Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Piko dieselloc BR 216 010-9

Inleiding
Piko levert onder artikelnummer 52402 een mooie uitvoering van de Duitse voorserie dieselloc BR 216 010-9.
Deze loc is voorzien van een Piko SmartDecoder 4.1 Sound met PluX22 aansluiting.
Het model is goed gedetailleerd, zowel aan de buitenzijde als in de cabine en de machineruimte.
De loc is voorzien van LED front- en sluitlichten.
Highlights: compleet nieuwe constructie, geëtste ruitenwissers, rangeertreeplanken en omloopplaten, gedetailleerde machinekamerinrichting en digitaal schakelbare machinekamerverlichting, verlichting cabinedisplay, vrije doorkijk door de machinekamer, fijnste draaistellen, vele aangezette details, uitstekende prijs-prestatieverhouding.
 
Specificaties: DB tijdperk IV; Lengte over de buffers: 184 mm; Minimale radius: 358 mm; Digitale interface: NEM 658 PluX22.
 
 
 
 
Het onderstaande staat te lezen op de webshop van Piko bij dit model:
Al in 1956 was in het diesellocomotievenprogramma een bouwserie V 160 voor de lichte dienst op hoofdtrajecten voorzien. Vanaf 1960 begon de uitlevering van de voorserie locomotieven die door hun bouwvorm als snel de bijnaam “Lollo” kregen.
Als laatste voorserie locomotief kreeg de V160 010 al de kantige bouwvorm, die de totale locomotieffamilie zou karakteriseren. De V160 respectievelijk 216 ontwikkelde zich in de jaren 1960 en 1970 bij de Bundesbahn tot een belangrijke steunpilaren in een sneltreinlocomotief voor niet geëlektrificeerde trajecten.
Ons voorbeeld: locomotief 216 010-9 van de DB. BD Essen, Bw Gels.-Bismarck, revisiedatum 28.6.73.
De welgevormde locomotief overtuigt door het authentieke lakwerk en bedrukking en vele attractieve details., bij voorbeeld zuiver gepolijste machinekamerramen met een goede inkijk op het interieur en gedetailleerde draaistellen met scherp gegraveerde veerpakketten. De aandrijving van de locomotief geschiedt door een sterke motor met twee vliegwielen.
Voor een eenvoudig achteraf inbouwen van een digitale decoder bezit de locomotief een PluX22 interface. Het achteraf inbouwen van sound is eveneens probleemloos mogelijk. Koppelingshaken, remslangen en verwarmingstekkers zijn voor de vitrine-inzet bijgevoegd.
De PIKO 216 bezit een overvloed aan extra aangezette bouwdelen, onder andere aanduidingen voor de het tankniveau, luchtbui, handgrepen, zandkisten, remschoenen, aslagerdeksels, Indusie, treeplanken en een bij de 216 010 passende tank. Door het gebruik van fijne etsdelen de horden vanaf direct minder mooie afstaande ruitenwissers bij modellen van dit locomotieftype tot het verleden! Het model beschikt over een cabine- en machinekamerverlichting en een verlicht cabinedisplay. De sound werd speciaal voor de voorserie locomotief met veel inzet door PIKO experts gesampled! De PIKO 216 wordt zo optisch en akoestisch tot een highlight op iedere baan!
Met de nieuwe diesellocomotief 261 010-9 staat voor de liefhebbers van het spoor nu voor het eerst een actuele, detailverliefd grootserie model van deze markante locomotief te beschikking, die uitvoeringskenmerken van de voorserie met de toekomstgerichte en kenmerkende locomotiefopbouw van de totale bouwserie op unieke wijze verenigt. Door de nieuwe constructie van dit belangrijke voertuigtype sluit PIKO weer eens een opening bij de mijlpalen van de locomotiefontwikkeling. Het constructieteam heeft de bijzondere vormgeving van het voorbeeld in uitstekende kwaliteit in het model omgezet en daarbij de standaard voor H0 grootserie locomotieven van de totale locomotieffamilie nieuwe gedefinieerd, Het geslaagde PIKO model enthousiasmeert daarnaast door de zuivere bedrukkin, zeer goede rijeigenschappen en vele technische mogelijkheden in het digitaal bedrijf. Bovendien lukt het PIKO met deze locomotief een onvergelijkbare prijs-prestatieverhouding bij modellen van de BR 215 tot 218 van de DB te bereiken. Het wachten was de moeite waard! Verheug u op de nieuwe 216 van PIKO!

