Mijn Domotica: Somfy TaHoma switch

Inleiding

Ik heb onverwacht een extra device in huis gekregen waarmee ik mijn huisautomatisering kan uitbreiden: de Somfy TaHoma switch.
Deze werd geleverd als internet switch om mijn nieuwe rolluiken op de eerste verdieping van mijn woning te bedienen, als vervanger van de Somfy Connexoon die ik eigenlijk geoffreerd had gekregen.
 
De TaHoma switch blijkt veel meer te kunnen dan alleen het besturen van rolluiken.
Toepassingen zijn: Smart Home, Alarm, Terras zonwering, Gordijnen, Rolluik, Raamdecoratie en gordijn, Buitenjaloezie, Buitenscreen, Pergola, Veranda, Garagedeur, Camera, Verlichting, Klimaat.
 
De TaHoma switch is een klein apparaat (afmetingen ongeveer 162*68*34 mm) dat wordt gevoed door een kleine stekkervoeding en via Wifi wordt verbonden met het thuisnetwerk.
De TaHoma kan overweg met IO, RTS en Zigbee.
 
 
 
 

Somfy over de mogelijkheden van de TaHoma switch

Het volgende staat op de website van Somfy te lezen over de mogelijkheden van de Somfy TaHoma switch.
 
Van slimme producten tot domotica, een complete en evolutieve “connected experience” met TaHoma
 • Met een simpele druk op de knop of bediening via de app en daarnaast de mogelijkheid tot spraakbediening, biedt TaHoma® switch een gebruiksvriendelijke en schaalbare oplossing voor smart homes.
 • TaHoma® switch bedient de belangrijke apparatuur in huis van Somfy en belangrijke partnermerken (zonwering, luiken, deuren, poorten, ramen, verwarming, verlichting, camera's, alarmsystemen en meer) voor meer veiligheid, meer energie-efficiëntie en meer comfort, elke dag weer.
 • Met meer dan 280 apparatuurseries en 21 grote merken voor apparatuur in huis bieden we één van de meest complete smart home-ervaringen.
 • Dankzij de automatische integratie van de io-homecontrol-, RTS- en Zigbee 3.0-protocollen, en ook de compatibiliteit met de cloud, is TaHoma® switch een evolutieve oplossing, waarmee mensen apparatuur naar wens kunnen toevoegen.
 • Eenvoudig te plaatsen omdat hij verbinding maakt met je wifi-netwerk, wat betekent dat je hem overal in huis kunt plaatsen.
 • TaHoma® switch is ook compatibel met Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Homekit, waarmee de gebruikerservaring wordt uitgebreid naar stembediening.
 • Bedien je slimme huis comfortabel met de nieuwe intuïtieve app op je smartphone of op je tablet.
 • Of programmeer je twee favoriete scènes op de twee knoppen aan de bovenkant voor eenvoudige bediening - één druk op de knop en laat de magie beginnen.
 • Compleet met eenvoudig te installeren draadloze wandcontactdozen in huis voor gemakkelijke bediening wanneer je je mobiele telefoon niet bij de hand hebt.
 
Evolutieve Smart Home-oplossing
TaHoma switch is momenteel compatibel met meer dan 280 apparatenseries van alle Somfy-producten en grote huismerken, en verder met stemassistenten zoals Apple Homekit, Google Assistent en Amazon Alexa, en wordt daarmee de meest complete Smart Home-oplossing op de markt.
Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker die in een huis of appartement woont, hoe groot je installatie ook is en hoeveel apparaten je ook hebt, het gebruik van de TaHoma switch is heel gemakkelijk.
De TaHoma® switch is ontworpen door de Franse ontwerpstudio Elium en past met zijn stijlvolle en mooie uitstraling in elk huis.
 
