Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Kamperen op de boerderij - Pagina 1

Kamperen op de boerderij: Pagina 2

 

Inleiding
De eigenaars van de boerderij op mijn modelbaan hebben besloten om de dieren in te ruilen voor vakantiegangers, die het leuk vinden om te gaan kamperen op de boerderij.
Daarvoor moeten de weilandjes voor de koeien en de schapen en het overige bouwland wijken voor een netjes aangelegd grasveld waar de recreanten hun tentjes kunnen opzetten.
Voor de kinderen wordt een speeltuin aangelegd, die nu nog in de stad is ondergebracht maar daar plaats moet maken voor nieuwbouw.
Een verloren hoekje op mijn baan, waar ik lang geleden ter opvulling een bosvijvertje had aangelegd, blijkt nu prima als verlengstuk van de camping voor extra vermaak van de campinggasten te kunnen zorgen. Alsof ik dat destijds al had voorzien...
 
Een luchtfoto van de boerderij met de contouren van de campingweide die wordt aangelegd.

 
 

Afbreken
Het vervangen van scenery op de modelbaan begint altijd met het afbreken van de oude spullen en het egaliseren van de bodemplaat. Een fase die meestal snel verloopt.
 
Op de plek van het grasveld is de oude bebouwing en de bodembedekking verwijded.

Het verloren driehoekje op mijn baan waar een vijvertje ligt. Hier mogen de campinggasten straks ook vertoeven.
Het vijvertje ligt in een verhoging gemaakt van een stuk zachtboard. De bodem is in donkere kleuren groen en blauw geschilderd en daarna met vele lagen jachtlak ingesmeerd. Dat stinkt een paar dagen maar zorgt voor een bedrieglijk goede imitatie van water.

 
 

Opbouwen
Als basis voor de campingweide gebruik ik een kant-en-klare grasmat (Heki artikelnummer 30931). De juiste vorm heb ik tevoren opgetekend op een stuk krantenpapier, die ik als mal kan gebruiken.
Op de plek waar wandelpaadjes moeten komen kan het gras makkelijk met een scherp beiteltje worden weggekrast, eventueel door het gras op die plek met water te bevochtigen.
Dan is het een kwestie van insmeren met houtlijm (ik gebruik Bison Extra houtlijm), opplakken en aankloppen en eventueel vouwtjes gladstrijken.
De randen, de paadjes en ook het gebied van het bosvijvertje worden ingesmeerd met houtlijm en bestrooid met diverse soorten stroimateriaal.
Ik gebruik graag het bijzonder fijn-korrelige strooimateriaal "Blended Turf" van Woodland Scenics. Mooie en goed bruikbare kleuren zijn nummer T50 "Earth blend" en T49 "Green blend".
Verder ook grovere strooimaterialen zoals van Heki "Heki-laub" nummer 1560 "hellgrün" en nummer 1561 "mittelgrün" (ook te gebruiken voor bomen), Heki "Rebenlaub" nummer 3398. Grasvezels zijn ook goed bruikbaar, bijvoorbeeld Heki nummer 3354 "bunt" of Busch nummer 7112.
Voor de paadjes gebruik ik Heki "Deko-sand" nummer 3323 "Ocker", Woodland Scenics T50 "Blended Turf", en Woodland Scenics "Ballast" nummer B74 "Fine light gray".
 
 
De netjes in de juiste vorm uitgeknipte grasmat. Op de geplande paadjes zijn de grasvezels weggekrast met een beiteltje.

De grasmat is met houtlijm bevestigd.

En korte tijd later waren de randen van het grasveld en paadjes en het gebied rondom het vijvertje voorzien van divers strooimateriaal.

 
 

Hekwerk
Om te voorkomen dat de campinggasten zomaar de spoorlijn kunnen oversteken wordt een hekwek aangebracht.
De basis is aluminium gaas van Jeweha modelbouw met een raster van ongeveer 1x1 mm dat met zwarte acrylverf is geschilderd. Als palen gebruik ik 25 mm lange stalen spijkers met een doorsnede van 1,6 en met ronde kop. Ik vond het teveel moeite om de kop af te knippen en ga deze juist accentueren met witte verf.
De spijkers zijn langs de spoorlijn op gelijke afstand van elkaar en de spoorlijn in de bodemplaat geslagen. Ik gebruik daarvoor een kartonnen mal. Omdat de camping tegen een gebogen stuk industriespoor met kleine radius ligt is het zaak om het hek op voldoende afstand van de spoorlijn te plaatsen om te voorkomen dat lange wagens het hek raken. Ik heb als afstand vanaf de dichtsbijzijnde spoorstaaf tot aan de spijker 25 mm aangehouden.
Het gaas wordt met Bison Kit contactlijm tegen de spijkers gelijmd. Daarna worden de spijkers ook zwart geschilderd met een fijn penseeltje en vaste hand.
Langs de lijnwerkplaats, die naast de boerderij ligt, is Faller "Tralihek" nummer 180407 toegepast. Dit is met lichtbruine verf aangezet voor een wat verweerde uitstraling.
De driehoek rondom het bosvijvertje is afgezet met een landelijk houten hekwerk van Noch, "Ländliche Zäune" nummer 13095. Dit hek moet ik nog met matte verf bewerken, want het ziet er (vooral met flitslicht) wel erg plastikerig uit.
 
 
Het zwarte hek van gaas met spijkers als palen. De spijkerkoppen moeten nog met witte verf worden aangetipt. Er is hier en daar al wat begroeiing langs het hek aangebracht.

Links het zwarte hek van gaas, rechts rondom de lijnwerkplaats een hek van Faller, dat met verf is bijgewerkt.

Het houten hek van Noch rondom de bosvijver. Moet nog een keer met matte verf worden geschilderd.

 
 

Speeltuin
De camping krijgt een heuse speeltuin voor de kinderen. Dat komt goed uit, want door de geplande nieuwbouw in de stad moest de aanwezige speeltuin aldaar het veld ruimen. Alle speeltjes zijn overgebracht naar de weide waar eerder de koeien vredig stonden te grazen.
 
 
De speeltuin is al klaar voor de kleine camping gasten.
Opa boer staat nog steeds trouw op wacht voor de poortdeur die toegang geeft tot de binnenplaats van de boerderij.

 
 

De camping is klaar
Het wachten is op de komst van de eerste campinggasten.
 
Klik hier voor het vervolg van deze reportage.


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 3-9-2012.