Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

HOT TOPIC: Issues met de nieuwe Lenz centrale/versterker LZV200


Inleiding

De aanschaf en ingebruikname van de LZV200 levert een fijne uitdaging op: er treden diverse problemen op.
Mijn modelbaan functioneert al vele jaren prima met de Lenz LZV100, en daarvoor met de combinatie Lenz LZ100/LV100, samen met een Lenz PC-interface. En ik heb zo ongeveer alle generaties PC-interfaces van Lenz in gebruik gehad, van LI-100f tot en met de LAN/USB-interface.
Ik gebruik daarbij schakel- en terugmeldmodules van Lenz, maar ook DCC-comptibele producten van andere fabrikaten, zoals Littfinski, Roco en Viessmann.
 
Ik had in het geheel niet verwacht dat de ingebruikname van een nieuwe toekomstbestendige versie van de Lenz centrale/versterker mij zou confronteren met diverse problemen waardoor ik de LZV200 niet betrouwbaar kan inzetten voor de besturing van mijn modelbaan. Mijn ervaring met producten van firma Lenz Elektronik was positief en ik was er daardoor niet op bedacht om vóór de aanschaf op internet te zoeken naar mogelijke problemen met de LZV200. Die stonden en staan overigens niet op de website van firma Lenz.  
Ik prijs mezelf natuurlijk gelukkig dat ik geen gebruik heb gemaakt van de inruilactie van Lenz waarbij een oude LZ100 of LZV100 kan worden geruild voor een LZV200 tegen een bijbetaling die lager is dan van nieuwe aanschaf. Ik wilde op safe spelen om voor de toekomst altijd een reserve exemplaar te kunnen inzetten. Ook mijn oude LZ100 en LV100 heb ik nog altijd bewaard!
 
Dat bleek na constatering van de diverse problemen met de LZV200 allemaal zeer van pas te komen, want ik kon de LZV200 weer snel vervangen door de LZV100, een kwestie van de connectoren op de achterzijde weer ompluggen.
En wat bleek na terugzetten van de LZV100: alles werkt weer perfect. Dat geeft mij de zekerheid dat er niets is gewijzigd aan de verdere technische installatie van mijn modelbaan!
 
In het volgende hoofdstuk op deze pagina staat wat er allemaal moest gebeuren om alle problemen opgelost te krijgen.
Pas zes maanden na de aanschaf van de LZV200 kon deze definitief in gebruik worden genomen.

 
 

Voortgang van mijn pogingen om een oplossing voor mijn problemen te krijgen

12-09-2019 - E-mail naar de Lenz importeur en leverancier Interhobby
Ik heb per e-mail mijn problemen met de LZV200 voorgelegd aan de leverancier van mijn LZV200 (firma Interhobby in Nijmegen) en de importeur van Lenz in Nederland (Maarten van der Burgt van firma Eurotrein).
 
12-09-2019 - Schokkende reactie van de importeur
Bijna per kerende post een (onbe)tamelijk schokkende respons van Maarten van der Burgt van firma Eurotrein, importeur van Lenz.
Zeer kortaf werd mij gemeld dat ik mij maar beter per direct moest melden bij Lenz Support want hij kon toch geen antwoorden verschaffen en had daar kennelijk ook helemaal geen zin in. Verder maakte ik in mijn e-mail melding van bugs en issues en dat was geheel uit de lucht gegrepen want van problemen had hij nog niets vernomen.
Mijn eerste (en tweede, en volgende ...) reactie was en is: wat een ongelooflijke "lullo" is dat, een importeur die het kennelijk in geheel niet interesseert dat er in Nederland problemen worden ervaren met producten die hij vertegenwoordigt in Nederland.
Het was voor mij bijna reden om maar te gaan omzien naar een ander merk besturingssysteem voor mijn modelbaan!
Met deze fijne meneer wens ik geen contact meer te hebben!
 
19-09-2019 - Reactie van mijn leverancier Interhobby
Leverancier Interhobby heeft contact opgenomen met Lenz support en dat leverde als reactie op dat de klant bij voorkeur zelf contact moet opnemen met Lenz support.
 
19-09-2019 - Ik heb mijn problemen gemeld bij Lenz Support
Ik heb mijn problemen met de LZV200 aangemeld per e-mail aan Lenz support.
 
27-09-2019 - E-mail van een andere Lenz-gebruiker die problemen had met de LZV200: er is duidelijk meer aan de hand!
Ik heb een e-mail ontvangen van een Lenz gebruiker van het eerste uur.
Daarin staat dat de gebruiker problemen heeft ervaren met de inzet van de LZV200 op zijn modelbaan die 100% wordt bestuurd door digitale Lenz componenten in combinatie met treinbesturingssoftware Windigipet. In samenspraak met Lenz support en een medewerker van Windigipet zijn deze problemen opgelost.
Lenz Support moest toegeven dat het Lenz software protocol V3.8 bij nader inzien meer afwijkend is dan verwacht in vergelijking met oudere versies van de software in Lenz centrales.
Verder blijkt ook treinbesturingssoftware iTrain niet feilloos te kunnen samenwerken met de LZV200 bij gebruik van de ingebouwde PC-interface!
 
