Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Eindelijk reizigers in de treinen (en op de perrons)!

Vanaf het moment dat er voor het eerst treinen gingen rijden over mijn modelbaan, inmiddels vele jaren geleden, hebben treinstellen en rijtuigen op mijn baan continu rondgereden als leeg materieel treinen. Dat is althans een plausibele verklaring voor het feit dat er nooit mensen te zien waren in mijn treinen, met een beetje geluk alleen een machinist, wat zeker ging opvallen toen ik mijn treinen begon te voorzien van binnenverlichting.
Een andere verklaring is natuurlijk dat er geen beschilderde zittende figuren op schaal H0 voor een schappelijke prijs verkrijgbaar waren. Onbeschilderde poppetjes waren wel te koop maar moeten nog met de hand geschilderd worden. Ik heb diverse zakjes met dat soort poppetjes liggen maar heb nog nooit de moed kunnen opbrengen om deze zelf te gaan schilderen, alhoewel ik dat enkele tientallen jaren geleden wel heb gedaan.
 
Maar gelukkig kan ik deze zakjes nu voorgoed in de kast laten liggen. Want Focus Modell Parts levert zakken met 500 stuks beschilderde staande en zittende mens-figuren op schaal H0 voor een stuksprijs van 10 tot 15 eurocent. Bestelnummer 3010p voor de staande poppetjes en 3011p voor de zittende poppetjes. Te koop bij onder andere Brekelmans in Rosmalen.
 
De zakken bevatten een beperkt aantal verschillende figuren.
Bij de staande figuren valt dat niet zo op omdat dezelfde figuren verschillend zijn beschilderd, bij de zittende figuren valt dat wel op want die hebben allemaal hetzelfde gekleurde pakje aan. Een kwestie van eventueel hier en daar overschilderen, maar ik gaf al aan dat geen leuk klusje te vinden... En echt nodig is het niet want de zittende figuren nemen vrijwel allemaal plaats in treinstellen en rijtuigen en dan valt het nauwelijks op wanneer dezelfde figuren vaker te zien zijn.
 
 
 
Met zo'n voorraad aan poppetjes staan alle perrons binnen de kortste keren afgeladen vol (de perron-overkapping is voor de foto's tijdelijk verwijderd).

 

De poppetjes zijn overigens fors aan de maat voor schaal H0. Dat valt vooral op wanneer je probeert om twee poppetjes naast elkaar op een tweezits bank in de tweede klas te zetten: dat lukt dus niet. Eerste klas bankjes bieden vaak meer ruimte. Mogelijk is het interieur van treinstellen en rijtuigen niet geheel op schaal. De beenruimte is veelal beperkt en dan moeten de voeten van de poppetjes worden geamputeerd om de poppetjes netjes op hun achterwerk op de bank te kunnen lijmen (ik gebruik daarvoor secondelijm), soms moet wat worden gevijld aan wat al te omvangrijk uitgevallen lichaamsonderdelen. Uiteraard kunnen de zittende figuren worden aangevuld met staande figuren, dat is zeker aan te bevelen in lightrail materieel met grote ruiten zoals de Fleischmann Syntus.
 
Een treinstel of rijtuig ziet er na plaatsing van reizigers veel aantrekkelijker en levendiger uit, onderstaande foto's tonen dat aan.
 
 
 
Reizigers in de Fleischmann Syntus: de machinist zit niet meer alleen in de trein.

 

Hetzelfde geldt voor de Fleischmann Plan V.

 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.