Mijn Domotica
 
 

Mijn Domotica (en overige) projecten

Ik ben van huis uit elektrotechnicus en mede daardoor ook geďnteresseerd in elektronische oplossingen die het leven makkelijker en aangenamer kunnen maken. Dus ook in huisautomatisering oftewel Domotica.
Op Wikipedia staat als definitie voor domotica: "de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning".
 
Onder de noemer "Domotica" zal ik op deze pagina's verslag doen van mijn domotica (maar ook andere huis-gerelateerde) projecten waar ik mee bezig ben of die ik heb afgerond.
 
 
 
 
 
 

Google Home

Ik heb de Google Home mini aangeschaft om de mogelijkheden van spraaksturing na te gaan, en met name of ik daarmee lampen en mijn AV-systeem kan schakelen.

 
 

HomeWizard domotica systeem

Het verder exploreren van de mogelijkheden van domotica en meer inzicht krijgen in het verbruik van stroom, gas en water en de zelf opgewekte stroom: dat kan zonder al te veel kosten met de HomeWizard en de Energylink.
De HomeWizard kan bovendien worden gebruikt voor schakelacties met modules van Smartwares of KlikAanKlikUit.
Alles kan worden ingesteld, gecontroleerd en bestuurd met de HomeWizard app op mijn mobiele apparaten.
Maar ook vanaf mijn PC heb ik toegang tot het systeem via een webbrowser.
 

 
 

KlikAanKlikUit modules

Trust Smart Home levert domotica modules en domotica basisstations. Trust levert onder merknaam KlikAanKlikUit (of Trust Smart Home) een reeks op elkaar afgestemde producten waarmee een domotica-systeem kan worden opgezet. Hart van dat systeem is de ICS-2000 Control Station. Het control station wordt volledig ingesteld en bediend vanuit een iOS of Android app voor smartphone of tablet.
Met de ICS-2000 kunnen alle KlikAanKlikUit producten (zowel op 433 MHz als 868 MHz) worden bestuurd. Bijvoorbeeld automatische schakelaars, rolluikbesturing, deurbel, IP camera en alarmsysteem.
Maar ook producten uit de Zigbee lijn met tweeweg communicatie, zoals LED-verlichting met instelbare kleur en intensiteit.

 
 

Logitech Harmony

Het gemak dient de mens en daar hoort geen verzameling afstandsbedieningen bij zoals ze bij elk apparaat worden meegeleverd. Logitech levert daarvoor al langere tijd een mooie oplossing: programmeerbare afstandsbedieningen.
 
Logitech Harmony One
Mijn eerste programmeerbare afstandbediening van Logitech.
Deze afstandsbediening kan middels PC-programma "Logitech Harmony Remote Software 7" via internet worden geprogrammeerd, waarbij geput kan worden uit de enorme apparaten-database van Logitech.
 
Logitech Harmony Companion
Deze afstandsbedieningsset wordt geleverd met een infrarood/wifi/bluetooth centrale Hub en een bluetooth afstandsbediening.
Met app "Harmony Control" op een iOS of Android smartphone of tablet kan de meegeleverde bluetooth afstandsbediening čn de eigen smartphone of tablet worden geprogrammeerd voor het bedienen van apparaten in huis.
De smartphone of tablet kan daarna dus ook als afstandsbediening worden gebruikt, met unieke extra mogelijkheden zoals swipen (bediening met vingerbewegingen).

 
 

Nefit Easy kamerthermostaat

Een slimme kamerthermostaat met een uniek fraai design en een internet aansluiting en app voor iOS en Android.
 

 
 

Philips Hue lampen

Philips levert connected LED-lampen en een Bridge onder de merknaam Philips Hue.
Vanwege mijn problemen met Trust RGB lampen ben ik overgestapt op Philips Hue.

 
 

Slimme meter

De Slimme meter nodigt een technicus uit om zelf wat te gaan doen met de aanwezige P1-poort, die bedoeld is om meterstanden en andere gegevens uit de Slimme meter te halen. Ik heb dat ook gedaan.
- De P1-poort is gekoppeld met de EnergyLink en via de HomeWizard app kunnen gegevens uit de Slimme meter zichtbaar worden gemaakt op mijn iPhone en iPad.
- De P1 poort is ook gekoppeld via een zelfbouw PC interface met mijn PC en ik kan de meterstanden uitlezen vanuit mijn zonnepanelen rapportage app OnyxSolar.
 

 
 

Surround AV-systeem en Slaapkamer TV

Een AV-systeem valt niet onder de noemer "domotica", maar ik heb de bespreking van mijn AV-systeem en de Slaapkamer TV voor mijn gemak toch hier geplaatst.
Dit artikel is met name ook bedoeld als documentatie voor eigen gebruik, handig als geheugensteuntje wanneer ik wat wil wijzigen of snel wil naslaan waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.
 

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 11-11-2018.