9-10-2019 - Reactie van Lenz support
Na het vorige week uitsturen van een reminder e-mail, met een aanvullende vraag, kwam er een eerste reactie van Thorsten Gradl van Lenz support.
Weliswaar nog niet op mijn gemelde problemen met de LZV200 maar op mijn aanvullende vraag.
En dat was: hoe kan ik een updatekabel bestellen om de firmware in mijn LH101 handregelaar te updaten naar de nieuwe versie 2.0?
De updatekabel zal worden opgestuurd naar mijn huisadres.
 
14-10-2019 - Updatekabel ontvangen van firma Lenz
De beloofde updatekabel werd vandaag geleverd. Met een rekening van € 0,00!
De update heb ik direct uitgevoerd volgens de aanwijzingen op de website van Lenz Duitsland en was zonder meer succesvol: versie 2.00 wordt getoond.
De nieuwe versie brengt zeker nuttige nieuwe mogelijkheden.
Zo kan de waarde van registers in RailCom compatibele locdecoders worden uitgelezen middels PoM, dus terwijl een loc gewoon ergens op de spoorbaan staat (en niet speciaal op de programmeerrail gezet hoeft te worden). Geweldig dat dit nu gebruikt kan worden!
Dit is alleen mogelijk met de globale RailCom die in de LZV200 is ingebouwd.
Reden te meer voor mij om de LZV200 zo snel als mogelijk volledig in gebruik te kunnen nemen!
 
12-11-2019 - Controller-IC's van alle Littfinski schakelmodules vervangen
Van Lenz support heb ik na ontvangst van de updatekabel nog geen reactie ontvangen over mijn problemen met de LZV200.
Aangezien firma Lenz kan aanvoeren dat ze niet de garantie kan geven dat schakelmodules van vreemdfabrikaten, zoals Littfinski, betrouwbaar zullen functioneren met de LZV200, heb ik besloten om van alle Littfinski schakelmodules die zijn uitgerust met een controller-IC met blauwe sticker (die bevat een oudere firmware versie) de controller te vervangen door een exemplaar met gele sticker (bevat nieuwe firmware).
De vervangende controller-IC's heb ik besteld in Duitsland bij de webshop van firma Bühler Electronic, dat is het bedrijf dat firma Littfinski heeft overgenomen. Zie voor meer gegevens bovenaan deze webpagina.
De levering verliep voorspoedig en het vervangen van alle controller-IC's was in een kwartier uitgevoerd en bleek gelukkig zeer succesvol: alle schakelmodules worden nu correct aangestuurd door de LZV200!
Dit grapje heeft mij € 72,00 gekost, waarbij ik op verzendkosten kon besparen door het pakje af te laten leveren bij een collega van het Radboudumc die in Duitsland woont.
 
Blijft over mijn probleem met beide LR100 terugmeldmodules.
 
15-11-2019 - Respons van Lenz support na nieuwe reminder
Nadat ik opnieuw een reminder had gestuurd naar Lenz support over mijn problemen met de LZV200 kwam er een reactie.
Kennelijk zat men in de maag met de niet werkende Littfinski modules en na mijn melding dat die inmiddels prima functioneren met de LZV200 kwam het verzoek om de niet goed functionerende LR100 terugmeldmodules naar Lenz op te sturen om te worden getest met een LZV200.

 
17-11-2019 - LR100 modules uitgebouwd en opgestuurd naar Lenz support
Ik heb mijn beide LR100 modules uitgebouwd om te kunnen versturen naar firma Lenz. Een hele operatie om dat voor elkaar te krijgen want mijn rug en nek houden er helemaal niet meer van om zo te moeten prutsen onder de modelbaan!
 
Na inspectie van de printen in de modules zag ik dat ze waren gemodificeerd. Ik kon gelukkig nog e-mails uit 2002 terugvinden en herinnerde mij zo weer dat er in het verleden ook al problemen waren geweest. De printen zijn toen door Lenz Support en/of door mijzelf met aanwijzingen van Lenz support gemodificeerd.
Daarna hebben ze jarenlang prima gefunctioneerd met destijds de combinatie LZ100/LV100 en daarna tot heden de LZV100.
Ben benieuwd hoe Lenz support reageert op die wijzigingen uit 2002.
 
De modules zijn inmiddels opgestuurd en ik hoop op een snelle respons van Lenz support want mijn modelbaan kan zonder deze terugmeldmodules niet gebruikt worden samen met programma Koploper.
 
22-11-2019 - De LR100 modules zijn aangekomen bij firma Lenz
Alsof daarvoor een wereldreis gemaakt moest worden: mijn pakket met de 2 LR100-modules heeft er 5 dagen over gedaan om bij firma Lenz in Duitsland te komen??
Van firma Lenz heb ik een keurige ontvangsbevestiging ontvangen.
 