 
Voordelen van een slimme woning
 • Het idee van een smart home is om je het leven gemakkelijker te maken. Je houdt tijd over in het dagelijks leven dankzij eenvoudige, gebruiksvriendelijke functies die zijn aangepast aan jouw leven.
 • Regel jouw zonwering in combinatie met de verwarming voor een betere energie-efficiëntie en comfort in huis. Gebruik slimme sensoren voor de TaHoma® switch die de zonwering automatisch aansturen op basis van de intensiteit van het zonlicht.
 • Voeg camera's en sensoren toe aan je TaHoma® switch zodat je een melding krijgt als er iets gebeurt. Neem de controle over je huis voor meer veiligheid en beveiliging voor het gezin!
 • Gebruik je smartphone (iOS en Android) of tablet om producten toe te voegen en je smart home te bedienen en te beheren.
 • Installeer eenvoudig nieuwe producten via de app en creëer scenario’s die het dagelijks leven voor jou en jouw gezin vereenvoudigen.
 
TaHoma® switch met nieuwe intuïtieve app
De nieuwe TaHoma® switch heeft een volledig nieuwe app die de bediening en bewaking van je slimme huis vereenvoudigt. Snel overzicht van jouw favorieten, eenvoudig beheer van geïnstalleerde apparaten, duidelijkere interfaces en nieuwe producten worden eenvoudig en rechtstreeks aan de app toegevoegd.
Creëer scenario’s die bij jou en jouw dagelijks leven passen. Kies tussen handmatige scenario’s, gepland of geavanceerd en laat je huis voor zichzelf zorgen.
Ontvang meldingen wanneer er iets gebeurt en koppel je account aan externe diensten en ervaar de voordelen van spraakbesturing. Een slim huis begint bij Somfy!
 
 
Specificaties
 • frequentie 868-870 MHz en 433,42 MHz
 • protocol io-homecontrol, RTS en Zigbee 3.0
 • voeding middels micro-USB 5V DC 1 A
 • beschermingsklasse IP30, gebruik binnenshuis
 • toepassingsgebied 200 meter open veld
 • arbeidstemperatuur 0 °C tot +50 °C
 • afmetingen 162 x 67,5 x 34 mm
 • gewicht 213 g
 • kleur wit
 • 2 fysieke bedieningsknoppen aan de bovenkant voor scènes
 • maximaal aantal aangesloten producten totaal 200 stuks
 • max 200x Somfy io homecontrol
 • max 50x Somfy RTS
 • max 50x Zigbee
 • max 50x Somfy Sensoren / alarmsensoren
 • max 5x Camera
 • max 20x Somfy scenariospeler
 • max aantal scenarios is 40 stuks
 • max 1x Philips Hue Bridge (gateway)
 • max 50x Philips Hue-producten
 • inhoud verpakking, Somfy TaHoma-box, Micro USB kabel en handleiding
 
 
 
 

Installatie van de TaHoma switch

Op de dag dat de rolluiken op de eerste verdieping van mijn woning werden geïnstalleerd door twee monteurs van firma Jansen Rolluiken in Wijchen kreeg ik de doos met de Somfy TaHoma in de handen gedrukt: "alsjeblieft, daar kom jij vast wel uit, de installatie is eenvoudig".
 
Met behulp van de aanwijzingen in de doos en de handleiding bleek de installatie inderdaad makkelijk uitvoerbaar.
Dat begon met het downloaden van de Somfy TaHoma app op mijn iPad (en later ook op mijn iPhone) en de aanmaak van een Somfy account.
De installatie van de TaHoma switch gaat verder met de aanwijzingen in de app.
 
 
Na de installatie van de app kunnen de roluiken worden toegevoegd.
Dat blijkt niet goed te gaan met mijn iPhone, de app gaat daar "hangen". Diezelfde ervaring heb ik overigens ook met de Homey app op mijn iPhone.
Met de iPad lukt het wel.
 
Je drukt op "Een apparaat toevoegen", kiest voor "Ramen en zonbescherming", "Rolluiken", "Rolluiken".
Dan geef je aan welke device je gebruikt om de rolluiken met de hand te bedienen, in mij geval de Somfy 5 io Pure II afstandsbediening, en je scant de QR-code op de achterzijde van de afstandsbediening.
De app geeft nu aanwijzingen om de afstandsbediening te koppelen waarna de ermee verbonden rolluiken kunnen worden gekoppeld, hierbij wordt de "prog" drukknop op de achterzijde van de afstandsbediening gebruikt.
 
