is nog voldoende ruimte aanwezig en het lukte ook om de kabel door het gat te persen dat in de buitenmuur was geboord voor de doorvoer van alle leidingen naar buiten.
 
Op mijn werkkamer is de stekker aan de stroomkabel aangesloten op een geaarde wandcontactdoos die is aangesloten op een nauwelijks belaste elektragroep.
En wel via een Fibaro tussenstekker (Wall plug V2 - type FGWPF-102 ZW5) met een meetfunctie: de stekker meet het actuele opgenomen vermogen en houdt ook bij hoeveel vermogen in totaal is verbruikt. Fibaro werkt met het Z-wave protocol en dat geldt dus ook voor de tussenstekker.
Ik heb de tussenstekker gekoppeld met mijn Homey Pro. Zo kan ik met de Homey app altijd het momentane opgenomen vermogen en het totale verbruik bekjken.
 
 
Screenshots van mijn iPhone scherm van de Homey app:
- Links het scherm met alle apparaten, hierop is in het midden de Airco tussenstekker zichtbaar met de actuele vermogensopname. 6,6 W is het totale rustverbruik van de buitenunit en beide binnenunits als de airco is uitgeschakeld.
- Rechts het scherm met het actuele opgenomen vermogen en het totale verbruik sinds de installatie.
- Niet zichtbaar: het scherm om de stekker in- of uit te schakelen. Dat gebruik ik nooit: de stekker is altijd aangeschakeld.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 26-12-2022.