Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Inbouw van een LokSound-decoder in E-loc "Captrain" van Piko

 
WAARSCHUWING
De garantie op modelspoor-artikelen kan komen te vervallen wanneer wijzigingen
worden aangebracht. Klik op het gevarenlogo om meer over dit onderwerp te lezen.
 

Inleiding
Piko heeft, exclusief voor modeltreinwinkel Modeltreinexpress, een model uitgebracht van de BR186 van Captrain. Het is een bijzonder fraai model geworden, met loepscherpe opschriften, prima rij-eigenschappen, en het prijskaartje ziet er ook heel acceptabel uit.
Op Het Groterdam Project staat een fotoreportage van dit model (Piko BR 186 Captrain (Modeltreinexpress exclusief)), de techniek in de loc kan in een ander artikel (Piko Br 186 NMBS 2813) worden bekeken.
 
Het model is voorbereid voor plaatsing van een luidspreker en het leek mij wel aardig om dit model, een moderne E-loc, te voorzien van een LokSound-decoder. En daarin natuurlijk passend geluid te programmeren met mijn ESU LokProgrammer. Helaas is het geluid van een BR186 niet beschikbaar op de site van ESU. Ik kon als goed alternatief wel het geluidsproject van de BR185 ophalen, en dat klinkt ook erg fraai, met onverwacht veel extra's.
 
Ik had nog een LokSound V3.5 decoder liggen en heb die gebruikt met een bijbehorende ronde speaker. De loc is voorbereid voor plaatsing van een LokSound V4 decoder en daarbij worden andere speakers (met lage impedantie en andere afmetingen) gebruikt. Een oud type speaker past echter ook prima.
 
Het openen van de kap gaat wat lastig. Na het verwijderen van de schroef aan de onderzijde kost het best wel veel moeite om de kap omhoog te trekken, die omsluit het chassis tamelijk strak. Het is mij gelukt door aan beide frontzijden van de loc het chassis voorzichtig omlaag te wrikken met een kleine platte schroevendraaier.
 
Onderstaande foto's vertellen het verhaal van de inbouw van de decoder.

 
 

Inbouw van de decoder
 
De centrale print in de loc, met links ruimte voor een speaker en rechts ruimte voor de decoder.
De bedrading naar de centrale print is goed zichtbaar. Handig, want de draden blijken makkelijk af te breken wanneer er wat mee wordt gemanipuleerd tijdens het onderzoek op welke wijze de speaker het beste geplaatst kan worden en aangezien niet alle soldeerpunten op de print zijn aangesloten is het soms even zoeken waar een draad hoort te zitten!

 

Deze rood gemarkeerde draden naar de frontverlichting hebben duidelijk klem gezeten, bij één draad is de isolatie zelfs gescheurd! Makkelijk op te lossen met een stukje tape.

 

Op A komt dus de decoder en op B de speaker. Het kunststof roostertje bij B zit in de weg wanneer een ronde speaker behorend bij LokSound-decoder V3.5 wordt gebruikt. Deze heb ik daarom verwijderd.

 

De LokSound-decoder V3.5 en de speaker die in de Piko loc worden geplaatst.

 

Speaker en decoder liggen op hun plek. Let op de positionering van de decoder. Wanneer de rechterzijde omhoog ligt past de kap niet meer vanwege een laag liggende plastic steun in de kap.

 

De speaker en decoder van opzij bekeken.

 

De bedrading is gefixeerd met wat tape. Hierbij moet ervoor worden gezorgd dat de rood gemarkeerde plek vrij blijft, want na terugplaatsing van de kap komt hier de schroefbevestiging van de kap.

 
 
 

Geluid programmeren
Het geluid van de BR186 heb ik niet kunnen vinden op de website van ESU. Daar kan echter als prima alternatief wel het geluidsproject voor de BR185 worden opgehaald en dat is ook een E-loc van Bombardier. Met opvallend veel extra geluiden, zoals 2 hoorns, de compressor en de ventilator.
Gevonden bij de E-loc geluidsprojecten voor SoundLok V3.5 met bestandsnaam: 52483-LSV35-Elok-BR185.zip.
Een voorgeprogrammeerde SoundLok-decoder is bij ESU verkrijgbaar onder artikelnummer 52483.
 
Ik heb met succes alle instellingen en het geluid van dit geluidsproject met mijn ESU LokProgrammer geprogrammeerd in de SoundLok-decoder.
Tot en met functie F10 zijn zeer bruikbare geluiden beschikbaar. Vanaf functie F11 kunnen Duitstalige geluidsmeldingen hoorbaar worden gemaakt. Zouden dit soort meldingen in het grootbedrijf buiten de cabine hoorbaar zijn?
 
Dit is een overzicht van de geluids- en andere functies die na programmeren beschikbaar zijn:

Functietoets Funktion/Geluid
F0Frontverlichting aan/uit
F1Geluid aan/uit
F2Signalhoorn Hoog
F3Signaalhoorn Midden
F4Ventilator
F5Compressor
F6Rangeersnelheid aan/uit
F7Remmen actief
F8Remmen lossen
F9Koppeling
F10Zand strooien
F11Melding "Störungsmeldung 1"
F12Melding "Störungsmeldung 2"
F13Melding "Störungsmeldung 3"
F14Melding "Sifa-Meldung"
F15Melding "Federspeicherbremse-Meldung"

 
 

Het Piko model van de BR 186-148 van Captrain.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.