Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

SQ8 mini HD camera gebruiken op een rijdende trein

Inleiding
De SQ8 mini HD camera kan voor weinig geld (minder dan EUR 20) worden aangeschaft via enkele Chinese websites, zoals DX.com en Banggood.com. Leuk om mee te experimenteren op de modelspoorbaan, maar is deze camera voor dat doel voldoende bruikbaar?
 
Ik heb de SQ8 online gekocht bij Banggood.com voor ongeveer EUR 23,00 (dat is inclusief een 16 GB microSD memorycard).
Betaling via Paypal, levering na circa 3 weken via PostNL. De SQ8 is ook sneller leverbaar door bijvoorbeeld Conrad of Bol, maar is dan wel fors duurder.
 
 
Specificaties van de SQ8
- SQ8 mini 1080P full HD car DVR camera recorder
- High definition full HD1080P
- Compact design, portable handheld
- Video format: 1920 x 1080P, 1280 x 720P
- Support TV out, TV monitor video connection
- Image resolution: 12MP (4032 x 3024)
- Support 32GB TF card max. (not included)
- Image proportion: 4 : 3
- Support system: Windows ME / 2000 / XP / 2003 / Vista, Mac OS, Linux
- Battery capacity: 200mAh
- Working time: About 100 minutes at 1080P 30fps
- Charging time: About 2 - 3 hours
- Charging voltage: DC 5V
- Interface type: Mini 8 pin USB
- Camera lens size: 3mm
- Dimensions width/height/depth: 23 x 25 x 21 mm
- Package includes mini car DVR camera, USB / TV out 2-in-1 cable, bracket, clip and Chinese / English user manual
 
 
De SQ8 HD camera.

 
 

Het binnenwerk van de SQ8 HD camera
Het plaatsen van een memorycard is lastig, zeker wanneer je de camera enige tijd niet hebt gebruikt.
Ik drukte op enig moment de kaart fout naar binnen en kreeg hem er niet meer uit...
Dus heb ik de camera maar even opengemaakt door het kruiskop-schroefje op de bovenzijde van de camera los te draaien. De camera valt dan in twee delen uiteen, waarbij aan de achterzijde de oplaadbare batterij zichtbaar wordt.
Met het volle zicht op de memorycard-adaptor kun je de memorycard eigenlijk niet meer fout plaatsen!

 
 

Gebruikshandleiding van de SQ8
De meegeleverde handleiding is in het Chinees en in Chinees steenkolen Engels: beiden onleesbaar.
Op Youtube staan echter diverse instructiefilmpjes, bijvoorbeeld via deze weblink.
Op basis van dit filmpje heb ik onderstaande handleiding opgetekend.

 • Bediening van de SQ8 uitsluitend met de knoppen On en Mode op de bovenzijde van de SQ8. De status is zichtbaar aan de LED op de achterzijde van de SQ8.
   
 • Opladen: verbind de SQ8 enkele uren via de meegeleverde kabel met een USB-oplader (5 Volt).
   
 • Uitlezen van de memory kaart: verbind de SQ8 via de meegeleverde kabel met een USB-poort op een PC. De memory card is nu beschikbaar als schijf op de PC en aanwezige foto's en video's kunnen naar de PC worden gekopieerd.
   
 • Datum en tijd instellen: via tekstbestand "TIMEREST.TXT" in de root van de SD-memorycard.
  Inhoud van dit bestand: Datum en tijd in format YYYYMMDDHHMMSS, gevolgd door een spatie en hoofdleter Y. Bijvoorbeeld (voor 15:10 op 19 februari 2017): 20170219151000 Y
   
 • Gebruik als webcam: verbind de SQ8 via de meegeleverde kabel met een USB-poort op een PC. Druk kort op knop On van de SQ8. De LED is continu rood.
  Bekijk het beeld van de SQ8 in een webcam programma, bijvoorbeeld de gratis versie van ManyCam. Met dit programma kunnen video's en foto's worden gemaakt.
  Druk nogmaals op knop On om webcam mode uit te schakelen, de memory card is dan weer beschikbaar als schijf.
   
