Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

ESU dieselloc BR215

 

Inleiding
De DB serie 215 (215 010-0) van Esu: een topmodel uit de Engineering Edition van ESU waarover alleen maar in superlatieven kan worden gesproken. En waaraan niets verbeterd kan worden.
 
Een opsomming van de superieure kenmerken van het model:
 
- Zeer voorbeeldgetrouwe uitvoering van de in metaal uitgevoerde kap en onderstel en voorzien van alle denkbare details
- Alle onderdelen zijn af fabriek aangebracht, behalve aan de zijde waar een sleep wagens kan worden gehangen
- Een veelheid aan reserve-onderdelen wordt meegeleverd
- Uitstekende rijeigenschappen door de zware metalen uitvoering, twee antislip bandjes en de stroombuffer, waardoor onderbrekingen in de railspanning perfect worden opgevangen
- Fenomenaal geluid van de dieselmotor en de turbolader met automatisch gegenereerde geluiden tijdens het rijden en in stilstand, waaronder remgeluid, en veel apart oproepbare geluiden die door een LokSound decoder V4 via twee luidsprekers hoorbaar worden gemaakt
- Bij langzame snelheden (tot en met snelheidsstap 8) worden ook de typische geluiden bij het rijden door bochten en over wissels hoorbaar gemaakt, het model is daartoe voorzien van speciale sensoren
- Mooie LED-frontverlichting, die aan beide zijden permanent uitgeschakeld kan worden en kan worden geschakeld als rangeerverlichting (waarbij aan beide zijden alleen de rechter witte koplamp is aangeschakeld)
- Mooi ingerichte cabines met aan één zijde een machinist en voorzien van schakelbare LED-verlichting en apart schakelbare instrumentenverlichting
- Belasting gestuurde en tegen oververhitting beveiligde rookgenerator
 
 
 
Lijst met alle functies van de lok

Functie
nummer
Omschrijving
 
Type
 
0Frontverlichting, rijrichtingsafhankelijkVerlichting
1MotorGeluid
2Hoorn1Geluid
3RookgeneratorRookeffecten
4BinnenLampVerlichting
5Geen FrontLamp Cab1Verlichting
6Geen FrontLamp Cab2Verlichting
7InstrumentLampVerlichting
8RangeerLampVerlichting
9Hoorn2Geluid
10LuchtcompressorGeluid
11OmroepberichtGeluid
12Bochtsensor uitSensor
13KoppelingGeluid
14Doppler effectGeluid
15Lucht afblazenGeluid
16ConducteursfluitGeluid
17KlokGeluid
18Hoorn1 kortGeluid
19Hoorn2 kortGeluid
20Zand strooienGeluid
21RangeersnelheidSnelheidsinstelling
 
 
 
Rijden met de lok in Koploper
 
Mijn doelstelling: rijden alsof er met een zware trein wordt gereden, dus langzaam optrekken, afremmen en rijden, en met optimale benutting van alle geluidsfuncties, inclusief een mooi remgeluid.
De lok rijdt een goederentrein volgens een vaste route en bij start en einde van de route alsmede op tussengelegen locaties worden geluids- en lichtfuncties voor langere of kortere tijd geactiveerd.
 
 
Instellingen in de decoder:
CV-registerwaardeomschrijving
22laagste snelheid
3150optrekvertraging
470remvertraging
550maximum snelheid
620snelheid in middenbereik
6360volume
 
Instellingen bij Onderhouden locomotieven in Koploper
Stamgegevens: Functiewaarde
Stamgegevens: NaamDB 215 010-0
Stamgegevens: KenmerkBR215
Stamgegevens: TreintypeCargotrein zwaar
Stamgegevens: Decodernummer215
Stamgegevens: Minimale snelheid (Decoderstap)5
Stamgegevens: Max. snelheid vooruit/achteruit40
Stamgegevens: Aantal stappen28
Snelheid ijken: ijkgetallen1=3; 2=5; 3=7; 4=10; 5=13; 6=16; 7=19; 8=22; 9=26; 10=30; 11=34; 12=38; 13=42; 14=46; 15=50; 16=54; 17=59; 18=64; 19=69; 20=74; 21=79; 22=84
 
Instellingen van Treintype "Cargotrein zwaar"
Bevat instellingen om langzaam optrekken en afremmen te garanderen
Functiewaarde
Snelheden - Maximum50 km/h
Snelheden - Gemiddelde30 km/h
Snelheden - Minimum10 km/h
Massa simulatie - Van 0 naar 5030 seconden
Massa simulatie - Van 50 naar 030 seconden
Minimale wachttijd bij keren5 seconden
Vertrek vertraging na veilig sein20 seconden
 
 
 
Koploper locomotiefdata
Klik hier om het als ZIP ingepakte exportbestand met Koploper locomotiefdata volgens onderstaande instellingen op te halen.
De vereiste instellingen in de decoder staan echter niet in het bestand en moeten handmatig geprogrammeerd worden!
Aanwijzing: na uitpakken kan de lokdata in Koploper geïmporteerd worden via programmamenu Algemeen | Locomotieven exporteren / importeren.
Let op!
Gebruik dit bestand bij voorkeur met een Lenz centrale versie 3.6 omdat vanaf die versie tot 28 functies gebruikt kunnen worden. Bij oudere versies van de Lenz centrale worden alleen de functies tot en met functie 12 gebruikt. Programma Koploper bevat tot versie 7.5 buildnummer 15 een bug waardoor het importeren van dit bestand bij gebruik van oudere versies van de Lenz centrale ertoe leidt dat programma onderdeel "Onderhouden Locomotieven" in Koploper vastloopt op een range check error. Installeer de nieuwste versie van programma Koploper om dit te voorkomen.

