Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Piko dieselloc NS 2327


Inleiding
Na de uitlevering van de bruine modellen heeft Piko ook geel/grijze uitvoeringen van de NS dieselloc serie 2200/2300 uitgebracht.
Onder artikelnummer 52684 wordt loc 2327 geleverd in de digitale gelijkstroom-versie. Kant-en-klaar voorzien van Piko sounddecoder (ESU LokSound V4.0 M4), speaker en met werkende rode zwaailichten.
Het model ziet er natuurlijk evenzo voortreffelijk uit als de bruine Piko NS 2297 die elders op deze website wordt besproken.
 
 

Goede service van Interhobby Nijmegen en Scaletrading!
Het model bleek aan de cabinezijde ten onrechte niet te zijn voorzien van omgekeerd L sein: de witte LED rechtsboven ontbrak. Dat had ik zelf ook al geconstateerd, maar ik was ervan uitgegaan dat dit paste bij deze uitvoering van de 2200.
Mijn huisleverancier voor modelspoor artikelen, Interhobby in Nijmegen, meldde mij echter dat de LED ontbrak en dat deze voor mij aangebracht kon worden: service van de zaak. Ik heb dat natuurlijk laten uitvoeren en het resultaat ziet er prima uit, zie hier de foto's van de frontverlichting aan voor- en achterzijde.
Opmerking over de foto: de rode sluitverlichting heb ik ingekleurd, het lukte mij niet om de rode kleur goed op de foto te krijgen.

 
 
 

Foto's
Deze foto's (van loc 2342) zijn afkomstig van de website van firma Scaletrading, de Nederlandse importeur van Piko.

 
 

Rijden en geluiden
Programmeren: alleen een ander adres, namelijk 2327 en een andere waarde voor het volume in CV63: 100.
Het zal geen verrassing zijn dat het model evenzo netjes rijdt als de bruine 2297.
Dezelfde functies kunnen worden gebruikt.
Bij de 2327 kunnen de rode zwaailichten voor en achter apart worden aan- en uitgezet. Mooie imitatie van een zwaailicht.

 
 
Overzicht van de functies in de decoder
FunctietoetsFunctie
F0Richtingsafhankelijke frontverlichting
F1Motorgeluid aan/uit
F2Hoorn hoog
F3Hoorn laag
F4Zwaailicht voorzijde
F5Zwaailicht achterzijde
F6Brandstof pomp
F7Handrem los/vast
F8Rangeermode
F9Noodremming
F10Trein remmen
F11Conducteursfluit lang
F12Parkeerstand met rood sluitlicht
F13Dubbele hoorn
F14Conducteursfluit kort
F15Radio bericht 1
F16Radio bericht 2
F17(Ont)koppelen
F18Deur machineruimte
F19Deur cabine openen/sluiten
F20Cabineverlichting
F21Remdruk afblazen
F22Railgeluid
F23Bochtgeluid
F24Remgeluid uitzetten
F25Frontverlichting: loc trekt
F26Frontverlichting: loc duwt
F27Noodfrontverlichting
F28Fade geluiden

 
 

Opmerkingen
De front- en sluitverlichting van de geel/grijze 2327 wijkt af van die van de bruine 2297, dat zal te maken hebben met het tijdperk van de uitvoering van de respectievelijke locs.
 
Bruine loc 2297
Frontverlichting 2 onderste lampen wit licht, sluitverlichting: alleen lamp linksboven rood licht.
Wanneer de parkeerstand is geactiveerd (Functie F12), dan zijn aan beide zijden de beide bovenste lampen aan met rood licht.
Wanneer de noodverlichting is geactiveerd (Functie F27), dan zijn aan beide zijden beide bovenste lampen aan met rood licht en beide onderste lampen aan met wit licht.
Wanneer de rangeermode is geactiveerd (functie F8), dan is aan de voorzijde (lange huif) alleen de lamp linksonder aan met wit licht en aan de achterzijde (cabine) de lamp rechtsonder aan met wit licht.
 
Geel/grijze loc 2327
Frontverlichting voor en achter: 2 onderste lampen en lamp rechtsboven wit licht; sluitverlichting voor en achter: beide bovenste lampen rood licht.
Wanneer de parkeerstand is geactiveerd (Functie F12), dan zijn aan beide zijden de beide bovenste lampen aan met rood licht.
Wanneer de noodverlichting is geactiveerd (Functie F27), dan is aan beide zijden de lamp linksboven aan met rood licht, en alle overige lampen aan met wit licht.
Wanneer de rangeermode is geactiveerd (functie F8), dan is aan de voorzijde (lange huif) alleen de lamp linksonder aan met wit licht en aan de achterzijde (cabine) de lamp rechtsonder aan met wit licht.
 
Bij beide locs kan de front/sluitverlichting aan beide zijden afzonderlijk worden uitgeschakeld (geen front/sluitverlichting aan de zijde met aangekoppelde wagens).
 
Bij ingeschakelde handrem (functie F7) en/of ingeschakelde parkeerstand (functie F12) rijdt de loc niet wanneer een bepaalde snelheidsstap anders dan 0 wordt ingesteld.

 
 

Foto's van mijn model van de Piko 2327

De tekstopdrukken zijn goed leesbaar.

Ik gebruik de koppeling aan de voorzijde niet.
Die kon ik daarom verwijderen en vervangen door de meegeleverde opvulling van de schortplaat.
Verder heb ik de eveneens meegeleverde remslangen en de koppelhaak bevestigd. Deze moeten met wat lijm worden vastgezet, anders vallen ze direct weer uit de gaten.
Tip: gebruik hiervoor houtlijm, dat vult goed, droogt transparant op, geeft voldoende stevigheid maar de onderdelen kunnen toch makkelijk worden verwijderd wanneer dat nodig is.
 
Het mannetje oogt overigens wel erg nietig naast de grote loc.

Het voorbeeld van het Piko model.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 16-12-2017.