29-11-2019 (letterlijk een "Black Friday"!) - Teleurstellend bericht van firma Lenz
Dit bericht ontving ik vandaag van firma Lenz: "ihre alten LR100 Bausteine sind "out of Service". Wir können ihnen einen Reparaturaustausch zu LR101 anbieten zum Preis von je EUR 43,97 + EUR 10 für Versand. Bitte teilen sie uns mit wie sie vorgehen wollen.".
De afzender is nieuw voor mij, daar heb ik nog niet eerder mee gecommuniceerd.
 
Het komt er dus op neer dat de nieuwe centrale/versterker LZV200 niet functioneert met modules LR100.
Wanneer ik dát tevoren had geweten, alsmede ook dat de LZV200 mogelijk veel kritischer is voor wat betreft het gebruik van modules van "vreemdfabricaten", dan had ik de LZV200 niet aangeschaft.
Mede ook doordat de LZV200 vooralsnog niet wezenlijk meer functionaliteit biedt dan de LZV100.
De vervangingsaanbieding is eveneens teleurstellend, de aangeboden prijs is niet veel lager dan de normale prijs voor een LR101.
 
Ik heb een mail gestuurd met de vraag: klopt dit wel, ik had de modules niet ter reparatie opgestuurd maar op verzoek van Lenz Support om te worden getest met een LZV200. Stuur anders de modules maar retour.
Hoe zal dit aflopen?
 
10-12-2019 - Pakje van firma Lenz
Er is vandaag een pakketje bezorgd van firma Lenz en daarin zitten mijn oude LR100 terugmeldmodules.
Ogenschijnlijk in dezelfde staat als waarin ik ze had verstuurd.
Het pakje bevatte verder een factuur van € 0 met daarop de testresultaten.
De modules zijn dus mogelijk toch nog getest?
 
Dit staat in het "testrapport" te lezen:
"The test has shown, RM64 and 65 does not work.
RM 62 and 63 are not stable with LZV100 and LZV200.
Info: the old LR100 are no longer supported by us.
LR100 back to our relief."
 
10-12-2019 - Testen uitgevoerd met de oude LR100 terugmeldmodules
Ik heb de LR100 modules weer onder de baan gemonteerd en getest.
Tot mijn schrik blijkt één van beide modules niet meer te functioneren. Dat had firma Lenz ook al geconstateerd volgens het testrapport.
De module heeft echter altijd perfect gefunctioneerd met de LZV100 tot het moment dat ik de module demonteerde om op te sturen naar firma Lenz.
Hoe kon deze module defect raken? Firma Lenz zal natuurlijk zeggen dat de firma niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het defect!
Opnieuw een fijne verrassing!
Nu ben ik dus toch nog verplicht om de module te vervangen door andere!
 
 
Het wordt tijd om een klacht op te stellen voor het optreden van firma Lenz na mijn melding van problemen met de LZV200 wat uiteindelijk zelfs heeft geresulteerd in een defecte terugmeldmodule!
 
Wat heeft de aankoop van de LZV200 mij tot heden opgeleverd?
Heel veel frustraties. En ik heb giga veel tijd moeten steken in testwerk. En ik heb inmiddels onverwacht veel extra geld moeten uitgeven om zelf oplossingen voor problemen te forceren.
En wat levert het mij op? Brengt de LZV200 mij allerlei nieuwe mogelijkheden?
Nee, feitelijk biedt de LZV200 op dit moment nog geen enkel wezenlijk voordeel ten opzichte van de LZV100.
Wanneer ik dit allemaal tevoren had geweten dan had ik de LZV200 niet aangeschaft.
 
15-12-2019 - Klacht voor firma Lenz opgestuurd en online gezet
Ik heb een klacht opgesteld en de Duitse versie heb ik vandaag per brief verstuurd naar firma Lenz Elektronik.
De klacht staat ook online, ook in het Engels en Duits: iedereen mag weten dat ik problemen heb met de LZV200 en dat firma Lenz daar uitermate beroerd over communiceert.
 
20-12-2019 - Brief met klacht aangekomen bij firma Lenz
Volgens informatie van International Parcel Tracking is mijn brief bezorgd bij firma Lenz op donderdag 19 december 2019 om 13:10 uur.
Vandaag heb ik per e-mail een ontvangstbevestiging van Lenz Support ontvangen met de mededeling dat mijn brief na de bedrijfsvakantie van firma Lenz in behandeling zal worden genomen.
 
11-01-2020 - Er is geen Nederlandse importeur voor firma Lenz Elektronik
Even terugkomen op eerdere uitlatingen aan het adres van de vermeende Nederlandse importeur van firma Lenz Elektronik.
Die is er niet en winkeliers in Nederland kunnen naar believen rechtstreeks bij firma Lenz bestellen.
Maarten van der Burght is een agent voor firma Lenz en winkeliers kunnen indien gewenst Lenz spullen via hem betrekken.
 
