Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Treintjes in de boekenkast

 

Inleiding
Wat doe je wanneer je zoveel treintjes hebt dat ze met geen mogelijkheid allemaal tegelijk op de modelbaan kunnen staan?
Inderdaad, stofvrij en uit zicht in een ladekast opbergen en ik heb voor dat doel al enige tijd geleden 2 stuks Alex ladekasten bij Ikea gekocht.
Maar dit kan ook: een selectie van de mooiste modellen plaatsen op een goed zichtbare plek in de boekenkast in de woonkamer. Een goed zichtbare plek betekent op een schap op ooghoogte en uitgerust met een mooie verlichting.
 
 
 
De console
Het is wat erg simpel om de treinen gewoon op een schap in de boekenkast neer te zetten. Veel mooier is het om dat te doen op een houten console met meerdere nivo's.
Ik heb voor dat doel bij een bouwmarkt (Gamma) enkele kant-en-klare schappen gekocht, lekker makkelijk want je hoeft niets te zagen. Ze zijn van 18 mm spaanplaat voorzien van een degelijke folielaag met een ahorn motief. De voorzijde van de schappen is afgerond. Twee stuks rechthoekige schappen van 60 bij 15 cm, één stuks rechthoekige schap van 60 bij 25 cm en twee stuks schappen in de vorm van een kwart taartpunt met rechte zijden van 25 cm.
De twee "kwart taartpunten" vormen de zijkanten van de console en de drie rechthoekige schappen heb ik daartussen vanaf de zijkant met spaanplaat schroeven vastgezet, enigszins creatief gearrangeerd.
De volgende foto's vertellen verder het verhaal.
 

 
 

 
 

De verlichting
De verlichting is van Philips: Philips Imageo LightStrip White, artikelcode LAA51AWSC.
Deze verlichtingsstrip is uitgevoerd als een ronde buis met een lengte van ongeveer 43 cm en een doorsnede van ongever 15 mm, waarin 4 warmwitte LED's zijn ondergebracht. Draaibare plastic houders, zodat de LED-strip optimaal kan worden gericht op de te verlichten objecten, en een netstekkervoeding (met een te kort snoer) worden meegeleverd.
 
De plastic houders zijn met de meegeleverde schroefjes vastgezet aan de onderzijde van de bovenste schap midden in de boekenkast, de LightStrip is in de houders geklemd. Het aansluitsnoer van de voeding wordt met een kabelklemmetje en een strookje zelfklevende kabelgoot vanaf de lamp naar de achterzijde van de schap geleid, waarna de snoer via een gevijlde gleuf (rood gemarkeerd) aan de achterzijde van de schap omhoog wordt geleid: de voeding komt bovenop de schap te liggen. Daar is later niets meer van te zien door de ervoor geplaatste boeken.

 

 
 

Montage in de boekenkast
De schap met de eronder opgehangen verlichting wordt in de boekenkast teruggeplaatst. Het snoer van de lampvoeding wordt aan de achterzijde van de schap via de aangebrachte gleuf omhoog geleid en de voedingsstekker wordt bovenop de schap gelegd.
Via een gat in de achterwand wordt 230 V netspanning aangevoerd (dat was nodig, omdat het snoer aan de netstekkervoeding van de LightStrip veel te kort is), waarin de netstekkervoeding van de verlichting wordt gestoken.
Dan worden de boeken weer teruggezet op de bovenste schap en die onttrekken volledig het zicht aan de netstekkervoeding.
De LightStrip is aangesloten op de 230 V ringleiding die ik in mijn woonkamer heb aangelegd. Met één schakelaar kunnen alle lampen (natuurlijk uitgerust met voornamelijk spaarlampen) worden aan- of uitgeschakeld.
 

 

Via het lichtgroen gemarkeerde gat in de achterwand van de boekenkast wordt 230 V netspanning aangevoerd naar een contrastekker. Hierin wordt de netstekkervoeding van de verlichting gestoken. Het snoer naar de LightStrip, die onder deze schap is opgehangen, wordt via de rood gemarkeerde plek naar de onderzijde van de schap geleid.


 
 

Spiegel
Een ruimtelijk effect wordt verkregen door een spiegel achter de console te plaatsen.
Bij een bouwmarkt (weer Gamma) heb ik een setje van 4 spiegels van 30 bij 15 cm gekocht. Die zijn, wanneer ze in de breedte-richting naast elkaar worden gezet, precies even breed als een schap in de console.
Ik heb ze recht op naast elkaar achter de console geplaatst. Aan de onderkant rusten ze tegen een steuntje die ik heb aangebracht op de boekenkast-schap direct tegen de achterwand. Dat voorkomt dat spiegels op een onbewaakt moment een paar schappen omlaag vallen, de hardboard achterwand van de boekenkast sluit namelijk niet mooi aan op de schappen. De spiegels staan voorover gebogen (mede om te voorkomen dat toeschouwers in hun eigen gezicht kijken) en rusten tegen de achterzijde van de console. Door de console naar voren of naar achteren te verschuiven kan de hellingshoek worden ingesteld.
Het bovenste schapje in de console heb ik later 2 cm naar de voorzijde verplaatst om de spiegels voldoende voorover gebogen op te kunnen stellen, dat is niet te zien op bovenstaande foto's van de console.
 
 
Het eindresultaat
De treintjes kunnen goed worden bekeken want de boekenkast-schap, waarop de console is geplaatst, bevindt zich op een hoogte van 140 cm vanaf de vloer. Met name de stoomlocomotieven op de bovenste schap van de console kunnen zo optimaal aan beide zijden (de achterzijde via de spiegel) worden bewonderd.
 
De console tussen de boeken in de boekenkast.
Voor degenen die zich afvragen waar de boekenkast vandaan komt: van Ikea. Deze boekenkast met de naam "Hektor" is echter slechts enkele jaren leverbaar geweest. En dat is erg jammer, want ik vind deze kast veel mooier en degelijker dan Ikea's roemruchte klassieker "Billy".

 

Nogmaals de console, nu in close-up, klik op de foto voor een vergrote weergave.
Deze treinen staan in de console:
Bovenste schap: stoomlocomotieven met v.l.n.r.: Roco KBS 3601, Roco DB 64297, Roco DRG 50007.
Middelste schap: Berlijns blauwe elektrische locomotieven van de NS met v.l.n.r.: Roco NS 1008, Roco NS 1122, Märklin HAMO NS 1202, Rivarossi NS 1307.
Onderste schap: Artitec NS DE-1 32.

 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.