Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Inbouw van een Digikeijs dwergsein

Inleiding
 
Digikeijs levert onder artikelnummer DR701 dwergseinen naar Nederlands voorbeeld. Een foto van deze seinen staat hier naast, deze foto is afkomstig van de website van Digikeijs.
 
De seinen zijn mooi uitgevoerd op schaal H0 en bevatten drie LED's: rood, groen en geel. Een vel met seinnummers wordt bij elk sein meegeleverd.
Voor de elektrische aansluiting zijn vier gelakte koperdraden naar buiten gevoerd: voor elke LED één draad en één gemeenschappelijke draad voor de plus-aansluiting waarop bovendien een voorschakelweerstand is aangesloten.
De draden zijn gelakt met de kleur van de aangesloten LED.
 
De koperdraden ogen tamelijk fragiel maar zijn behoorlijk stevig en de uiteinden kunnen makkelijk worden gesoldeerd. Niettemin moet voorzichtig worden omgegaan met deze draden om breuk te voorkomen. Er moest wel dun draad gebruikt worden voor de aansluitingen maar met de keuze van gelakt koperdraad ben ik niet zo gelukkig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het dwergsein van Digikeijs.
Voor de elektrische aansluiting zijn vier gelakte koperdraden naar buiten uitgevoerd.
In de gemeenschappelijke plus-aansluiting is een voorschakelweerstand opgenomen.
De draden moeten voorzichtig worden behandeld om breuk te voorkomen.

 
 

Montage van de seinen
 
Montage is een kwestie van de gewenste locatie op de baan bepalen en daar een gat boren van 4 mm om de draden door te voeren.
Ik heb de seinen op een sokkeltje gezet zodat ze wat hoger staan en boven de railstaven uitsteken. De sokkeltjes zijn afkomstig van een Viessmann overwegset en waren daar niet nodig.
Aangezien de gebruikte schakeldecoder voor de aansturing van de seinen slechts twee standen kent, heb ik alleen de rode en de groene LED aangesloten.

 
 

Aansturing van de seinen
De seinen zijn aangesloten op een relaismodule van Littfinski, type SA-DEC-4.
Deze module heb ik aangepast zodat op de gemeenschappelijk kroonsteen-aansluitingen +5V voedingsspanning voor de LED's beschikbaar is. De aanpassing staat beschreven in een ander artikel op deze website.
De module is geprogrammeerd met adresrange 57 t/m 60.
 
 
Foto's van de relaismodule en de bedrading van de dwergseinen onder de baan.
Op de kroonsteenstrips zijn stukken montagedraad (rood, groen, grijs = gemeenschappelijke plus-aansluiting) aangesloten die aan de andere zijde zijn verbonden met de koperdraden van de dwergseinen.
De draad van de gele LED in de dwergseinen wordt niet gebruikt.

 
 
 
 

Aansturing in Koploper
De schakelmodule waarop de dwergseinen zijn aangesloten is op de gebruikelijke wijze geconfigureerd in programma Koploper. De vier seinen worden geschakeld in het adresbereik 57 t/m 60 en bewaken het uitrijden van treinen op de opstelsporen 44 t/m 47 naar spoor 43. Bij de seineigenschappen is verder ingesteld dat de default seinstand veilig is, zodat bij een leeg spoor het sein zo veel als mogelijk in de veilige stand (groen) staat.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 18-7-2020.