Mijn Modelspoorbaan: Lenz Digital plus

Bedrading

Nogmaals samengevat aanwijzingen voor de bedrading van rails en digitale modules op de modelspoorbaan.
 
J/K-aansluiting, dus de baanspanning, vanaf de centrale/versterker LZV200 naar de rails
Gebruik voldoende dik draad (bijvoorbeeld tweelingsnoer, zoals wordt gebruikt om bijv. 230V-gloeilampen aan te sluiten op een wandcontactdoos).
Ik heb zelf een ringleiding van tweelingsnoer (waarvan ik de isolatie heb verwijderd) aan de onderzijde van de baan bevestigd en die ringleiding volgt grofweg de rails aan de bovenzijde. Daarom kan ik makkelijk met korte verbindingen (hiervoor gebruik ik normaal schakeldraad) de rails aansluiten. Aangezien op veel plaatsen (aan het begin en einde en soms ook in het midden van blokken) stroomdetectie-bezetmelders zitten, heb ik veel verbindingen gemaakt van de rails naar de ringleiding. Overal waar de K-aansluiting i.v.m. een stroombezetmelder wordt aangesloten op de K-aansluiting, heb ik ook de andere rail op de J-aansluiting aangesloten. Bij wisselcomplexen heb ik extra aansluitingen gemaakt van de rails naar de JK-ringleiding.
 
RS-aansluiting, dus de terugmeldbus van terugmeldmodules naar de centrale
Gebruik ALTIJD een 2-aderige getwiste kabel om aansluitingen te maken op de RS-klemmen. Gebruik vooral GEEN gecombineerde kabel voor zowel de RS-aansluiting als de JK-aansluiting. Maak waar nodig aftakkingen. De lengte van de kabel is in het algemeen geen probleem. Een getwiste kabel kan makkelijk zelf gemaakt worden door 2 schakeldraden in elkaar te draaien (bijv. met behulp van een mini-boormachine). Gebruik 2 draden met verschillende kleuren, dat vergemakkelijkt het aansluiten van R op R en S op S (want de aansluitingen mogen absoluut niet verwisseld worden !).
 
Voeding van de schakelmodules
Gebruik voldoende dik draad voor aanvoer van de voedingsspanning. Zeker wanneer wissels tegelijkertijd moeten schakelen, kunnen er behoorlijk grote stromen gaan lopen en dat geeft spanningsverlies wanneer te dun draad wordt gebruikt. Ik gebruik tweelingsnoer, (zoals wordt gebruikt om bijv. 230V-gloeilampen aan te sluiten op een wandcontactdoos).
De aansluiting van de baanspanning (J/K) op de schakelmodules is niet kritisch. Ik gebruik schakeldraad.
 
Voeding van de terugmeldmodules
Terugmeldmodules gebruiken weinig stroom. Er worden dus geen bijzondere eisen gesteld aan de bedrading. Ik gebruik schakeldraad (zoals te koop bij winkels voor modelspoorartikelen).
 
Bedrading van treinbezetmelders
Alle verbindingen kunnen hier met schakeldraad gemaakt worden.
Gebruik zo kort als mogelijke verbindingen vanaf de railsecties naar de print met de treinbezetmelder (LB100 of compatibel). 
De bedrading van de baanspanning (J/K-aansluiting) ook zo kort als mogelijk houden. 
De bedrading van de uitgangen van de treinbezetmelders naar de terugmeldmodules mag langer zijn. Eventueel kan hiervoor een meeraderige kabel met afscherming gebruikt worden. Leg de afscherming aan Ground (0V).
 
Bedrading van extra XpressNet-aansluitingen
Dit staat beschreven op de pagina LZV200 Centrale.


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 8-4-2021.