Mijn Modelspoorbaan: Lenz Digital plus

Handregelaar LH101/LH100

De LH100 en LH101 zijn handregelaars van Lenz en kunnen eenvoudig worden aangesloten op de XpressNet-aansluiting via de DIN-bus achterop de gebruikte centrale (LZV200 of LZV100).
De handregelaars krijgen hun voeding via de DIN-bus.
Wanneer langs de baan meerdere extra DIN-bussen zijn geplaatst, kan de handregelaar naar believen op zo'n DIN-bus worden aangesloten.
De handregelaar kan zonder problemen worden in- en uitgeplugd terwijl de Lenz-centrale is aangeschakeld.
 
Met de handregelaars kunnen alle denkbare acties worden uitgevoerd: het besturen van treinen, inclusief de bediening van alle 28 locfuncties (vanaf versie 3.6 in de centrale čn handregelaar), het schakelen van wissels en seinen, het bekijken van terugmeldingen, het programmeren van locdecoders op zowel de programmeerrail als via POM en het instellen van opties in de centrale.
Al deze mogelijkheden worden duidelijk beschreven in de handleiding van de handregelaars.
 
Ik beschik over zowel de LH100 als de LH101.
 
Mijn favoriete handregelaar is inmiddels de LH101.
Daarmee kan, mede dankzij de mogelijkheden van de LZV200, via PoM (dus terwijl de trein gewoon op de modelbaan staat of rijdt) ook de inhoud van CV-registers in de decoder van elke loc of trein worden gelezen en geschreven. Bijzonder handig!
Verder kan de firmware in de LH101 met een speciale USB-updatekabel worden bijgewerkt. Die kabel heb ik gratis van firma Lenz ontvangen, hij wordt meen ik nu standaard meegeleverd met een LH101.
En verder is een draaiknop voor snelheidsregeling van treinen natuurlijk veel handiger in het gebruik dan knoppen.
 
 
De Lenz handregelaar LH101 naast de centrale/versterker LZV200

 

De USB-updatekabel voor het bijwerken van de firmware in de LH101.
Met in het midden de update-stick die werd meegeleverd met de LZV200, die overigens niets te maken heeft met de kabel, ik bewaar ze alleen samen...

 

De oude Lenz handregelaar LH100 naast de oude centrale LZV100

 

Mijn Lenz handregelaars LH101 en LH100 hangen onder handbereik aan mijn treinbaan.
De LH101 (links) is aangesloten op een verlengde XPRESSNET DIN-bus. De kabel aan de LH100 (rechts) heb ik verlengd zodat de DIN-steker past in de DIN-bus achterop de LZV200.
Voor ontstoring is een dikke ferrietkern aangebracht om de kabel aan de handregelaars bij het punt waar de kabel is aangesloten op de handregelaar. Dat heb ik toegepast op veel kabels onder mijn modelbaan.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 9-4-2021.