Het was overigens mijn fout om een vermeende importeur te benaderen. Wanneer je problemen hebt met een gekocht artikel dan moet je te allen tijde verhaal halen bij de winkel waar je het product hebt gekocht en niet rechtstreeks bij een importeur.
Dat heb ik ook in tweede instantie gedaan maar Lenz Support gaf duidelijk aan dat communicatie over problemen met Lenz artikelen bij hoge voorkeur direct van klant naar Lenz Support moet verlopen.
Waarvan acte!
Het bovenstaande verandert overigens niets aan de uitlatingen die ik heb gedaan in de richting van Lenz agent Maarten van der Burght!
 
30-1-2020 - Pakje van firma Lenz
Verrassing, want zonder enige aankondiging bleek transportbedrijf DPG een voor mij bestemd pakket te hebben afgegeven bij de buren.
De afzender was firma Lenz Elektronik.
Het pakje bevatte 2 stuks gloedje nieuwe LR101 modules.
En een 0 Euro factuur/afleverbon met alleen deze tekst:
 
"Es hat beim letzen Servicefall offensichtlich Missverständnisse gegeben, daher kostenloser Ersatz. Sollten noch weitere Probleme entstehen, zögern sie nicht uns zu kontaktieren."
 
Nee maar, toch compensatie van firma Lenz voor de LR100 module die ik op verzoek van de firma had opgestuurd en defect retour kreeg.
En, het kost weliswaar moeite, maar tussen de regels door kan wellicht de erkenning worden gelezen dat de firma onzorgvuldig is omgegaan met mijn oude modules.
Maar verder dus geen enkele inhoudelijke reactie op de door mij verzonden klacht.
Slechte zaak! Maar ik maak er voor nu verder maar geen woorden aan vuil.
 
31-1-2020 - Nieuwe LR101 modules gemonteerd onder de modelbaan
De installatie van de nieuwe modules onder mijn modelbaan, op de plek waar eerder de defect geraakte LR100 module was gemonteerd, was snel uitgevoerd. Ik heb de gewoonte om alle draden met een kleur- en waar nodig cijfercode te markeren en dan is het aansluiten in slechts enkele minuten uitgevoerd.
Beide LR100 modules zijn hiermee vervangen, want ik had 2 maanden geleden al het andere exemplaar vervangen door nieuwe LR101 modules (één exemplaar had ik nieuw gekocht en de tweede lag al enkele jaren op de plank voor een nog steeds niet gerealiseerde uitbreiding op mijn modelbaan).
 
Ik kan eindelijk weer alle sporen op mijn modelbaan gebruiken, nu alle bezetmelders weer zijn aangesloten op terugmeldmodules!
 
8-2-2020 - Rijsessies met de LZV200
Ik heb meerdere rijsessies uitgevoerd met de LZV200.
De spontaan optredende terugmeldingen vanaf de LR101 modules vallen soms mee en de treinenloop bij gebruik van programma Koploper wordt er niet merkbaar door verstoord.
Maar er zijn ook rijsessies bij waarbij de rijstebrij aan zinloze terugmeldingen de werking van programma Koploper fors beïnvloeden en dat levert soms zelfs de Windows-melding op: programma reageert niet. Koploper maakt dan ook af en toe melding maakt van spookmeldingen in sporen waar op dat moment geen trein rijdt.
Conclusie: zonder verdere maatregelen kan de LZV200 nog steeds niet permanent in gebruik worden genomen!
 
Een oplossing kan zijn om alle LR101 modules in de grote behuizing te vervangen door nieuwe in de kleine behuizing want die geven niet spontaan meldingen af. Maar dat betekent andermaal een forse investering, want het gaat om 9 stuks LR101 modules!
Ik ga eerst maar eens onderzoeken of het mogelijk is om ontstoringsmaatregelen te nemen, ik kreeg een tip om ferrietkernen toe te passen op kabels vanaf de LZV200.
 
4-3-2020 - Storingsonderdrukking op bekabeling onder de modelbaan door toepassing van ferrietkernen
Het toepassen van ferrietkernen rondom JK- en RS-bekabeling heeft de problemen met spontaan optredende meldingen van diverse LR101 modules in voldoende mate opgelost.
 
Ferrietkernen worden vaak gebruikt voor ontstoring van computerkabels (zoals voor USB en monitor), en ze zijn zichtbaar als een verdikking in de kabel, enkele centimeters vóór de connector aan de kabel. Deze ferrietkernen kunnen ook toegepast worden voor ontstoring van de digitale modelbaan, de kabel moet daarvoor natuurlijk gedemonteerd worden en is niet meer bruikbaar.
 
De eerste test met het toepassen van ferrietkernen heb ik uitgevoerd met een opvouwbare ferrietkern die ik in een rommeldoos vond geklemd aan een oud modem-kabeltje. Ik heb deze kern voor test om de JK-kabel vanaf de LZV200 geklemd, nabij de aansluiting onder mijn modelbaan, en dat zorgde al direct voor een zeer forse onderdrukking van de spontane meldingen van LR101 modules!
Aangemoedigd door dit succes heb ik ferrietkernen toegepast rondom alle RS-bekabeling en op diverse plaatsen ook de JK-bekabeling.
 
