Mijn Modelspoorbaan: treinprojecten

Atama installeert zonnepanelen op de goederenloods

WAARSCHUWING
De garantie op modelspoor-artikelen kan komen te vervallen wanneer wijzigingen
worden aangebracht. Klik op het gevarenlogo om meer over dit onderwerp te lezen.
 

Inleiding
Firma Atama Solar Energy in Elst heeft in oktober 2011 zonnepanelen op het schuine dak van mijn woning geplaatst. Op mijn modelspoorbaan moest dat natuurlijk ook zichtbaar zijn. Maar dan wel op een kleinere Ŕn tegelijkertijd aanzienlijk grotere schaal...
Dus op zoek op mijn modelbaan naar een geschikt dak en dat bleek beschikbaar op de grote goederenloods. Was er op het dak van mijn woning maar plaats voor 8 panelen, op de goederenloods zijn er 88 ge´nstalleerd. Natuurlijk hetzelfde type als op mijn woning, Canadian Solar CS6P-230P, met afmetingen 164 x 98 cm. Omgezet naar schaal H0 hebben die panelen ook nog forse afmetingen: 18,9 x 11,3 mm.
 
 
Uitvoering
Ik heb vanaf de website van Canadian Solar een foto van het zonnepaneel opgehaald.
Met Programma Paint Shop Pro heb ik dat voorzien van een extra frame-rand en dat geheel heb ik verveelvoudigd tot een matrix van 4 rijen van 22 panelen in portrait-opstelling.
Dat werd verkleind tot de gewenste afmetingen op schaal H0 (lengte x breedte: 249 x 75,6 mm) en vervolgens met de hoogste printer-resolutie op stevig mat fotopapier afgedrukt. Na goed drogen werd de afdruk geplakt op een transparant hard plastic sheet met een dikte van ongeveer 0,5 mm. Daarna netjes met een scherp mesje langs de randen afgesneden en op het dak van de goederenloods gefixeerd met lijm. Ik heb enkele stroken dubbelzijdig tape gebruikt, zodat het geheel indien nodig weer makkelijk verwijderd kan worden zonder het dak te beschadigen.
Een afdruk op fotopapier blijkt kwetsbaar te zijn, dus het zaak om de afdruk goed te laten drogen en er ook daarna voorzichtig mee om te gaan. Hoe ik dat weet? Wel, de vierde afdruk ligt uiteindelijk strak op het dak van de loods...
 
 
Twee uitvoeringen van het paneel, ik heb het kleinste plaatje gebruikt, en die kan door te klikken worden gedownload (als ZIP ingepakt BMP-bestand).


 
 
Opbrengst
De zonnepanelen op mijn woning liggen op het zuidwesten en dat reduceert helaas de maximaal mogelijke opbrengst, ik hoop op een jaaropbrengst van tegen de 1500 kWh.
De zonnepanelen op de goederenloods liggen gelukkig pal op het zuiden en de jaaropbrengst zal, vanwege het ge´nstalleerde zonnepaneel-vermogen van 20 kWp, naar verwachting fors boven de 12 MWh uitkomen!
 
 
Foto's
 
De zonnepanelen liggen netjes op de goederenloods. De installateur van Atama daalt de ladder af.
Atama mocht zichtbare reclame-uitingen aanbrengen, maar die enorme reclamepanelen op het dak lijken toch wat overdreven: wie ziet die nou?


 
De altijd blauwe kleur van de panelen wordt natuurlijk veroorzaakt doordat de zon boven mijn modelbaan altijd schijnt en nooit door wolkenpartijen wordt gehinderd!
De hoge boom naast de loods zal ook in de zomer voor veel schaduw zorgen, dus die moet nog een keer progressief worden gesnoeid!


 

Best wel een mooi gezicht, zo'n enorme rij zonnepanelen.


 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 28-6-2012.