Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

De vrolijke bierdrinkers van Viessmann

 

Inbouw
In de serie "eMotion Bewegte Welt" levert Viessmann allerlei bewegende figuren.
Onder andere een tafereeltje met 2 mannen achter een tafel op een rechthoekig tegelvloertje. De mannen tillen continu met hun rechterarm een bierpul omhoog en zetten deze vervolgens weer op tafel. Het hefmechanisme achter de mannen blijft redelijk verborgen door struikgewas.
De foto hiernaast, afkomstig van de website van Viessmann, toont het tafereeltje met de aandrijfmodule. Dit is een wat "uitgeklede" foto want het struikgewas achter de mannen alsmede het fraai geblokte tafelkleedje zijn hierop niet zichtbaar.
 
De rechterarm van de mannen is verbonden met een hefmechanisme dat wordt aangedreven door een aandrijfstang vanuit een vast met het tafereeltje gekoppelde module, die onder de modelbaan wordt gebouwd.
 
Inbouw is een kwestie van een goede plek uitzoeken en ik vond die naast het stationsgebouwtje van de museumspoorlijn op mijn modelbaan. Hier werd een gat met voldoende grote diameter geboord en de module werd hierdoor gestoken. Het boven de baan zichtbare deel werd netjes ingebed in de omgeving.
De module moet worden gevoed door een gelijk- of wisselspanning van 14 to 16 Volt. Ik heb een gelijkspanning van 14 Volt gebruikt, die ik via een schakelaar kan aan- en uitschakelen. Met deze spanning wordt ook de verlichting onder het afdakje van het stationsgebouwtje geschakeld. Deze verlichting bestaat uit een strookje restant LED-strip van Digirails, met 4 warmwitte LED's en de benodigde elektronica. Dergelijke overgebleven stukjes LED-strip kunnen zo nog heel goede diensten bewijzen.
 
 
 
 
 
De tafel met de bierdrinkers en de er vast mee verbonden besturingsmodule onder de modelbaan.
Onder het afdak van het stationsgebouwtje is een strook LED-strip van Digirails zichtbaar, die was overgebleven na inbouw in een trein en zo nog goede diensten kan bewijzen.

 
 
 
Foto's van het eindresultaat
 
De bierdrinkers zijn hier 2x geflitst en tonen hoe hoog ze hun bierpullen kunnen optillen.
Het linker mannetje vraagt kennelijk om meer bier want zijn pul is leeg.
De rechter armen van de mannen zijn verbonden met een hefmechanisme dat wordt aangedreven door de aandrijfas die onder de tafel zichtbaar is.


Het gehele tafereel met de vrolijke bierdrinkers naast het stationsgebouwtje van de museum spoorlijn op mijn modelbaan.

Close-up van de bierdrinkers. Vanwege de lange belichtingstijd van de foto is de beweging van de armen en de bierpullen goed zichtbaar.

 
 
 
Update

De vrolijke drinkebroers hebben gezelschap gekregen van andere vrolijke bierdrinkers. Deze figuren, inclusief tafels en banken, komen uit een setje van Noch.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.