 
 
De RS-bedrading had ik vanaf de eerste aanleg al met 2 getwiste montagedraden uitgevoerd, en dat is zeker gewenst!
Aanvullend heb ik een ferrietkern toegepast rondom de getwiste RS-kabel naar elke LR101 module, enkele centimeters vóór de connector op de module.
Dit type heb ik toegepast, afkomstig van Reichelt.
Eveneens toegepast een vergelijkbaar type van Reichelt: de AMI FB-43-6301, met afmetingen gelijk aan onderstaand (en aanvullende specificaties: 1,24 µH, materiaal:43).
 
Foto van de ferrietkern die ik heb toegepast nabij de RS-bus aansluiting van elke LR100 module. De beide getwiste draden van de RS-bus zijn afzonderlijk 2x om de kern gevouwen.
 
 
Rondom dikkere kabels, en met name JK-bedrading, heb ik opvouwbare ferrietkernen van Reichelt toegepast.
Deze ferrietkernen heb ik op meerdere locaties onder de modelbaan rondom JK-bekabeling geklemd.
 
 
Alle kabels die middels een connector zijn aangesloten op de achterzijde van de LZV200 zijn voorzien van een ferrietkern.
Afkomstig van Reichelt en deels ook van oude monitorkabels gesloopt.
Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de spontaan optredende terugmeldingen van diverse LR101 modules in voldoende mate worden onderdrukt.
 
4-3-2020 - Lenz LZV200 definitief in gebruik genomen
Zes maanden na de aanschaf kan ik de Lenz LZV200 centrale/versterker eindelijk definitief in gebruik nemen.
De laatste issues, namelijk de spontaan optredende terugmeldingen van een groot aantal Lenz LR101 terugmeldmodules in de grote behuizing, zijn opgelost. De onterecht optredende meldingen kunnen in voldoende mate worden onderdrukt door toepassing van ferrietkernen rondom bekabeling op diverse locaties onder de modelbaan, en met name rondom de kabels nabij alle connectors die op de achterzijde van de LZV200 worden aangesloten.
 
Het is tamelijk triest dat ik het afgelopen halfjaar heb moeten constateren dat firma Lenz feitelijk in het geheel geen oplossingen voor mijn problemen heeft aangedragen. Nee, ik heb alles zelf moeten uitvinden, al dan niet op basis van tips van andere modelspoorders.
Wat mij betreft is er daarom ook geen enkele reden voor een feestje!
 
 
 
 
 
 
 

Inventarisatie van de problemen

Diverse schakelmodules functioneren niet meer

Alle schakelmodules van Lenz werken nog prima. Ik gebruik deze modules van Lenz: 6 stuks LS100, 1 stuks LS110 en 1 stuks LS150.
De 1 stuks door mij gebruikte Roco 10775 schakelmodule werkt ook nog goed.
Maar 7 stuks van mijn schakelmodules van Littfinski (te weten 6 stuks SA-DEC-4 en 1 stuks S-DEC-4) functioneren niet meer.
Op de SA-DEC-4 modules is met zekerheid voedingsspanning aanwezig (dat kan ik zien aan de ermee geschakelde LED-lichtseinen, de voeding voor deze seinen is afkomstig van de module), maar ze reageren niet op een schakelcommando op hun ingestelde adressen.
Opmerkelijk is dat 3 stuks SA-DEC-4 modules wel betrouwbaar functioneren. Na inspectie van het versienummer op alle Littfinski modules blijken de wel functionerende modules de hoogste versienummers te hebben. Zie onderstaande tabel.
 
Littfinski TypeRevisie nummerEigen code/AdresbereikWerkt met LZV200Opmerking
 
S-DEC-42.0W37 t/m W39, S40NeeNa vervanging van ZiLOG IC1 op de printplaat door een IC vanaf een voorraad module type S-DEC-4 met revisienummer 2.1 werkt deze module WEL met de LZV200! (**)
S-DEC-41.1GeenOnbekendVoorraad, nog niet gebruikt
S-DEC-41.1GeenOnbekendVoorraad, nog niet gebruikt
S-DEC-42.1GeenJaVoorraad, nog niet gebruikt
SA-DEC-41.1S41 t/m S44NeeGeen
SA-DEC-41.1S45 t/m S48NeeNa vervanging van ZiLOG IC1 op de printplaat door een IC vanaf een voorraad module type SA-DEC-4 met revisienummer 2.2 werkt deze module WEL met de LZV200! (**)
SA-DEC-41.1S53 t/m S56NeeGeen
SA-DEC-41.1S69 t/m S72NeeGeen
SA-DEC-41.1S73 t/m S76NeeGeen
SA-DEC-41.1S77 t/m S80NeeGeen
SA-DEC-42.2S49 t/m S52JaGeen
SA-DEC-42.2S57 t/m S60JaGeen
SA-DEC-42.2SM85 t/m SM88JaGeen
SA-DEC-42.2GeenJaVoorraad, nog niet gebruikt
 
(**) De oorspronkelijke ZiLOG IC's zijn gemarkeerd met een blauw rond stickertje. De nieuwste ZiLOG IC's zijn gemarkeerd met een geel rond stickertje.
De ZiLOG IC's voor de S-DEC-4 en SA-DEC-4 zijn kennelijk identiek van opzet en inhoud.
Dat blijkt uit informatie op de webshop van Littfinski (https://www.ldt-infocenter.com/shop/Ersatzteile/) waar deze IC's als spare parts besteld kunnen worden.
 
