Ziggo digitale radio
 

Ziggo stopt met analoge radio op de kabel

Inleiding

Ziggo stopt met het aanbieden van het analoge radiosignaal via de kabel. Aan het einde van 2021 zal dit volgens Ziggo voor geheel Nederland zijn uitgevoerd.
Waarom doet Ziggo dat? Dit staat erover op de website van Ziggo:
 
"Om technisch te kunnen innoveren maken wij meer bandbreedte in ons netwerk vrij voor de toekomst. In 2018 zijn we daarom gestart met het stopzetten van het analoge tv-signaal via de kabel, nu is analoge radio aan de beurt. Wij zijn de laatste provider in het land die nog analoge radio via de kabel aanbiedt."
 
Ik maak nog steeds gebruik van analoge radio via de kabel.
In mijn woonkamer via de FM tuner in mijn Denon AV-receiver. Handig, want zenders kunnen makkelijk worden gekozen en op het display van de Denon wordt informatie over de zender en indien beschikbaar RDS-tekst getoond.
En op mijn werkkamer via de FM tuner in een Philips microsetje. Die laat natuurlijk ook zender informatie zien op het display.
 
Welke alternatieve mogelijkheden zijn er beschikbaar wanneer de kabel niet meer kan worden gebruikt om naar analoge radio te luisteren?
 
 
 

Mijn gebruikseisen

Woonkamer
Mijn Ziggo Next mediabox is via HDMI aangesloten op mijn Denon AV-receiver. En de Denon heeft een HDMI-verbinding met de TV.
Mijn TV geeft nooit zelf geluid weer, de speakers zijn permanent uitgeschakeld. Geluid wordt altijd weergegeven door mijn Denon AV-receiver. Een geluidsbron vanaf de TV wordt ook weergegeven door de Denon via een optische kabel van de TV naar de Denon.
Ik wil niet dat de TV nodig is om naar radio te kunnen luisteren.
Ik gebruik uitsluitend de afstandsbediening van mijn Logitech Companion en nooit de bij apparaten meegeleverde afstandsbediening, dus ook niet de afstandsbediening van de Ziggo Next.
Ik wil onder geen voorwaarde een zichtbare antenne gebruiken in de woonkamer!
 
Werkkamer
Het gebruik van het Philips microsetje blijft mijn favoriete keuze, liever geen gebruik van streaming radio via de PC die ook aanwezig is op de werkkamer, maar die zeker niet altijd is aangeschakeld.
Liever geen extra apparaten bij het Philips microsetje, tenzij dat niet anders kan.
Het microsetje kan gebruikt worden voor FM en DAB+. De toepassing van een antenne (voor FM of DAB+) in de werkkamer is bespreekbaar, maar die moet dan wel goed functioneren en niet al te zichtbaar zijn.
 
 
 

Alternatieven volgens Ziggo

(1) Via de Ziggo Mediabox met of zonder aangeschakelde TV
In mijn mediabox Ziggo Next zijn de radiozenders beschikbaar via menu Radio. Je moet dus naar menu Radio navigeren met de toetsen op de afstandsbediening van Ziggo (of in mijn geval met de Logitech companion).
Wanneer je dat menu hebt geopend kun je alle radiozenders zien en een radiozender selecteren en dat wordt vervolgens weergegeven. In mijn geval is dat via de Denon AV-receiver omdat mijn Ziggo Next via een HDMI-kabel op de Denon is aangesloten en het geluid wordt altijd via de speakers die zijn aangesloten op de Denon weergegeven, nooit via de speakers in de TV.
De TV moet voor de selectie van een radiozender dus aangeschakeld zijn, maar kan daarna weer worden uitgeschakeld omdat het geluid niet via de TV wordt weergegeven.
 
Er is overigens nog een alternatief om een radiozender te selecteren zonder dat de TV is aangeschakeld.
Daarvoor is de afstandsbediening van de Ziggo Next mediabox nodig, daarmee kun je ook gesproken opdrachten geven.
Houd daarvoor de toets met de microfoon ingedrukt.
Ziggo geeft dit als voorbeeld: spreek rustig en duidelijk je boodschap in. Bijvoorbeeld "Radio 2" of "Classic FM". De mediabox zal hierna de gevraagde radiozender gaan afspelen.
 
Deze optie is voor mij niet bruikbaar gezien mijn gebruikseisen: Ik wil niet dat de TV moet worden aangeschakeld om naar radio te luisteren en ik wil geen gebruik maken van de Ziggo Next afstandsbediening.
 
 
 
(2) Via de TV zonder mediabox
De Ziggo TV kabel moet hiervoor aangesloten zijn op de TV en de TV moet geschikt zijn voor DVB-C (je kunt dus ook TV kijken zonder mediabox).
De radiozenders zijn beschikbaar vanaf kanaal 1801.
De TV moet hiervoor aangeschakeld worden en blijven aangezien de kabeltuner in de TV wordt gebruikt.
Deze optie valt daarom af voor mij, ik wil niet dat de TV aan moet staan om naar radio te kunnen luisteren.
 
 
 
(3) Met een antenne
Dat is natuurlijk een lachertje, zeker voor de woonkamer.
Alsof je met een stukje draad in een woonkamer alle FM radiozenders zou kunnen ontvangen.
Dat zal nooit lukken en bovendien wil ik natuurlijk niet een ontsierende antenne in mijn woonkamer die vermoedelijk ook nog afhankelijk van de zender anders gericht moet worden.
Of wil Ziggo ons weer allemaal een FM-antenne op de schoorsteen aanpraten?
DAB+ is geen optie in de woonkamer want mijn Denon AV-receiver kan daar niet mee omgaan.
Voor de woonkamer vergeten we de antenne maar. Maar voor de werkkamer is het wellicht toch een bruikbare optie.
 