 • Bediening in stand alone mode (geen aangesloten kabel)
  - Aanschakelen: druk 2 seconden op knop On, de LED gaat aan en is blauw (standby mode 720p is ingeschakeld).
   
  - Uitschakelen: druk minstens 6 seconden op knop On, de LED gaat uit. De camera schakelt ook zelf uit vanuit een standby mode wanneer gedurende enige tijd geen knop wordt ingedrukt.
   
  - Schakelen tussen standby-modes: druk steeds kort op knop Mode: Standby 720p: LED is blauw; Standby 1080p: LED is blauw/rood; Standby foto maken: LED is rood.
   
  - Opname starten vanuit 720p of 1080p standby mode: druk kort op knop On. De LED knippert enkele malen en gaat uit.
  Opname stoppen: druk kort op knop On, de LED heeft weer de kleur van de standby mode (blauw of blauw/rood).
   
  - Foto maken vanuit Foto standby mode: druk kort op knop On. De LED gaat even uit en wordt dan weer rood.
   
  - Infrarood LED's aan: druk vanuit een standby mode 2 seconden op knop On: de LED knippert 2x rood en heeft dan weer de kleur van de ingestelde standby mode (blauw, blauw/rood of rood).
   
  - Infrarood LED's uit: druk vanuit een standby mode 2 seconden op knop On: de LED knippert 3x rood en heeft dan weer de kleur van de ingestelde standby mode (blauw, blauw/rood of rood).
   
  - Opmerking: met een digitale camera, bijvoorbeeld in een smartphone, kan worden gecontroleerd of de infrarood LED's aangeschakeld zijn: op het camerabeeld lichten ze lichtpaars op.
   
  - Mode detection aan en start opname: druk vanuit standby mode 720p of 1080p 3 seconden op knop Mode. De LED knippert enkele malen en gaat uit, opname is gestart.
   
  - Stop detection mode: druk kort op knop On, de LED heeft weer de kleur van de standby mode (blauw of blauw/rood).

   
 
 
Eerste gebruikservaringen met de SQ8
 • De bediening met 2 knopjes is niet handig. Bij gebruik moet de gebruikershandleiding altijd in de buurt liggen!
  Bovendien is niet te voorkomen dat de camera wordt bewogen bij het indrukken van de knopjes, het maken van scherpe foto's is daardoor erg lastig, een afstandsbediening voor bediening om de functies in te stellen zou handig zijn geweest.
   
 • De camera is niet voorzien van beeldstabilisatie. Bij montage op een wagen die door een locomotief wordt rondgereden over een modelspoorbaan is het zaak om een stabiel rijdende wagen met voldoende gewicht te selecteren.
  Het maken van trillingsvrije foto's is lastig, want daarvoor moet knopje ON worden ingedrukt, en dat lukt bijna niet zonder de camera te bewegen.
   
 • De minimale afstand om scherp te stellen is 50 cm. Ongeschikt dus voor opnames van een modelspoorbaan op schaal H0 vanaf een over de sporen rijdend wagentje, want dat levert onscherpe beelden op van voorwerpen nabij de spoorbaan.
  Dat vraagt dus om toepassing van een geschikte macro voorzetlens.
   
 • De witbalans kan niet ingesteld worden op een specifieke alternatieve lichtbron. Voor normaal gekleurde beelden moet de camera daarom bij daglicht worden gebruikt. Bij aangeschakelde standaard verlichting boven mijn modelspoorbaan (een gloeilamp en diverse LED-lampen) kunnen opnames worden gemaakt met heel acceptabele kleuren, maar het gebruik van bijvoorbeeld een halogeen straler levert surrealistische beelden op met zeer onnatuurlijke kleuren: groene boompjes op de modelspoorbaan worden paars!
   