 
 
Het hier gemelde probleem is op 12-11-2019 opgelost
Ik heb bij firma Bühler Electronic in Duitsland Zilog IC's met gele stickertjes gekocht en daarmee heb ik alle IC's met blauwe sticker op mijn Littfinski modules vervangen.
Extra kosten: € 72,00.
 

Het spookt op de modelbaan!

Ik heb last van spookmeldingen wanneer ik programma Koploper gebruik.
Koploper geeft een spookmelding en stelt een noodstop in wanneer een, op basis van de treinenloop, niet verwachte terugmelding binnenkomt.
Dit lijkt met name bij enkele specifieke treinen voor te komen, zoals mijn Piko DB110 eloc met ingebouwde ESU LokSound decoder, maar ik heb nog te weinig getest om hierover harde uitspraken te kunnen doen.
Wat vaker voorkomt is dat bezetmeldingen na te zijn geactiveerd blijven "hangen". Nadat een trein is gepasseerd wordt normaal na korte tijd een terugmelding gestuurd naar alle Xpressnet-apparaten (waaronder de PC-interface) om aan te geven dat de bezetmeld-toestand is opgeheven, maar die terugmelding blijkt niet altijd te worden gestuurd. Die melders blijven in Koploper via de PC-interface (maar ook op andere Xpressnet-apparaten zoals de handregelaars) dus "bezet" . Het gevolg daarvan is dat programma Koploper een blok bezet blijft houden.
Het resetten van de meldingen gebeurt alleen wanneer de desbetreffende terugmeldmodule opnieuw een terugmelding moet afgeven dus wanneer een andere op die module aangesloten bezetmelder een signaal afgeeft, en dat gebeurt alleen wanneer er toevallig een trein over die bezetmelder rijdt.
 
Dit probleem lijkt vooralsnog uitsluitend voor te komen bij mijn 2 stuks oude typen terugmeldmodule LR100 met 16 terugmeldingangen. Die modules hebben in het verleden vaker voor problemen gezorgd, die na intensief contact met firma Lenz werden opgelost.
 
 
 
Het hier gemelde probleem is op 31-1-2020 opgelost
De 2 stuks LR100 modules zijn vervangen door 4 stuks LR101 modules in de kleine behuizing.
Van firma Lenz ontving ik op 30-1-2020 gratis 2 stuks LR101 modules, ter vervanging van de LR100 module die ik defect retour kreeg, nadat ik deze module op verzoek van firma Lenz had opgestuurd.
Ik had in november 2019 zelf één LR101 module gekocht en één exemplaar lag al langere tijd in mijn voorraadkast, ooit aangeschaft voor een nog steeds niet gerealiseerde (en inmiddels niet meer interessante) uitbreiding op mijn modelbaan.
 

Pas later ontdekt: het spookt nog veel meer op de modelbaan!

Het was een tamelijk schokkende ontdekking dat nagenoeg alle LR101 modules in de oudere grote behuizing regelmatig of zelfs continu meldingen afgeven terwijl de treinen stil staan en niet worden aangestuurd waardoor geen enkele terugmeldmodule actief zou hoeven zijn.
Om het "makkelijker" te maken: het lijkt met name voor te komen wanneer specifieke locs of treinstellen op de baan worden gezet indien ze met specifieke decoders (merk Lenz of anderszins) zijn uitgerust. Dan beginnen de problemen al, maar het wordt erger wanneer die treinen worden aangestuurd (het instellen van snelheidsstap 1 is al voldoende).
Het probleem treedt NIET op bij mijn 5 stuks LR101 modules in een kleine behuizing (op adressen 62 t/m 66). Dat zijn natuurlijk de nieuwste terugmeldmodules van Lenz met een ander versienummer.
Het probleem treedt ook niet op bij 2 stuks LR101 modules in de grote behuizing op adressen 73 en 74. Dit zijn zeker geen nieuwere modules dan de andere vanwege de hoge adresnummers, ze hebben in het verleden namelijk een ander adres gehad en zijn op enig moment voorzien van en nieuw adresnummer. Het versienummer van de print is gelijk aan die van de andere modules. Het is onduidelijk waarom de spontane meldingen niet optreden bij deze modules.
De LR101 modules in de grote behuizing die spontaan terugmeldingen afgeven hebben adressen 61 (maar momenteel niet in gebruik) en 67 t/m 72. Dat zijn in totaal 7 stuks modules die problemen veroorzaken.
 