 
 
 

Rookgenerator
Het is aan te raden om de speciale rookvloeistof (ESU artikelnummer 51990 "Rauchdestillat") te gebruiken die Esu voorschrijft voor dit model om verstopping en vervuiling van de generator te voorkomen alsmede mogelijke lakschade na het morsen van vloeistof.
Het reservoir kan gevuld worden met de pipet die geleverd werd met de loc. Maximaal 0,5 ml rookvloeistof toevoegen, er staan maatstreepjes op de pipet.
 
Het is best spectaculair om te zien dat tijdens optrekken en onder grotere belasting er veel dikkere rookwolken worden geproduceerd dan in rustloop. Alhoewel de rookproductie naar mijn smaak bij stilstand van de loc minder zou mogen zijn. De rookproductie kan worden aangepast via twee CV-registers (CV 138 "Lüfterdrehzahl" en CV139 "Heiztemperatur") in de decoder, zie voor meer aanwijzingen de handleiding van het model.
 
Een halve milliliter rookvloeistof blijkt in de praktijk behoorlijk snel te zijn opgestookt (max. 10 minuten).
De rookgenerator wordt na 6 minuten automatisch uitgeschakeld om oververhitting van de generator te voorkomen. Wanneer de rookgenerator-functie is aangeschakeld dan moet deze functie worden uit- en weer aangeschakeld om de rookgenerator te activeren. Een wat omslachtige procedure, dit had beter opgelost kunnen worden.
In programma Koploper is het overigens mogelijk om de rookgenerator van alle treinen in bepaalde blokken standaard uit te schakelen en ik heb dat ingesteld bij alle blokken die zijn ondertunneld. Programma Koploper zal de schakeltoestand van de rookgenerator onthouden en weer herstellen in blokken waar de rookgenerator wel mag zijn aangeschakeld.

 
 
 

Rookvloeistof
Rookvloeistof is schadelijk voor de gezondheid. Vermijd contact met de huid, adem de damp en rook niet in (goed ventileren!) en slik de vloeistof niet in. Wanneer de vloeistof wordt ingeslikt, dan geen braken opwekken en direct een arts waarschuwen (veiligheidszin S62). Volgens de Nederlands/Franstalige informatiesticker die de Belgische tussenhandelaar (Train Service Dackaert) op de flacon ESU rookvloeistof heeft geplakt moet braken wel worden opgewekt, dat is dus fout! Het informatie-etiket van ESU op de voorzijde van de flacon bevat wel de correcte informatie (maar uitsluitend in de Duitse taal).

 
 
 

Eigen foto's van de Esu BR215
 
De Esu BR215 bleek een bijzonder fotogeniek model te zijn met hele felle LED-frontlichten!

 
 

Foto's van fabrikant Esu
 
Onderstaande modelfoto's, die de fraaie details van het model belichten, zijn afkomstig van de website van Esu, want waarom zelf foto's maken wanneer de fabrikant dat al heeft gedaan?

 
 
 
 
 

Update
Na enige tijd is het vaak niet alles goud wat er blinkt, zo ook bij de ESU BR215 ...
- Uit het linker pijpje van de BR215 komt meestal veel meer rook dan uit het rechter pijpje, en dat kan niet worden verholpen door na het vullen van de generator met rookvloeistof enige tijd met de vulpipet door elk gat op en neer te "raggen".
- Sedert enkele maanden na aankoop is een storend "ruisend" geluid hoorbaar zodra de rookgenerator wordt aangezet, wat vaak na enige tijd uitmondt in een zeer irritant schril fluitend geluid.
Natuurlijk vooral goed hoorbaar wanneer het volume van de geluidsgenerator op een minimaal laag niveau wordt ingesteld. Het geluid komt niet uit de speakers maar uit de rookgenerator.
- Ik constateerde dat één van beide koppelingen van de loc na een uitwijking naar één zijde niet van zelf naar de middenstand terugkeerde. Inspectie aan de onderzijde leerde dat een klein veertje loshing. Het was mij niet duidelijk wat ik moest demonteren om dat te verhelpen, want dat staat niet beschreven in de handleiding.
Ik ben begonnen met het losnemen van de print aan de bovenzijde, wat uiteindelijk na wat onvoorzichtig gepiel ertoe leidde dat draden van de print losraakten en zelfs de korte cardanas uit de houders schoot... Dat kostte best wel de nodige moeite om alles weer gemonteerd te krijgen, de print kan namelijk niet verwijderd worden zonder allerlei draden los te nemen waarvan een groot aantal (om montage-technisch onbegrijpelijke redenen) dezelfde kleur hebben.
Toen alles weer bijna was gemonteerd, bleek na vastschroeven van de rookgenerator-module dat deze in aanraking kwam met de lange cardanas... Pas na vele malen verwijderen en weer terugplaatsen is het mij gelukt om dat te verhelpen. Maar wat ik nu feitelijk heb gedaan om zo ver te komen: geen idee.
- Het veertje aan de koppelas zit overigens weer op zijn plek. Daarvoor moet aan de onderzijde een schroefje links en rechts naast het draaistel los worden gedraaid, dan kan een afdekplaatje met de koppelas naar de voorzijde van de lok worden losgenomen. Het wijst zich vanzelf waar de veertjes moeten zitten, ze worden gemonteerd tussen de koppelas en de "benen" van het afdekplaatje. Bij terugplaatsen ervoor zorgen dat de koppelas en het afdekplaatje zonder te verschuiven op elkaar blijven zitten, want anders kunnen de veertjes weer losschieten.
 
Wel gemeend advies: ga als het even kan niet zelf zitten prutsen aan deze loc !!!
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 1-8-2012.