 • Ik was aanvankelijk in de veronderstelling dat night vision mode bij mijn exemplaar van de SQ8 niet functioneerde. Dat blijkt echter wel het geval te zijn en kan worden gecontroleerd door met de camera van bijvoorbeeld een smartphone naar de infrarood LED's rondom de lens te kijken. Het menselijk oog ziet dan niets, een camera wel.
  Het gebruik in het donker op een modelspoorbaan levert paars gekleurde spookachtige beelden op en dat wordt mede veroorzaakt doordat de infrarood LED's tegen het als voorzetlens gebruikte brilleglas schijnen wat voor reflectie zorgt. Daarom is night vision mode vermoedelijk niet bruikbaar voor scherpe opnames op de modelspoorbaan in het donker.
   
 
Montage van de SQ8 op een open wagen achter een locomotief
Ik wil met de SQ8 camera opnames maken vanaf een rijdende trein en de camera moet daarvoor op een open wagen worden gemonteerd. Dat bleek niet zo'n groot probleem, zie onderstaande foto's.
Enkele opnames tonen aan dat de opnames er best aardig uit zien, ook al trilt het beeld behoorlijk omdat de camera geen beeldstabilisatie heeft. De scherpte van de beelden van objecten nabij de spoorbaan valt erg tegen, en dat komt door de minimale scherpstel afstand van zo'n 50 cm en dat is niet geschikt voor macro opnames op een modelspoorbaan schaal H0 (1:87). Dat vraagt dus om een macro voorzetlens.
 
De camera is gemonteerd op de meegeleverde plastic houder die geklemd kan worden over de voorwand van de open wagen.
 
 
 
 
De SQ8 heeft een leesbrilletje nodig!
De SQ8 camera kan voorwerpen op een minimale afstand van zo'n 50 cm scherp zien. Die afstand is te groot voor een modelspoorbaan.
Ik beschik niet over geschikte compacte macro voorzetlenzen. Om toch wat te kunnen testen ben ik daarom begonnen met een asferisch glas van +3,5 dioptrie uit een simpel Kruidvat leesbrilletje.
 
Het glas is rechtop in de open wagen gezet, de camera staat er los achter op plaatjes kurk. De ronde magneten zorgen voor voldoende gewicht van de wagen.
 
 

Het toepassen van het glas van een leesbril als macro voorzetlens is alleszins goed bruikbaar om objecten op kortere afstand van de camera nog scherp in beeld te krijgen.
Zie onderstaande foto's, die zijn gemaakt met de SQ8 in webcam mode met behulp van programma ManyCam.
 
Foto gemaakt zonder voorzetlens.

 

Foto gemaakt met voorzetlens.

 

Foto gemaakt met voorzetlens en met ingeschakelde halogeen straler: dat geeft onverwachte kleurvervorming.

 

Foto gemaakt met voorzetlens, echter niet in webcam mode maar stand-alone, dus door op het ON knopje te drukken, de foto is daardoor wat minder scherp.

 
 

Filopnames
De eerste filmpjes met de SQ8 rijdend over de spoorbaan zien er acceptabel uit. Ook voorwerpen nabij de spoorbaan komen voldoende scherp in beeld. Het blijkt aan te raden om de snelheid van de cameratrein laag te houden: dat levert meer trillingsvrije beelden op, met name wanneer door gebogen sporen wordt gereden.
Het was op de opnamedag tamelijk bewolkt en daardoor konden opnames alleen worden gemaakt met de standaard verlichting boven mijn modelspoorbaan. Op een zonnige dag zullen opnames er naar verwachting beter uit zien.

Filmpje: opname met de SQ8 camera
MP4-bestand met een filmpje met opnameduur van ongeveer 1 minuut, met beperkte compressie: omvang 37 MByte. De film werd bewerkt met Windows MovieMaker (onderdeel van Microsoft Essentials 2012).
De AVI-bestanden met de onbewerkte filmpjes zijn te groot om op de website te plaatsen: de omvang van een AVI-bestand met een 720p opname bedraagt ca. 100 MB per minuut opname.
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 4-1-2019.