Wanneer ik onder de modelbaan ga liggen zie ik overal de rode LEDjes op de LR101 modules met problemen oplichten.
En de gele Data LED op mijn beide Lenz USB PC-interfaces lichten continu op terwijl er niets gebeurt op de modelbaan.
Needless to say dat dit gedrag alleen wordt vertoond met aangekoppelde LZV200 en zeer nadrukkelijk NIET met de LZV100!
 
 
Test uitgevoerd: andere voedingsspanning voor de LR101 modules
Vanuit de gedachte dat het probleem wellicht opgelost zou kunnen worden door een andere voedingsspanning voor de LR101 modules te gebruiken heb ik wat testen uitgevoerd.
Al mijn LR101 modules worden exclusief gevoed vanuit één specifieke ringkerntrafo van 15 V wisselspanning.
Ik heb deze spanning even afgekoppeld en de LR101 modules gevoed met een andere voedingsbron, te weten:
  • De 15 Volt wisselspanning die ik gebruik voor de voeding van alle schakelmodules en diverse accessoires op mijn modelbaan
  • De JK-baanspanning
  • 15 Volt gestabiliseerde gelijkspanning vanuit mijn Voltcraft laboratorium voeding
Helaas, het gebruik van een alternatieve voeding lost de problemen niet op, in alle gevallen functioneren de LR101 modules op exact dezelfde wijze als met de oorspronkelijke 15 V wisselspanning.
Het heeft alleen het inzicht opgeleverd dat 14 stuks LR101 modules slechts zo'n 75 mA stroom verbruiken en dat het vermoedelijk tamelijk overdreven is om de modules te voeden vanuit een aparte trafo. Ik heb deze keuze echter gemaakt in de beginperiode van digitaal rijden met Lenz toen zich nogal eens problemen voordeden met (gemiste) terugmeldingen. Achteraf bleken die problemen veroorzaakt te worden door oudere PC-interfaces. Met de USB/LAN-interface heb ik nooit last gehad van gemiste terugmeldingen.
Vooralsnog blijf ik de 15V wisselspanning uit de aparte trafo gebruiken voor voeding van de LR101 modules.
 
 
 
Onderzoek: versie van de LR101 modules met grote behuizing
Ik heb voor test bij enkele modules met een grote behuizing de kap van de behuizing verwijderd en de print geïnspecteerd. Het blijken identieke modules te zijn met code LR101_V1. In een hoek van de print staan verder onder elkaar de codes: HND SL1 17/00.
 
De geïnspecteerde printen blijken allemaal te zijn gemodificeerd.
Er zijn 2 electrolytische condensatoren van 100 µFarad/25 V aangebracht op de locatie waar een kleine SMD elco was gemonteerd of nog steeds zichtbaar is.
Ik herinner mij dat ik destijds melding had gemaakt bij firma Lenz van een mogelijk probleem bij LR101 modules met de interne voeding waardoor meldingen niet betrouwbaar werden doorgegeven aan de centrale. Firma Lenz heeft de hier genoemde wijziging toen aangebracht op 3 stuks van mijn LR101 modules en bij de overige modules heb ik dat destijds zelf uitgevoerd.
 
Dit onderzoek heeft verder weinig opgeleverd. Het blijft onduidelijk waarom de meeste van mijn modules LR101 in de grote behuizing valse meldingen afgeven wanneer de LZV200 is aangekoppeld.
Vanwege de valse meldingen blijft het niet mogelijk om de LZV200 permanent in gebruik te nemen en moet ik dus terugvallen op de LZV100. De valse meldingen treden dan in het geheel niet op.
 
 
De print in de LR101 met duidelijk zichtbare modificatie: de interne voeding is extra gestabiliseerd met behulp van 2 elco's 100µF/25V.
De rode codes heb ik op onderstaand plaatje toegevoegd, ze staan op de achterzijde van de print.  


 
 
 
Zijn ontstoringsmaatregelen nodig?
Contact met lotgenoten heeft opgeleverd dat Lenz in de LZV200 de datasnelheid van de RS-bus zou hebben verdubbeld.
Wanneer oudere types LR101 modules daar niet goed mee overweg kunnen, kan dat reden zijn voor ongewenst gedrag van de modules op de RS-bus.
Ik kreeg al de suggestie aangereikt om de bedrading van de RS-bus vanaf de LZV200 naar alle LR101 modules met getwist draad uit te voeren, maar zo heb ik dat al vanaf het begin aangelegd.
Het toepassen van ferrietkernen om de kabels nabij de connector-aansluitingen zou de via de kabels opgepikte storing buiten de modules kunnen houden. De totale kabellengte op mijn modelbaan is echter beperkt, dus ik vraag mij af of een dergelijke maatregel zinvol is.
 