Het Philips microsetje op mijn werkkamer kan overweg met zowel FM als DAB+.
Maar ook met een DAB+ radio blijk je in de praktijk in huis helemaal niet zo makkelijk alle DAB-zenders ongestoord te kunnen ontvangen. Dat lukt eigenlijk alleen met een goede buitenantenne.
 
Of een zelfbouw DAB+ antenne? Zie hiervoor deze weblink.
Ik had deze antenne al eerder zelf gebouwd voor gebruik bij een Panasonic DAB+ setje op mijn zolder slaapkamer. Dat werkt daar prima.
 
Ik heb er nog een in elkaar geknutseld voor het Philips microsetje. Nooit geschoten is immers altijd mis!
Na aansluiting op de Philips miniset heb ik een nieuwe scan uitgevoerd op beschikbare DAB-zenders. Dat leverde een onverwacht hoge score: 62.
 
Nu nog wat experimenteren met de optimale positie van de antenne. Ik heb de antenne op goed geluk bevestigd aan de gordijnrail op het plafond waar al jaren geen gordijn meer hangt.
En het resultaat is verbluffend: een nagenoeg storingsvrije ontvangst van heel veel zenders, waaronder alle NPO zenders, inclusief Radio 4 en NPO Radio 4 Concerten. Deze zenders heb ik natuurlijk direct onder een preset gezet.
En na indrukken van de knop Info op de afstandsbediening van de Philips miniset komen volledige gegevens van het muziekstuk dat wordt afgespeeld in beeld. Super!
Nu maar even afwachten of de ontvangst zo goed als nu blijft, ook onder andere weersomstandigheden.
Maar dit lijkt vooralsnog een goede oplossing voor de werkkamer!
 
 
Zie onderstaand plaatje.
Op goed geluk zo opgehangen, het uiteinde hangt net in de gleuf van de gordijnrail.
Zo laten hangen, vooral niet tegenaan blazen ;-)
De laatste 30 cm van de kabel moest volledig vrij gemaakt worden van de omhulling en alle metalen afscherming. Ik heb dit deel met een viltstift blauw ingekleurd voor de foto.
Als de storingsvrije ontvangst blijft heb ik heb er geen enkel probleem mee dat dit deel van de antenne zichtbaar blijft.
 
 
 
 
(4) Met een extra DVB-C digitale radio ontvanger
Ziggo biedt daarvoor de Quantis QE317 aan.
Dit apparaat wordt geleverd in een licht gewicht compacte plastic behuizing van circa 15x13,5x3,5 cm.
De Quantis wordt aangesloten op de TV-aansluiting van de kabel (die ook wordt gebruik voor de Ziggo mediabox) en via de analoge of digitale geluidsuitgang op een versterker.
Het apparaatje is voorzien van een display waarop het nummer en de naam van de gekozen zender worden weergegeven.
En met de meegeleverde afstandsbediening kan een zender makkelijk worden ingesteld.
De geluidskwaliteit van de Quantis radio ontvanger is veel beter dan ooit mogelijk was met analoge radiosignalen, met name wanneer de digitale geluidsuitgang wordt gebruikt, zodat het geluid zonder een extra analoge omzetting kan worden weergegeven.
Waarbij ik overigens wil aantekenen dat ik mij nooit heb gestoord aan de kwaliteit van analoge kabelradio.
 
Ik heb inmiddels een Quantis QE317 aangeschaft via Ziggo. Dat kost eenmalig 50 (bij andere aanbieders betaal je meer).
Ik heb de Quantis met een optische kabel verbonden met mijn Denon AV-receiver.
En een vrije coax kabel vanaf de Tratec antenneversterker was nog beschikbaar in mijn audiomeubel.
Met een extra geprogrammeerde activiteit op mijn Logitech companion kan ik digitale radio luisteren via mijn Denon en met de Logitech afstandsbediening kan ik een zender kiezen en om info vragen.
 
Dit is een prima oplossing voor de woonkamer.
En per medio oktober ook voor mijn werkkamer, want het gebruik van DAB+ bleek toch niet te voldoen: overdag valt het signaal zeer regelmatig weg en dat is tamelijk irritant om naar te luisteren. Ik heb dus een tweede Quantis radio ontvanger besteld.
 
De Quantis radio ontvanger naast het Philips minisetje op mijn werkkamer.
 
Klik op deze weblink voor uitgebreide informatie over het surround AV-systeem in mijn woonkamer.
 
 
 
(5) Via internetradio
Via een PC of mobiel device en een specifieke app naar radio luisteren.
In de woonkamer wellicht mogelijk via mijn iPhone of iPad waarbij het geluid wordt gestreamd via Bluetooth naar mijn Denon AV-receiver.
Dat kan ook op mijn werkkamer waarbij het geluid wordt gestreamd via Bluetooth naar het Philips microsetje.
Of via een browser of app op mijn PC waarbij het geluid hoorbaar is via de speakers in mijn monitor. Misschien kan het geluid ook worden gestreamd via Bluetooth naar het Philips microsetje, ik heb dat nooit geprobeerd.
 
Allemaal toch niet zo handig omdat de PC of een mobiel device moet worden gebruikt.
 
 


Website gertvanvoorst.nl - © Gert van Voorst - Gewijzigd op 16-10-2021.