Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Rocky-Rail ABB Mak NS dieselloc 6480

Inleiding
Het model van de ABB Mak 6400 DE-loc van Rocky-Rail heb ik al in 2014 aangeschaft, ik had er echter nooit een pagina op mijn website aan gewijd. Dat wordt bij deze goed gemaakt.
 
Rocky-Rail is een onbekend merk, en heeft destijd een fraai model van de geel/grijze NS 6480 uitgebracht. Voorzien van aanmerkelijk meer details dan aanwezig op dezelfde loc van concurrenten zoals Trix. En voorzien van een ESU sounddecoder.
 
Op de website http://rocky-rail.com/ staan foto's van een rode DB-uitvoering van de 6400, het is niet bekend of die nog leverbaar is.
 
Het model is voorzien van een 5-polige motor met 1 vliegwiel en deze drijft via cardanassen alle wielstellen in beide draaistellen aan. Alle wielen van beide draaistellen zijn voorzien van stroomopnemers. Aan beide kopzijden is één wiel in het draaistel voorzien van een antislip bandje.
 
De frontverlichting is mooi uitgevoerd met LED's en goed gelijkende armaturen en zelfs de knipperende rangeerlichten (weliswaar rood en niet oranje) op alle hoeken aan beide frontzijden zijn aanwezig en kunnen met een functie worden geschakeld.
De kap is grotendeels van metaal, alleen het machinistenhuis is van kunststof. Het hekwerk is ook van metaal maar erg kwetsbaar, dus niet aanraken! Het model kan opgepakt worden aan weerszijden bij de dieseltank.
De cabine is voorzien van interieur met schakelbare cabineverlichting en er kan een machinist worden geplaatst.
 
Er werd destijds weinig informatie over de loc meegeleverd.
 
Specificaties: NS tijdperk V; Lengte over de buffers: 165 mm; Minimale radius: 358 mm; Digitale interface: MTC21.

 
 
 

Lijst met alle functies van de ESU sounddecoder in de Rocky-Rail NS 6480

Functie
nummer
Omschrijving
 
Type
 
0Frontverlichting en sluitlichten, rijrichting afhankelijkVerlichting
1MotorgeluidGeluid
2Hoorn 1Geluid
3Hoorn 2Geluid
4Transformatoren ventilatieGeluid
5Rode sluitlichten aan/uitVerlichting
6RangerenRijgedrag
7CabineverlichtingVerlichting
8Knipperende rangeerlichtenVerlichting
9Aflaten van persluchtGeluid
10Fluitje conducteurGeluid
11KoppelenGeluid
12Zand strooienGeluid
13Remmen lossenGeluid
14CompressorGeluid
15Attentiesignaal 1Geluid
16Deuren openen/sluitenGeluid
17RailgeluidGeluid
18Geknars in bochtenGeluid
19Attentiesignaal 2Geluid
20Ventilatie elektromotorenGeluid
21Koelwater verwarmingGeluid
 
 
 

Programmeren van de decoder
Het model van de NS 6480 is voorzien van een ESU sounddecoder.
Het adres van de decoder kan geprogrammeerd worden via de Lenz programmeerrail. Ik heb gekozen voor adres 6480.
De overige CV's kunnen geprogrammeerd worden via de programmeerrail of via PoM (met de Lenz LH101 handregelaar kan de inhoud van CV's ook worden gelezen via PoM).
Het overall volume kan in CV63 worden geprogrammeerd, de standaard waarde is ook de maximale waarde, namelijk 192 en dat heb ik niet gewijzigd. De loc produceert zo een niet overheersend geluid.

 
 
 

Opmerkingen over de NS 6480 van Rocky-Rail
De loc heeft prima rijeigenschappen.  
Het rijgeluid van de dieselmotor klinkt prima, het remgeluid bij afremmen tot stilstand heel beschaafd.
Stationair geluid, hoorbaar wanneer de loc stil staat, gaat na enige tijd wel vervelen, maar dat is bij vrijwel elke dieselloc het geval.
Het starten van de dieselmotor en het opzwellen van het motorgeluid voordat de loc daadwerkelijk gaat rijden is mooi om te horen.
Noemenswaard zijn de attentiesignalen (korte stoten op de hoorns via functie 15 en 19), Remmen lossen (functie 13) en de compressor (functie 15).

 
 
 

Foto's van mijn Rocky-Rail NS 6480
 
De loc met afgenomen kap en machinistenhuis.
De ESU sounddecoder, de speaker en de motorbehuizing zijn zichtbaar.
Het aan draden omhoog staande printje bevat de LED van de cabineverlichting en wordt gemonteerd bovenop het interieur van de cabine.

Het interieur van de cabine met machnist. Bovenop het interieur wordt het printplaatje met de LED van de cabineverlichting geplaatst.

Het glas in de cabine aan één zijde van de loc is wit verkleurd. Dat komt vermoedelijk door zonlicht dat destijds lange tijd op die zijkant van de loc heeft geschenen!
De negatieve invloed van zonlicht is vaker zichtbaar bij modeltreinen. Een collega modelspoorder is daardoor momenteel in het bezit van een nagenoeg van groen naar grijs verkleurd model van de Artitec stoomloc NS 3737! "Jammer meneer, dat valt niet onder de garantie...".

 

De loc op mijn modelspoorbaan.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 2-6-2020.