Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Liliput Lint 27 DB640 diesel motorwagen

Inleiding

Een mooi model van Liliput: de Alstom Coradia Lint 27 diesel motorwagen in een uitvoering van Regio DB (3 Länder Bahn, DB nummer 640011-2). Online gekocht bij Conrad in juni 2018.
 
Voorzien van veel details, met wit/rode LED-frontverlichting en apart schakelbare LED verstralers, ingebouwde LED interieurverlichting en verlichting in de cabine. Het chassis is van metaal en zorgt vanwege het gewicht mede voor de prima rijeigenschappen met rustige en stille loop.
 
Het model is voorbereid voor plaatsing van een ESU locdecoder met of zonder geluidsmogelijkheden: LokSound of LokPilot. De decoder moet zijn uitgerust met een 21-polige MTC-connector (NEM660).
 
Ik had al eerder een Esu LokSound V4 decoder ingebouwd, en ik heb die nu geprorammeerd met een specifiek voor het Liliput model van de Alstom Coradia Lint ontworpen geluidsproject dat kan worden gedownload van de wesite van Esu.
 
Bestelnummer diesel motorwagen Lint 27 DB 640011-2: Liliput L133100.
Bestelnummer Loksound decoder: Esu 54499 LokSound V4.0 "Universal sound for reprogramming", 21MTC, Gauge: 0, H0.
Geluidsproject: Esu 92445-LSV4.0M4-Liliput-Diesel-Lint27-V2-R2.
 
 
 

Folder van het model van Liliput

De folder is afkomstig van de website van Liliput en toont enkele highlights van het model: de scherpe bedrukking, de gedetailleerde tankvulopeningen, de verstralers die apart kunnen worden geschakeld en de meegeleverde koppelingen om een tweede Lint 27 motorwagen te koppelen of zelfs ook Lint 41 treinstellen van andere fabrikaten.
 

 
 
 

Foto's van de binnenzijde van het model

De Lint 27 motorwagen is bedoeld voor het vervoeren van reizigers, dus moeten er poppetjes geplaatst worden. Zoals bij veel treinstellen is de beenruimte in het interieur plaatselijk zeer beperkt, bijvoorbeeld bij de verhoging waaronder de motor is weggewerkt. Figuren passen dan alleen door (delen van) de benen weg te snijden, au!
De kap laat zich makkelijk verwijderen. Aan beide zijden nabij de draaistellen links en rechts met een duimnagel de kap iets naar buiten buigen en tegelijkertijd met een wijsvinger vanaf de voorzijde de onderzijde van de kap aftrekken.
Aangezien de kap toch open was heb ik enkele foto's gemaakt van het inwendige van het treinstel.

 
 
 

Inbouw Esu LokSound decoder

De Liliput motorwagen is voorbereid voor plaatsing van een Esu LokSound decoder met 21-polige MTC connector (NEM660) en een kleine ronde speaker.
Voor plaatsing moet aan de onderzijde van de motorwagen een klepje worden losgenomen. Dit klepje is van metaal, en de nokjes zullen dus niet zo snel afbreken als makkelijk kan gebeuren bij plastic klepjes zoals Piko ze vaak toepast!
De speaker die werd meegeleverd met de LokSound decoder paste niet direct in de houder: dat lukte pas nadat 2 stukjes plastic werden weggesneden.
 
De ruimte voor inbouw van een decoder aan de onderzijde van de motorwagen.
Om een Esu speakertje passend te kunnen plaatsen moeten 2 stukjes plastic worden weggesneden (rood gemarkeerd).

De Esu LokSound decoder met 21-polige MTC-connector en de meegeleverde speaker zijn gemonteerd.

