Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Treinspotter met flitslicht

Inleiding
Viessmann levert diverse figuren in H0 met een extraatje in de vorm van een mechanische beweging (bijv. een conducteur die zijn spiegelei beweegt) of een lichteffect (de flitslamp van een fotograaf).
Onder nummer 5019 wordt een fotograaf met flitslamp geleverd en ik heb deze gekocht en een plekje op mijn baan gegeven.
Hierboven staat een foto van de fotograaf die afkomstig is van de website van Viessmann.
 
De elektronica voor de aansturing van de flitslamp (uitgevoerd als een SMD-LED met fel wit licht) zit in een koker onder het figuurtje, die bij inbouw onder de modelbaan verdwijnt. Wanneer de module wordt aangesloten op een gelijk- of wisselspanning tot 16 V dan zal de LED herhaald 1 tot 3 x snel achtereen flitsen met een tussenpauze van enkele seconden.
 
 
Dit is de fotograaf van Viessmann met vaste elektronica-module

 
 

Inbouw en aansturing van de fotograaf met elektronica-module
Inbouw is simpel: een gat met een doorsnede van 12 mm boren in de bodemplaat, dit gat vanaf de bovenzijde vergroten tot 16 mm (maar slechts ca. 1 mm diep) zodat de bodemplaat waarop de fotograaf staat onzichtbaar kan worden ingebouwd, en de module hierin aanbrengen. De grijze bodemplaat kan aan het oog worden onttrokken m.b.v. passend strooimateriaal.
Ik heb de fotograaf een mooie standplaats gegeven voor de campingweide.
 
De flitser-module moet worden gevoed met een gelijk- of wisselspanning tot 16 V en kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een schakelmodule voor wissels. Ik heb de module aangesloten op een Lenz wissel-schakelmodule LS110, op aansluiting C(ommon) en - (rechtdoor) met schakeladres 34. Om de stroom door de module te beperken (de module werkt namelijk al bij een spanning van zo'n 6 Volt) heb ik een voorschakelweerstand van 100 Ohm toegepast, het maakt niet uit in welke van beide aansluitdraden de weerstand in serie wordt opgenomen.
De module wordt geactiveerd wanneer de schakelmodule op wissel-rechtdoor wordt aangestuurd gedurende minimaal 5 seconden, na aanbieden van voedingsspanning duurt het namelijk enkele seconden voordat de module voor de eerste keer flitst.
 
 
De fotograaf van Viessmann staat opgesteld voor de campingweide en maakt onvermoeibaar foto's van langsrijdende goederentreinen.

Flits! Aangezien de module de flits-LED onregelmatig aanstuurt is het een kwestie van veel foto's maken en wachten tot de flits toevallig op een foto voorkomt... Dat is uiteindelijk gelukt (de flits is echt oogverblindend).

 
 

Automatisch fotograferen in Koploper
Ik gebruik programma Koploper voor de besturing van mijn treinen en wil dat Koploper de fotograaf op gepaste momenten tot actie aanzet.
Wat wil ik? Nou, dat de treinspotter foto's gaat maken wanneer een goederentrein blok 43 inrijdt vanuit opstelblok 44/144 of 45 of 46/146 of 47/147, immers de fotograaf staat aan het begin van blok 43 opgesteld en kijkt in de richting van genoemde opstelblokken.
Daarvoor is meer nodig dan alleen de eerste bezetmelder in blok 43 gebruiken, want ik wil niet dat er foto's worden gemaakt wanneer de trein vanuit blok 43 terugrijdt naar een opstelblok. Dat vraagt dus om enkele aanvullende logische acties.
 
 
De fotograaf moet in actie komen wanneer een trein vanuit de blauw gekleurde opstelblokken blok 43 inrijdt. De fotograaf staat op de lokatie aangeduid met een groen cirkeltje met de camera gericht op de opstelblokken.

 
 

Acties in programma Koploper
(1) Logische acties (instellen bij Onderhouden logische acties)
- Logische actie "LA treinspotter1". Actie: blok rijdt van/naar 144 -> 43.
- Logische actie "LA treinspotter2". Actie: blok rijdt van/naar 45 -> 43.
- Logische actie "LA treinspotter3". Actie: blok rijdt van/naar 146 -> 43.
- Logische actie "LA treinspotter4". Actie: blok rijdt van/naar 147 -> 43.
De bovenstaande vier logische acties kunnen met een OR-poort worden gecombineerd tot één actie die actief wordt wanneer één van de genoemde vier ingangsacties actief wordt.
- Logische actie "LA treinspotter0". Actie: Poort: OR met als inputs de logische acties "LA treinspotter1", "LA treinspotter2", "LA treinspotter3" en "LA treinspotter4".
 
(2) Speciale acties (instellen bij Onderhouden speciale acties)
Hier vindt de daadwerkelijke aansturing van de module plaats door het activeren van een schakelmodule met adres 34 in de stand rechtdoor.
Speciale actie "Treinspotter".
Wanneer actief: alle bezetmelders bezet/logische acties waar met als inputs: bezetmelder 72.6 (dat is de eerste melder bij het binnenrijden van blok 43 vanuit de opstelblokken) en logische actie "LA treinspotter0".
Uit te voeren actie: "Zet adres in stand: recht", en wel Lenz wisseldecoder met adres 34, gedurende 9 seconden.
 
Zodra een trein vanuit de vier genoemde opstelsporen blok 43 binnenrijdt maakt de fotograaf twee foto's (er wordt 2 x geflitst). Dat doet de fotograaf overigens nogmaals wanneer de laatste wagen van de trein de melder activeert (de overige wagens in een goederentrein activeren de melder nooit) en dat is een schoonheidsfoutje die ik nog moet oplossen, want een fotograaf is natuurlijk alleen geïnteresseerd in de meestal voorop rijdende locomotief.  
 

Andere geanimeerde figuren van Viessmann
Viessmann levert diverse andere figuren die bewegen of met een lichteffect. Deze figuren kunnen op dezelfde wijze als hierboven beschreven worden aangestuurd.


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.