Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Vervanging van schakelmodule Lenz LS150

 

Inleiding
In mijn klaagzang over het matige functioneren van modules van firma Lenz ("Life after Lenz ...") noemde ik onder andere mijn probleem met schakelmodule LS150.
 
Ik beschik over 1 exemplaar van die module en die module heeft de onhebbelijke eigenschap om veel te vaak in "staking te gaan".
Dat uit zich hierin dat de module niet meer reageert op schakelcommando's afgegeven via een programma zoals Koploper of handmatig via een handregelaar.
 
De module kan alleen weer in het gareel worden verkregen door een specifieke reset-actie. Maar ondertussen kan de treinenloop op mijn modelbaan fors zijn verstoord met in het ergste geval schade doordat treinen op elkaar zijn gebotst!
 
De oplossing is natuurlijk om de module te vervangen door een ander exemplaar, en dat moet natuurlijk in deze tijd van onzekerheid omtrent fabricaat Lenz een ander merk dan Lenz zijn.
Bijvoorbeeld firma Digikeijs, die levert de DR4018 schakelmodule!
 
 
 
Firma Digikeijs
Firma Digikeijs is een Nederlandse firma die zeer bruikbare artikelen levert voor digitale modelbaanbesturing.
Onder andere een zeer universele multiprotocol centrale/booster.
Maar de firma levert eveneens superieure LED-strips voor binnenverlichting van treinstellen en wagens, DRC-lichtsets om de frontverlichting van diverse locs te verbeteren en seinen naar Nederlands voorbeeld, zoals dwergseinen.
De firma heeft ook een eigen webshop waar artikelen makkelijk kunnen worden besteld en die worden snel geleverd.
 
 
 
Schakelmodule DR4018
De DR4018 is een schakelmodule waarmee onder andere elektromagnetische wissels kunnen worden geschakeld en zo is de module na aankoop ingesteld.
Maar het is eveneens mogelijk om bijvoorbeeld 16 permanente aan/uit schakelaars, 8 tweelicht seinen of 4 drielichtseinen te schakelen. Een combinatie van pre-sets is ook mogelijk.
En op de website van Digikeijs staat verder te lezen over schakelmodule DR4018:
Het aansluiten van een DR4018 brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn er 8 wisselaansturing voor motor aandrijvingen, 16 lichtuitgangen met of zonder TL effect, 8 Ahobs4 AKI's en 4 Nederlandse seinen pre-sets voor Nederlandse, Belgische en Duitse seinbeelden. Daarnaast heeft de schakeldecoder een multiprotocol DCC/Motorola, de schakeldecoder is programmeerbaar via POM, heeft een maximale belasting van 2,5 Ampère en alle uitgangen zitten aan 1 zijde van de module.
 
Ik heb de module aangeschaft om de Lenz LS150 schakelmodule te vervangen, en ik gebruikte de LS150 om 6 elektromagnetische wissels te schakelen.
De DR4018 kan makkelijk in plaats van de LS150 worden gemonteerd en aangesloten.
Vooraf heb ik het beginadres van de module geprogrammeerd met behulp van de drukknop op de module op het gewenste adresbereik, in dit geval 25 t/m 32. Om te kunnen programmeren worden zowel POWER als SIGNAAL aangesloten op de baanspanning, bijvoorbeeld J op de linker klem en K op de rechter klem (maar mag worden verwisseld).  
Om accessoires zoals wisselspoelen aan te sluiten is een tamelijk kleine platte schroevendraaier nodig, want de kroonsteentjes zijn zeer fijn uitgevoerd.
Op de Lenz LS150 zijn de uitgangen gemarkeerd met "+", "C" en "-", bij de DR4018 is dat "1", "C", "2" bij bijvoorbeeld uitgang OUT1.
Oneven cijfers duiden op stand "+", dus de wissel schakelt afbuigend, even cijfers duiden op stand "-", dus de wissel schakelt rechtdoor.
 
 
Na vervanging blijkt de DR4018 prima te functioneren met zowel de Lenz LZV100 als de LZV200 command station.
En dat mag je ook verwachten van een goede multiprotocol schakeldecoder!
Erg handig zijn de 2 LED's op de module voor een snelle controle van de goede werking: de groene LED die oplicht wanneer er voedingsspanning aanwezig is en de rode LED die kort oplicht na ontvangst van een schakelcommando voor de module.
 
Voordelen van de Digikeijs DR4018 ten opzichte van de Lenz LS150: 8 uitgangen in plaats van 6, meerdere uitgangsconfiguraties mogelijk, lagere kostprijs
 
 
 
De Digikeijs DR4018 onder mijn modelbaan.
De kap van de module is vastgezet met de hier wel erg zichtbare kruiskopschroef.
De technicus in mij wil altijd even inspecteren hoe een treintje of digitale module intern is opgebouwd.
De schroef is af fabriek niet zichtbaar want afgeschermd door de folie op de bovenzijde van de module.
Overigens ziet de elektronica binnen de module er prima uit!

 
 
Aanvulling
Ik heb inmiddels extra modules DR4018 aangeschaft.
Die zet ik in naast de aanwezige Lenz LS100/LS101 modules waarop meerdere aandrijvingen op één uitgang zijn aangesloten. Dat is in het verleden ontstaan om te besparen op dure Lenz decoders en het werd ook mogelijk gemaakt door programma Koploper omdat het programma zogenaamde overloopwissels kan aansturen: 2 wissels die worden gebruikt om van het ene spoor naar het andere over te lopen schakelen altijd gelijktijdig om.
Ik wil nu dat elke wissel op een eigen decoder uitgang wordt aangesloten. Dat heeft als voordeel dat elke wissel apart kan worden geschakeld. Overbodige schakelacties (om een wisselaandrijfspoel niet onnodig te belasten) worden zo voorkomen want bij overloopwissels is het niet altijd nodig dat beide wissels worden omgezet.
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 25-7-2020.