Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Automatische omschakelaar voor Lenz programmeerspoor

WAARSCHUWING
De garantie op modelspoor-artikelen kan komen te vervallen wanneer wijzigingen
worden aangebracht. Klik op het gevarenlogo om meer over dit onderwerp te lezen.
 

Inleiding
Het programmeren van een decoder voer ik altijd uit na plaatsing van de decoder in een locomotief of treinstel.
De programmeerspanning kon ik aanvankelijk via een dubbelpolige omschakelaar aansluiten op een opstelspoor, dat ook de functie van programmeerspoor heeft. Wanneer er niet wordt geprogrammeerd staat de normale baanspanning op het opstelspoor.
Het gemak dient de mens en het handmatig omzetten van de schakelaar hoeft dus niet maar kan worden vervangen door een automatische omschakelaar. Lenz heeft al enige tijd het elektronische schema van zo'n omschakelaar op de website staan. "Lenz Zauberumschaltplatine" wordt die schakeling genoemd.
Een relais en enkele speciale diodes, dat is alles wat aan onderdelen nodig is.
Na inbouw op de baan komt de programmeerspanning onmiddellijk op de rails van het programmeerspoor te staan zodra gestart wordt met het programmeren van een decoder. Direct na beŽindiging van het programmeren wordt de normale baanspanning weer doorgeschakeld.
 
 
 
Het schema van de elektronische omschakelaar.
Het relais is een type met een spoelspanning van 12 Volt DC. De diodes moeten van het aangegeven of compatible type zijn.
Een handmatige omschakeling is ook mogelijk. Het relais wordt dan vervangen door een dubbelpolige omschakelaar en de diodes zijn niet nodig. Het toepassen van print-kroonsteentjes vergemakkelijkt de aansluiting van bedrading.


 
 
Aansluitschema van de elektronisch omschakelaar. Er zijn verbindingen met beide railstaven van het programmeerspoor ("Programmiergleis") P1/Q1, van de baanspanning J/K (Lenz centrale/booster) en de programmeerspanning P/Q (Lenz centrale/booster).

 
 
Mijn zelfbouw exemplaar van de elektronische omschakelaar die tijdens het programmeren van een decoder automatisch de rijspanning op het programmeerspoor omschakelt naar de programmeerspanning.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 12-1-2013.