 
 
Ik heb de TaHoma geplaatst op een schapje boven de deur van de meterkast, dat is in mijn woning de ruimte onder de trap van de begane grond naar de eerste verdieping (mijn "cupboard under the stairs").
De meegeleverde USB voedingsadaptor is aangesloten op een wandcontactdoos.

 
 
 
 
 

De TaHoma app

De drie rolluiken in de woonkamer en de vier rolluiken op de eerste verdieping van mijn woning zijn gekoppeld met Somfy TaHoma.
Op mijn iPhone wordt dat zo getoond na openen van de app:

Na klik op de knop Rolluiken worden ze allemaal getoond, zoals hieronder zichtbaar is op mijn iPad.
Het nummer na de letters "B" (Begane grond) en "V" (van Verdieping) in de naam van de rolluiken is het nummer waarmee het rolluik kan worden bediend met de Somfy 5 io Pure II afstandsbedieningen in de woonkamer/keuken en op eerste verdieping.
De status van "B4 woonkamer straat" wordt niet getoond omdat dit rolluik een RS-motor heeft die via een "Somfy Slim IO receiver RS" wordt aangestuurd. Dan kan de Somfy TaHoma de status niet actief opvragen aan de besturing. Dat kan wel met alle andere rolluiken die zijn uitgerust met Somfy IO motoren.

 
 

Wat ga ik nog meer koppelen aan de TaHoma?
In de keuken is nog één rolluik uitgerust met een RTS-motor.
Die ga ik voorzien van een Somfy Izymo io rolluik module zodat ook dit rolluik kan worden bediend via de TaHoma.
Zie hiernaast een foto van de Somfy Izymo io rolluik module.
De Izymo io rolluik ontvanger kan in een inbouwdoos worden ondergebracht en kan samenwerken met schakelaar-bediening van de rolluik motor. Bijvoorbeeld met Gira pulsdrukkers, ik heb die ook toegepast in een zelfbouw bedieningskast.
 
 
En verder heb ik nog geen plannen met de TaHoma.
Ik heb de Homey Pro gekocht voor de totale huisautomatisering, en die kan veel meer aan dan de Somfy TaHoma.
Ik zag dat één Philips Hue Zigbee bridge gekoppeld kan worden aan de TaHoma. Maar die heb ik al gekoppeld aan de Homey Pro, en kan vermoedelijk ook maar met één ander apparaat worden gekoppeld (ik weet dat niet zeker), dus wat voegt dat nog toe?

 
 
 

De TaHoma koppelen aan de Homey Pro

Na installatie van de Somfy app in de Homey kon de Homey alle Somfy IO rolluiken toevoegen aan de apparatenlijst.
En kunnen de rolluiken dus ook worden bediend vanuit de Homey app.
Maar ook worden toegepast in flows in de Homey, handig om rolluiken automatisch te laten openen of sluiten, bijvoorbeeld op vaste tijden.
 
Overigens biedt ook de TaHoma vergelijkbare mogelijkheden om rolluiken automatisch te bedienen. Maar ik gebruik bij voorkeur één systeem voor alle huisautomatiseringen.
 
 
Linksonder rood omkaderd de wijze waarop de via Somfy aangestuurde rolluiken in de woonkamer en op de eerste verdieping in de Homey app worden getoond. De weergegeven status (dimmed: het rolluik is volledig gesloten) wordt overigens niet bijgewerkt wanneer een rolluik op een andere wijze wordt bediend (met de afstandsbediening of de TaHoma app).
Rechtsonder de mogelijkheden die de Somfy app in de Homey biedt bij de toepassing in een flow.

 

Er zijn veel mogelijkheden voor de bediening van een Somfy rolluik in de Homey app, zie hieronder.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 11-12-2021.