 
 
De LZV200 blijft niet bruikbaar zonder verder maatregelen!
Ik heb meerdere rijsessies uitgevoerd met de LZV200. De spontaan optredende terugmeldingen vallen soms mee en de treinenloop bij gebruik van programma Koploper wordt er niet door verstoord. Maar er zijn ook rijsessies bij waarbij de rijstebrij van terugmeldingen de werking van programma Koploper fors beïnvloeden (levert zelfs de Windows-melding op: programma reageert niet) en Koploper af en toe melding maakt van spookmeldingen in sporen waar op dat moment geen trein rijdt.
Conclusie: zonder verdere maatregelen kan de LZV200 nog niet permanent in gebruik worden genomen!
 

Programma Koploper werkt niet met de ingebouwde PC-interface

Om de in de LZV200 ingebouwde PC-interface te kunnen testen heb ik een lange USB-kabel van 10 meter aangeschaft, gezien de afstand tussen de centrale/versterker en de PC.
Ik heb een actieve USB-kabel gekocht (merk Delock, typenummer 82446), dus met ingebouwde signaalversterker, om problemen vanwege de grote lengte te voorkomen.
Na aankoppelen van de USB-kabel tussen de PC en de LZV200 blijkt de interface herkend te worden, de driver wordt automatisch geïnstalleerd en de PC-interface vanuit de LZV200 blijkt beschikbaar op poort COM8.
 
Wat staat in de handleiding van de LZV200 beschreven over de ingebouwde PC-interface?
"Das in die LZV200 integrierte PC-Interface ist technisch identisch mit dem USB-Interface Art.Nr. 23150 und dem USB-Teil des LAN/USB-interface Art.Nr. 23151. Somit kann jede PC-Software für diese Geräte sofort und unverändert mit der LZV200 verwendet worden ".
 
Ik beschik over deze beide genoemde PC-interfaces en kan die beide zonder problemen gebruiken met programma Koploper.
Bij gebruik van programma Koploper moet je weliswaar de "instellingen per database" aanpassen afhankelijk van de gebruikte PC-interface, maar dat betreft alleen de keuze van de gekoppelde COM-poort, de overige systeem-specifieke instellingen zijn identiek.
 
Ik heb eerst even met een door mijzelf geschreven Lenz-testprogramma getest of de interface functioneert.
Na aankoppelen van COM8 op baudrate 57600 Bd blijkt dat het geval te zijn.
Het versienummer van de interface is 1.1 (en codenummer 1) en de versie van de centrale is 3.8 (en type 122, dat zou zijn LZ100).
De baanspanning en noodstop kan ik met de gebruikelijke commando's starten/stoppen.
 
Volgende test: programma Koploper.
Koploper start normaal op.
Eerst bij Instellingen per database de COM-poort ingesteld op COM8.
Vervolgens de baanspanning geactiveerd met knop "Start communicatie (F5)".
Helaas, na korte tijd komt er een foutdialoog op met deze tekst: Er is geen respons van de centrale eenheid van de treinbaan!
De baanspanning wordt vervolgens NIET ingeschakeld.
 
Wanneer ik de actie herhaal met ingeschakeld venster "Communicatie Lenz (specifiek)" worden na een nieuwe poging om de baanspanning te activeren deze regels zichtbaar in dat communicatievenster:
(59156) - uit: opvragen versienummer
(60188) >>> CTS was even niet actief, doch binnen 1016 hersteld!

 
Na dit minder positieve resultaat vroeg ik mij af of de gebruikte lange actieve USB-kabel roet in het eten kon gooien, zou die verantwoordelijk kunnen zijn voor de melding die Koploper geeft?
Ik heb dat getest door de USB-kabel te schakelen tussen de standaard (korte) USB-kabel van mijn Lenz LAN/USB-interface en de PC. Door de tussenschakeling van de actieve kabel krijgt de LAN/USB-interface een ander compoortnummer dan normaal aangekoppeld. Na start Koploper en invoer van het nieuwe compoortnummer blijkt Koploper na activering van de baanspanning "als een trein" op te starten alsof de lange actieve USB-kabel er in het geheel niet tussen zit.
Nog niet helemaal overtuigd heb ik ook nog de PC-interface in de LZV200 aangesloten op de PC met een normale korte USB-kabel en een extra USB-hub met korte kabel: dat paste precies (de kabels stonden superstrak) door de PC zo dicht als mogelijk in de richting van de LZV200 te schuiven... Koploper start dan niet op, geeft dezelfde fout als bij toepassing van de lange actieve USB-kabel.
 
En hier houdt het testen van de PC-interface voor nu op voor mij.
Ik kan niet anders dan constateren dat de ingebouwde PC-interface in de LZV200 niet gebruikt kan worden met Koploper.
Het is mij onbekend wat de verschillen zijn, ik ga dat verder ook niet uitzoeken.
Aangezien Paul Haagsma, de programmeur van Koploper, is overleden zal het programma sowieso niet meer aangepast kunnen worden!
 
 
 
Dit probleem zal vermoedelijk nooit worden opgelost
Tenzij ik er ooit achter kom wat er anders functioneert met de de PC-interface in de LZV200 ten opzichte van de USB/LAN-interface.
Op zich geen probleem, want mijn USB/LAN-interface functioneert prina.
 
 
 
 
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 5-3-2020.