 
 
 

Een geluidsproject programmeren

Ik heb Esu geluidsproject 92445-LSV4.0M4-Liliput-Diesel-Lint27-V2-R2 gedownload en geprogrammeerd in de Lint27 met mijn Esu LoProgrammer. Dit project is specifiek voor dit Liliput model van de Lint27 ontworpen en alle verlichtingsfuncties werken daarom perfect.
Ik heb slechts enkele wijzigingen aangebracht aan het project:

  • Indien geactiveerd schakelt de cabineverlichting uit wanneer de loc gaat rijden
  • Functie 22 toegevoegd met geluid "Achtungspfiff"
  • Tijdens het starten van de motor dimt de verlichting even, alhoewel dat in het grootbedrijf niet zal voorkomen bij een modern treinstel. Ik vind het een leuke optie. Dit is toegevoegd als logische mapping Dimmer (Abblendlicht) aan blokje MS in het toestandsdiagram van sound "Fahrablauf" in Soundslot 1. Dat lukt alleen wanneer de functie uitgangen worden ingesteld op effect "Dimmbares Licht (Ein- un Ausblenden)" met vinkjes bij LED Modus en Abdimmen

 
 
 

Functies in de LokSound decoder

 
 
 
 

Opmerkingen over het model

Het model rijdt prima: rustig en stil. De rijstroom wordt goed opgenomen via 6 wielen (2 wielen van een aangedreven as zijn voorzien van antislip bandjes), ook bij het rijden door wisselstraten.
Na inschakelen van het motorgeluid wordt topklasse geluid hoorbaar. Het motorgeluid klinkt beter en voller dan dat van het Fleischmann Syntus Lint treinstel: het generatieverschil van de LokSound decoders is goed hoorbaar. Schitterend zoals bij het wegrijden vanuit stilstand het herhaald terugschakelen van de motor hoorbaar is. Na activeren van functie "LastFahrt", bijvoorbeeld bruikbaar bij het beklimmen van een helling, is goed hoorbaar dat de motor er even aan moet trekken. Het automatische remgeluid klinkt niet zo overheersend als bij oudere Esu-LokSound decoders.
 
De Liliput motorwagen overtuigt verder door de uitstekende detaillering en de mooie LED-verlichting in het interieur en de cabine en van de frontverlichting.
Interieurverlichting, cabineverlichting en de verstralers kunnen via een functie worden aan/uit-geschakeld.
 
Het model is overigens behoorlijk lang (31,3 cm), en helt daardoor fors over in gebogen trajecten. Op sommige locaties op mijn modelbaan raakt de erg laag boven de rails liggende onderzijde van de bak objecten langs de baan, waar andere treinen zich nooit aan hebben gestoord.

 
 
 

Foto's van de Liliput Lint 27 motorwagen op mijn modelbaan

 
 
 

De Lint familie in het grootbedrijf

Motorwagens en treinstellen van de Alstom Coradia familie werden ontwikkeld door firma LHB in Salzgitter, momenteel onderdeel van het Alstom concern, voor regionaal treinverkeer. De motorwagen wordt aangeduid als Lint 27, en dat staat voor Leichter Innovativer Nahverkehrs-Triebwagen met een lengte over de koppelingen van 27,26 meter.
De ééndelige motorwagen wordt aangedreven door een dieselmotor met een vermogen van 315 kW en bereikt daarmee een maximum snelheid van 120 km/h.
De motorwagen is bij de Deutsche Bundesbahn sinds oktober 2000 in bedrijf als serie 640, maar rijdt ook bij andere vervoersbedrijven.
 
Informatie over de Lin27 bij het Esu geluidsproject:
Der Lint 27 ist die seit 1999 produzierte einteilige Variante der bewährten Lint-Regionaltriebwagenfamilie von Alstom-LHB. Die vierachsigen dieselmechanischen Triebwagen werden von einem Tognum-MTU-Reihensechszylindermotor beschleunigt, der 315 kW leistet. Bei der DB ist der in 30 Exemplaren beschaffte Triebwagen als Baureihe 640 eingereiht. Weitere zehn Triebwagen fahren für die Privatbahn Vectus.
 
 
 
Foto's uit het grootbedrijf gevonden op de website Railfaneurope.


 
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 9-5-2021.