 
 
 

Foto's van de fabrikant
Onderstaande foto's zijn afkomstig van de website van Piko.
Want waarom zelf foto's maken wanneer de fabrikant dat al heeft gedaan?

 
 
 

Lijst met alle functies van de locdecoder in de Piko BR 216 010-9
De Piko BR 216 010-9 is voorzien van een Piko SmartDecoder 4.1 Sound met PluX22 aansluiting.
De sound decoder is voorzien van 22 functies.
 
De frontverlichting is schakelbaar met functie 0. In rangeermodus zijn aan beide zijden van de loc alle witte lampen aan.
Met de functies 2 (loc trekt) en 3 (loc duwt) kan de frontverlichting aan één zijde van de loc worden uitgeschakeld.
De verlichting van cabine 1 en cabine 2 en de verlichting van de machineruimte is met functies schakelbaar.
De verlichting van het bedieningspaneel is aangeschakeld wanneer de witte frontverlichting aan is, in feite is dit dus een gecontroleerde lichtlek...
 
De aanwezige geluiden klinken subliem, zoals bij veel loc's en treinstellen van Piko.
Na activeren van het motorgeluid duurt het geruime tijd voordat de loc gaat rijden: tijdens het opstartritueel zijn allerlei geluiden hoorbaar.
Functie 10 is de "machinist groet", de witte frontverlichting wordt dan wat gedimd.

 
 
 

Programmeren van de Piko SmartDecoder 4.1 Sound
Ik heb het adres van de loc is ingesteld op 216.
Het programmeren van het volume gaat wat lastig: de inhoud van de CV-registers kan niet worden gelezen.
Dit is de procedure: CV 1021 instellen op 2, dan kan de gewenste waarde van het volume geschreven worden in CV 900, vervolgens wordt CV 1021 weer ingesteld op 0.
Ik heb CV 900 ingesteld op 120.
 
 
 

Rijgedrag van de Piko DB 216 010-9
De loc rijdt netjes en stil rond met uitgeschakelde sound.
Wanneer met Functie 1 het motorgeluid wordt geactiveerd worden eerst de geluiden van diverse controle acties hoorbaar. Daarna start de motor.
Wanneer de loc gaat rijden is het fraaie en rustige geluid van de dieselmotor hoorbaar met het niet indringende gepiep van de turbo er tussendoor. Het remgeluid klinkt erg fraai.
Functie 13 de treinverwarming is alleen hoorbaar met uitgeschakeld motorgeluid.
Functie 14 de hulpcompressor is zeker bruikbaar om af en toe te activeren.
Er zijn aparte functies voor het geluid van de cabinedeur, het cabineraam en de ruitenwissers. Die geluiden zijn niet echt zinvol.
Functie 20, het geluid van het vullen van de dieseltanks, is wel aardig, en kan alleen worden gebruikt wanneer de motor is uitgeschakeld.

 
 
 

Foto's van mijn Piko DB 216 010-9
 
De kap kan worden afgenomen na het losdraaien van 2 schroeven aan de onderzijde (onder de draaistellen).

Bovenaanzicht van de print.

De cabine met het instrumentenpaneel waarvan de hier donker gekleurde glazen elementen worden verlicht zodra de frontverlichting aanschakelt. Het is onduidelijk waarom onder de stoelleuning openingen zijn aangebracht.

Het interieur van de machineruimte aan beide zijden van de loc onder de hoofdprint. De Piko sounddecoder is onder de print aangebracht.

De bovenzijde van de print in detail.
De "glazen" elementen verspreiden het licht van de eronder geplaatste LED in de machineruimte. Verder zijn nog delen van de inrichting van de machineruimte zichtbaar.
 
Ik heb de loc niet verder ontleed. Daarvoor zou mogelijk bedrading losgesoldeerd moeten worden en dat doe ik maar liever niet bij deze loc.

Ik heb NS personeel op beide stoelen gezet.

De onderzijde van de loc. Ook hier veel detaillering die normaal echter niet zichtbaar is. Twee wielen (rood gemarkeerd) zijn voorzien van een antislipbandje.

 
 
 

Foto's van de BR216 op mijn modelbaan.

 
 
 

Foto's uit het grootbedrijf
 
Het grote voorbeeld van het model van de Piko BR 216 010-9.
Afbeelding gevonden op website https://www.bahnbilder.de/. Fotograaf: Manfred Kopka.

Nog een foto gevonden op internet. Quelle: Ulrich Budde.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 286-11-2020.