Spelen met steentjes

Lego Volkswagen T1 Kampeerbus 1962

Inleiding

Dit is mijn eerste Lego project.
De mooie rood/witte Volkswagen T1 kampeerbus uit 1962, uit de Lego Creator Expert serie.
Met Lego artikelnummer 10220 en bedoeld voor de leeftijdsgroep van 16+. Het model van de camper is opgebouwd uit 1334 stenen. Er wordt een uitvoerige tweedelige handleiding meegeleverd.
De camper staat op de website van Lego: Volkswagen T1 kampeerbus 1962.
 
 
 

Product gegevens

Deze gegevens van het Lego pakket met de Volkswagen T1 kampeerbus zijn afkomstig van de website van Lego.
 
Deze authentieke camper is een replica van de klassieke Volkswagen camper uit 1962.
Je vindt elk authentiek element terug!
Aan de buitenkant zie je prachtige details, zoals de V-vormige beschildering vooraan, het afgeronde dak en ramen, de uitklapbare ‘splittie' safari-ramen, deuren die open kunnen, het klassieke uitschuifdak met afdichting van textiel, de luchtroosters aan de achterkant, en nog veel meer!
De details aan de binnenkant zijn net zo indrukwekkend: van de authentieke luchtgekoelde 4cilinder boxermotor, de bank voorin, de pook om te schakelen, het schuine dashboard en de beroemde ronde snelheidsmeter tot speciale LEGO® kenmerken zoals de uitklapbare achterbank, het inklapbare eettafeltje, de kast met spiegel en zelfs een schilderij!
 
Vanaf 16 jaar. 1.322 elementen.
 
Met aan de buitenkant: 11 ramen, authentieke ruitjesgordijnen en een zijspiegel.
Als je de achterdeur opent zie je de gedetailleerde motor.
Het interieur heeft ook een bank die je in een bed kunt veranderen, een T-shirt met de opdruk ‘Make LEGO Models, Not War' en een vensterbankje met plant.
 
Afmetingen: 30 cm lang en 16 cm hoog.

 
 
 

Foto's van Lego

Onderstaande foto's zijn afkomstig van de website van Lego.
 
 
De uitnodigende grote doos.
Deze bevat 15 plastic zakjes met alle onderdelen. Die zijn gesorteerd op kleur en type maar niet op bouwfase. Je zoekt je dus in het begin een ongeluk naar dat éne stukje...

 
 
 

Foto's van mijn model

Even de verhouding van het model van de VW camper vergelijken met mijn andere hobby: de modelspoorbaan.
Op de voorgrond, vóór de Lego Volkswagen, staat een Volkswagen Samba bus op de schaal van mijn modelspoorbaan, dat is 1:87 (schaal H0).
De Lego camper is ontworpen op schaal 1:14.

De voorzijde met geopende portieren, open geklapte frontruiten en omhoog geklapt dak.

De achterzijde met open geklapte achterklep en motorkap.

De gedetailleerd opgebouwde motor.

Inkijk in het interieur via de achterklep.

De bestuurdersplek. Alles is aanwezig: ingericht schuin staand dashboard, verstelbaar stuur, de beweegbare versnellingspook, de beweegbare richtingaanwijzers, het gaspedaal èn het rem/koppelingspedaal die beide kunnen worden ingetrapt. En de leuning van de bank is ook nog verstelbaar!

Kijkje vanaf de zijkant met de geopende deuren.

De keuken met kraan en gootsteentje.

Het makkelijk afneembare dak dat deels omhoog is gezet.

Foto met afgenomen dak: het interieur van bovenaf.

Foto met afgenomen dak: het tafeltje kan omlaag worden geklapt en dan kan de achterste stoel plat worden gelegd als comfortabel bed.

Het interieur is beter zichtbaare met afgenomen dak.

Een geslaagd Lego project!

 
 
 

Even napraten

Ik vond het vroeger leuk om met Lego bezig te zijn, en dat is nog steeds het geval.
Ook al gaat het nu om het nabouwen van een model op basis van een zeer duidelijke handleiding.
Het is leuk om het model te zien 'groeien' en dat stimuleert ook enorm om ermee door te gaan: je wilt eigenlijk niet stoppen tot het model af is.
 
Het model ziet er heel mooi uit en is verrassend gedetailleerd opgebouwd.
 
De handleiding is duidelijk opgezet. Ik had alleen in het begin een probleem met de kleur donkergrijs. Dat blijkt in de handleiding de kleur voor de zwarte steentjes te zijn. En is blijkbaar gekozen omdat anders het type steen niet goed weergegeven kan worden. Maar verwarrend omdat een beperkt aantal steentjes wel degelijk donkergrijs is!
Verder zijn er lichtgrijze en zilverkleurige ronde knopjes aanwezig en je moet maar net zien in de handleiding dat er een miniem wit "twinkelinkje" op het zilverkleurige knopje wordt weergegeven.
 
Alle benodigde steentjes waren aanwezig in het pakket, er ontbrak niets. Ik heb wel op enig moment lang gezocht naar een klein plat donkerbruin steentje dat niet meer in een zakje te vinden was. Ik bleek echter tijdens de bouw een foutje te hebben gemaakt: op de plek van 2 donkerbruine ronde knopjes had ik 2 vierkante kleine steentjes bevestigd: probleem opgelost!
Er bleven wat kleine steentjes over, kennelijk als reserve in het pakket gestopt. En het lachebek steentje dat leverancier Special Bricks als dankjewel voor de bestelling extra aan het pakket had toegevoegd.

Het opgebouwde model moet je met voorzichtigheid behandelen: het is geen kinderspeelgoed.
Voorzichtig oppakken en verplaatsen en zeker niet bij de voor- en achterbumper want die zijn met veel, deels kleine steentjes opgebouwd en op slechts 3 plekken bevestigd aan de carosserie: dat laat dus makkelijk los.
Ook de portieren en de kleppen aan de achterzijde (met name de motorklep) moeten voorzichtig worden geopend en gesloten, dat klemt nog wel eens hier en daar. En als je te veel kracht gebruikt trek je delen los die eigenlijk vast moet blijven zitten...
 
Voor een aantal Lego bouwdozen is een verlichtingsset met accu verkrijgbaar, waaronder voor deze VW kampeerbus. Ik heb dat maar niet toegepast. De set moet ingebouwd worden tijdens de opbouw van het model en het is lastig om de bedrading onzichtbaar weg te werken.
 
 
Dit is een perfect gelukt project.
Wat zou mijn volgende project worden?

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 6-6-2022.