Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Een reclamebord van Viessmann met LED-verlichting

 

Inleiding
Viessmann levert onder artikelnummer 6336 een reclamebord met LED-verlichting. De LED kan worden gekanteld en links en rechts boven het reclamebord worden verschoven. Naar believen kan eigen reclame worden getoond, ik heb de meegeleverde reclame affiche van een Duits biermerk gebruikt.
De inbouw beperkt zich tot het boren van een gat voor doorvoer van de bedrading vanaf de LED en het lijmen van het bord met wat bison kit.
 
Onder de baan worden de draden aangesloten op een gelijkspanning of wisselspanning, aan de ene draad is al een diode aangesloten en aan de andere draad een weerstand.
Bij gebruik van gelijkspanning moet de draad met de diode worden aangesloten op de plus, anders werkt de LED niet vanwege de diode.
 
Bij gebruik van wisselspanning, wat ik heb gedaan, maakt het niet uit hoe de draden worden aangesloten. Maar: vanwege de enkelzijdige gelijkrichter (er is slechts één diode toegepast) knippert de verlichting hinderlijk! Dat heb ik opgelost door een elektrolytische condensator (elco) van 220 microFarad aan te sluiten, en wel als volgt: de plus van de elco op het knooppunt van de kathode van de diode en de anode-aansluiting van de LED, en de min van de elco aan de poot van de weerstand die verbonden wordt met de wisselspanning. Vooraf had ik overigens een extra weerstand (van 4700 Ohm) in serie gezet met de meegeleverde weerstand. De verlichting is anders zo fel dat niet alleen het reclamebord maar ook de omgeving onnodig wordt verlicht.
Hieronder het schema van de schakeling.
 
Nog een opmerking over de aansluitdraden die Viessmann heeft toegepast: dat is dun draad met een laklaag, wat lastig is te verwijderen wanneer de draden worden ingekort. Voorzichtig met een scherp mesje de laklaag eraf krabben en dan vertinnen met behulp van een soldeerbout!
 
Schema van de knippervrije voeding voor de LED van het reclamebord van Viessmann.
Diode D* en weerstand R* worden meegeleverd en zijn al aan beide aansluitdraden van de LED gesoldeerd.

 
 

Foto's van het reclamebord

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 1-11-2015.